Vodič za brucoše

Stalno drijemanje i maratonsko prejedanje: 6 loših navika koje steknu studenti

MojFaks | Laganini, 04.08.2017.Stalno drijemanje i maratonsko prejedanje: 6 loših navika koje steknu studenti

Kako nas studentski život nauči brojnim trikovima i snalaženjima, on nas može i pretvoriti u totalnu 'bananu'.

Loših navika se teško riješiti pa bi studenti tijekom studiranja trebali još jednom razmisliti moraju li imati barem pet "spavanaca" dnevno. Fakultet donosi puno stresa, a kao što dobro znamo, svatko se sa stresom nosi na drugačiji način. Dok će neki posezati za meditacijom ili slušanjem glazbe, drugi će zapaliti sto cigareta uz skriptu i kavu.

Barem jedna od ovih loših navika bit će i na vašem popisu pa razmislite kako ih se riješiti dok ne ušetate u svijet posla i odgovornosti:

#1 Preskakanje predavanja
Kada preskočite jedno predavanje mislite: "Ma nema veze. Neću ništa posebno propustiti, pitat ću kolege što su radili". No, jedno preskakanje predavanja vodi u drugo i onda se nađete u situaciji kada ne možete uopće zamisliti da idete na predavanje. A to ne mogu više zamisliti ni vaši kolege. A bome ni profesori.

#2 Gledanje serija i filmova u vrijeme kada bi najviše trebali učiti
Kažu da "što se mora nije teško", ali mi znamo da je najteže baš ono što se mora. Između ostalog, tu spada i učenje pa bi studenti tada radili bilo što drugo samo ne ono što bi trebali. Većinom se to "tjeranje na učenje" svoji na gledanje svih sezona Igre prijestolja. Pa dok Jon Snow ne zna ništa, studenti tek ništa ne znaju nakon što epizoda završi pa vrijedi ona fora "gdje si bio – nigdje, što si radio – ništa". Navika gledanja serija ili filmova u vrijeme kada bi trebali učiti za ispite nije dobra jer je lako moguće da će se zadržati pa ćete jednog dana umjesto obavljanja zadataka na poslu gledati nešto što će vam odvratiti pažnju. I da, dobit ćete otkaz.

# 3 Drijemanje kao način života
Nap
, power nap ili teško spavanje – vama je tako svejedno
jer su drijemeži postali vaš način života. Naravno da studenti moraju odmoriti između predavanja, učenja i silnog tulumarenja, ali neki odu predaleko sa spavancima. Ako se ova navika zadrži, život će vam se pretvoriti u san. I to ne lijepi san nego apsolutnu noćnu moru.

#4 Prejedanje u menzi
Premda vam se možda čini da prehrana u menzi ne može postati problem – prevarili ste se. Naravno, ne bi postala problem da studenti jedu umjereno, ali to se često pretvori u maratonsko "njupanje" lazanja, pudinga i ispijanja malih sokića. Osim što je hrana u menzi studentima jeftina, ona nije neukusna pa brucoši odmah nakon prve godine mogu zamijetiti da su "pustili škembu". Polako s menzom, neće hrana uteći!

#5 Često naručivanje dostave
Servisi poput pauza.hr ili jelovnik.hr odavno su dobro poznati studentima jer to je najlakši način da naruče hranu iz omiljenog restorana. Mnogima zvanje dostave uđe u naviku pa totalno odustanu od kuhanja što nikako nije dobro, a k tome, za manje novca možete napraviti isti ručak.

#6 Manijakalno pušenje cigareta uz ispijanje kave...na prazan želudac naravno
Zanimljivo je vidjeti koliko ljudi preskače doručak, a koliko tih istih "preskakača" ne preskače cigaretu i kavu natašte
. Isto je i sa studentima jer mnogi preskaču doručak, ali imaju čvrstu povezanost s kavom i cigaretom. Osim toga, mnogi ne jedu ništa cijeli dan dok primjerice uče, ali zato popiju sto litara kave uz dim koji iz njih izlazi kao iz lokomotive.

Ako ste rob neke od ovih loših navika vrijeme je da se oslobodite okova i postanete odgovornija, ali i zdravija osoba.

...Grižnja savjest baj-baj: Loše navike koje su zapravo dobre za tebe...


...Zašto studenti padaju godinu – loše navike su najveći krivac...


...Teški ispiti i mrzovoljni profesori: Kako ostati pozitivan tijekom studija?...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock


loše navikestudenti6 loših navika