Vodič za brucoše

'Lezi na pod ako budem morala okrenuti kameru!' Evo kako slušate online predavanja dok vam cimer smeta u sobi

MojFaks | Laganini, 19.01.2021., Autor: Anja Z.Online predavanja uz cimera mogu biti zabavnija ili još gora
Foto: Antonio Guillem/Shutterstock

Cimerski život pravi je luksuz ili možda prokletstvo?

Dijeljenje studentske sobe s još jednom osobom iziskuje posebne vještine, a otkako je nastava prebačena većinski u online sferu, situacija je postala dodatno avanturistička.


Uskladiti svoje obaveze i potrebe i uvažavati isto to kod druge osobe s kojom dijelimo životni prostor traži od nas trud, sposobnost prilagođavanja, razumijevanje i razgovor. I dok smo prije imali taj odlazak na fakultet i predavanja – koji nije ovisio o dogovoru s cimerima, sada su se oni umiješali i u tu priču. Ako obje strane slušaju online predavanja, pritom s različitih fakulteta, i u isto vrijeme – gužva u sobi i "eteru" bit će zagarantirana.


...Potraga za SAVRŠENIM cimijem još traje? Ovih 8 pitanja morate postaviti svima s kojima mislite da biste mogli živjeti...


...Pala i oklada! Cimerice iz zagrebačkog doma napokon doznale kako se PRAVILNO spava: Glava prema zidu ili stolu?...


Kad zbog fena cimerice ne čuješ pola predavanja


Mogućnost naknadnog preslušavanja predavanja i izvršavanja zadataka za fakultet dobro dođu kako biste se dogovorili čije predavanje je danas na repertoaru, a slušalice, pored maski, ove godine su vrlo poželjan dodatak na glavi. No, čini se da neki cimeri nastavu svog kolege cimera vrlo rado prate – jer naravno da je to zanimljivije od naših predavanja, dok oni druge kolutaju očima jer zbog cimeričinog fena, dio predavanja nisu ni upratili.


"I mi smo skupa slušale jedna i druga predavanja", napisala je jedna studentica uz "tagg" svoje cimi, dok je dosta njih potvrdilo da zajedno slušaju predavanja ili pak sluša onaj cimer koji ne treba: "Tvoja jadna cimerica sluša tvoja predavanja koja ti ne slušaš".


"Pravimo se mrtve kad je onoj drugoj predavanje..."


I dok je za praćenje online nastave situacija malo ležernija, nego naprimjer kada je u pitanju online polaganje ispita – studenti ipak imaju stroga pravila ponašanja u sobi kada su kamere upaljene.


"Leći u postelju i ne disati 2 ure", dogovor je između dvije cimerice, te uvijek korisno "pravimo se mrtve kad je nekoj predavanje", dodaju druge.


...Ovo je KRALJICA zagrebačkih domova! 'Tuče' već 8 godina domskog staža: Njena 4 savjeta za useljavanje morate pročitati...


S obzirom da su sobe dosta malene, upadanje u kadar slučajno ili namjerno potrebno je spriječiti. Ne baš lijepljenjem cimera za zid, kao u priloženoj fotografiji, ali neke opcije dolaze u obzir.


Još samo jednu stvar prije spajanja

Objavljuje MojFaks.comSubota, 16. siječnja 2021.


"Nemoj sad prolaziti, sad će me prozvat", jedno je od pravila. Zatim slijedi: "Legni na pod ako moram slučajno kameru obrnut", zahtjevniji su drugi.  A ponekad je situaciju nemoguće spasiti: "Klara, na kameri sam!!!", prisjetila se jedna studentica svog upadanja na predavanje. Kod nekih su i profesori morali reagirati:  "Molim da kolegica koja je do vas napusti prostoriju".


Mnogi studenti zbog online nastave otišli su i obiteljskim kućama, ali ni tamo situacija nije bolja. Znaju smetati kućni ljubimci, braća, sestre i svi uljezi s kojima živimo. "Ovo kod kuće kad imaš predavanje pa Kiku moramo sakrit", napisala je jedna studentica referirajući se na zalijepljenu mačku na zidu. Nadamo se ipak da Kika ne završi tako.


Sudeći po mnogim komentarima, praćenje nastave s cimerima zna biti zanimljivo, više je smiješnih situacija, pričanja znakovnim jezikom i podrške ako se gdje zapne na ispitu, nego loših trenutaka. Oni koji su možda malo ipak prebučni, dobili su upozorenje od svojih cimera, da bi i oni mogli završiti s trakom preko usta.


studentionline predavanjacimeristudentska sobaonline ispiti

Prati nas na Instagramu!