Vodič za brucoše

Ruski student već danima živi kao Tom Hanks: Silno želio studirati u Njemačkoj, ali je zbog korone zapeo na – aerodromu

MojFaks | Laganini, 24.04.2020.Ruski student već danima živi kao Tom Hanks: Silno želio studirati u Njemačkoj, ali je zbog korone zapeo na – aerodromu

Jedan ruski student odletio je u Njemačku – usprkos pandemiji koronavirusa i trenutno živi na frankfurtskom aerodromu, poput Toma Hanksa u filmu 'Terminal'. Pročitajte njegovu priču.

Student Mihail Novosjolov pod svaku je cijenu želio studirati u Berlinu, no ulazak u Njemačku mu je zabranjen. Već danima živi u tranzit-zoni frankfurtske zračne luke, a redovitih letova za Rusiju trenutno nema.

Mladi Rus, inače student sociologije u gradu Tomsku, na Sveučilištu Humboldt u Berlinu htio je studirati jedan semestar preko studentske razmjene. 17. travnja, samo nekoliko dana prije početka semestra, on je stigao u Frankfurt s posebnim letom na kojem je bilo još 133 Rusa – koji stalno žive u Njemačkoj, oni su tim letom bili evakuirani iz Rusije.

Po mišljenju Granične policije u Frankfurtu, Mihail nije uspio dokazati "hitan, nužan razlog za ulazak u zemlju". Od 17. ožujka zbog globalne pandemije koronavirusa u zemljama Europske unije na snazi je, naime, zabrana ulaska državljanima trećih zemalja.


Mihaila već jedna postojeća zabrana ulaska u Njemačku nije spriječila da pokuša ponovo otputovati


Za njega je ovo bila "posljednja šansa za semestar u inozemstvu", kaže on za DW.  On je već prije mjesec dana letio za Njemačku i tada mu je u Berlinu bio zabranjen ulazak u zemlju – s obrazloženjem da u Njemačkoj nema prebivalište te dodaje da je već tada imao "jamstvo" da će dobiti sobu u jednom studentskom domu. Sveučilišna uprava je, tvrdi, samo čekala na njegov potpis na ugovoru o najmu sobe.

No, Mihail se morao vratiti u Moskvu. Skoro mjesec dana je proveo u ruskom glavnom gradu. Preko jedne WhatsApp-grupe u kojoj su se dopisivali ljudi koji žive u Njemačkoj, a zbog koronavirusa se "nasukali" u Rusiji, on je saznao za "sretnu priliku", kako kaže, radilo se o mogućnosti da do Frankfurta poleti s jednom čarter-mašinom koja je u Njemačku trebala prebaciti ljude koji tamo imaju stalno boravište. Kupio je kartu i odlučio se još jednom pokušati domoći Njemačke.

foto: Shutterstock

Prije toga se ipak raspitao u njemačkom veleposlanstvu, kaže da su mu tamo potvrdili da je njegova nacionalna viza dovoljna za ulazak u Njemačku, tvrdi Mihail. Ali po njemačkom zakonu o ulasku u zemlju na koncu odlučuju granični službenici. Zabranu ulaska u slučaju ruskog studenta Savezna policija je obrazložila time da bi boravak Novosjolova u Njemačkoj "ozbiljno ugrozio temeljni interes i javno zdravstvo" u Njemačkoj.

Život na terminalu


Nakon šoka zbog te vijesti Mihael se počeo privikavati na novi oblik života u tranzit-zoni. Pomogao mu je i jedan zaposlenik Lufthanse. On je slučajno prošao pored Mihaila i saslušao njegovu priču, kazao je student za DW. Tako je preko njega dobio i krevet na rasklapanje. I sad spava u tranzitnoj zoni, a zaposlenici aerodroma ga opskrbljuju namirnicama. "Oni me čak pitaju što volim jesti i imam li možda neku alergiju", priča Mihail. Dali su mu i markice s kojima se može tuširati u aerodromskim tuš-kabinama. Jedino još nije dobio svoju prtljagu.

Mihail većinu vremena provodi u šetnji neobično praznim halama frankfurtskog aerodroma. Ponekad popriča s drugim putnicima koji su na putu u vremenima pandemije.

foto: DW

foto: DW

Povratak u Rusiju?


Pomoć ruskom mladiću pružaju njegovi prijatelji, ali i članovi WhatsApp-grupe u kojoj je od ruskih povratnika saznao za let prema Frankfurtu. Mnogi ga pitaju kako je, što radi, a Mihail im priča da se nekoliko puta dnevno mora javiti njemačkoj policiji. Oni su mu oduzeli putovnicu i izdali privremeni dokument, takozvanu „tranzitnu putovnicu", priča ovaj ruski student.

Mihail sad mora čekati na let za Moskvu, a trenutno ima malo letova. Ne zna koliko će još dugo morati provesti u Frankfurtu, a govori da njemačke vlasti razmišljaju o tome da ga pošalju avionom koji leti u bjeloruski glavni grad Minsk odakle bi trebao produžiti do Moskve. No, Mihail se boji tog scenarija. "Nejasno je hoću li tamo morati u karantenu i kako ću doći u Rusiju, granice su zatvorene", govori on.

Mihail ne odustaje, nada se da će ipak ostati u Njemačkoj


Mihail još uvijek nije pokopao svoje nade da će ostati u Njemačkoj. I dalje preko interneta pokušava prijaviti boravište u Berlinu. On misli da bi to bio dobar argument njemačkoj policiji da mu ipak dozvoli ostanak u Njemačkoj.

Mihail govori da on ne predstavlja nikakvu opasnost za druge ljude. U Moskvi se testirao na koronavirus, rezultat je bio negativan, a spreman je na novi test u Njemačkoj. "Mogu provesti i dva tjedna u karanteni u studentskom domu, ako mi dozvole ulazak u Njemačku."  Također, priznaje da je svjesno riskirao kad se odlučio drugim letom krenuti u smjeru Njemačke. "Nisam znao kad će se opet pružiti prilika. Viza je do tada već mogla isteći i sad se uopće ne izdaju nove vize", objašnjava ovaj student.

Ne preostaje nam ništa drugo, već zaželjeti sreću Mihailu da ostvari sve svoje snove u Njemačkoj!

V.S./Izvor: DW
foto: collage, DW


koronavirusFrankfurtCOVID-19zabrana putovanjastudentNjemačka


Prati nas na Instagramu!