Vodič za brucoše

Možete li pocrniti kraj prozora? Nemojte pasti na ispitu ako vam profesor 'proda' ovu foru

MojFaks | Laganini, 08.08.2017.Možete li pocrniti kraj prozora? Nemojte pasti na ispitu ako vam profesor 'proda' ovu foru

Saša Ceci, fizičar s Instituta Ruđer Bošković, jedan od voditelja emisije 'Treći element' koja se od 2013. godine emitira na HRT-u, dotaknuo se prošlog vikenda aktualne teme – sunčanja i opasnosti kojima se ljudski organizam izlaže sunčanjem.

U svojoj poduljoj, informativnoj i zabavnoj Facebook objavi koja je postala viralna, dotaknuo se i poznate fore sa zagrebačkog FER-a o studentu koji je bio jako loš na ljetnom roku ispita iz fizike pa mu je profesor htio dati zadnju šansu za prolaz.

Možete li pocrniti kraj prozora?


Ako studirate na ovom fakultetu, vjerojatno ste za nju čuli, ali ako niste – dobro je znati na koje sve načine profesori mogu ispitati vaše (ne)znanje. Stoga budite oprezni – čak ni pitanje o tome jeste li pocrnili kraj prozora nije bezazleno. Evo i zašto!

Naime, kako je to naveo Ceci, "legenda" kaže da je dotični profesor spomenutom studentu ponudio zadnju slamku spasa kako bi ipak u indeks upisao pozitivnu ocjenu. Rekao mu je da sjedne do (zatvorenog) prozora i osunča se malo. Nakon što je ispitao nekoliko drugih studenata pitao ga je je li barem malo pocrnio. Kad mu je ovaj odgovorio potvrdno, srušio ga je jer staklo ne propušta ultraljubičastu svjetlost.

"Ne znam je li se to ikad stvarno dogodilo. Ako su lagali mene i ja lažem vas", dodao je za kraj.

Više o sunčanju, UVA i UVB zrakama pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Facebook@Sasa Ceci
foto: Maciej Serafinowicz/Unsplash


fizikaSaša CeciFERultraljubičasta svjetlost