Vodič za brucoše

Studenti medicine pokusom pokazali kako izgledaju pluća nakon 20 cigareta

MojFaks | Laganini, 01.08.2016.Studenti medicine pokusom pokazali kako izgledaju pluća nakon 20 cigareta

Već i ptice na grani znaju da ti jedna cigareta skraćuje život za otprilike 11 minuta...

Šokantan i gadljiv video koji su objavili studenti medicine na Facebook profilu MEDspiration pokazuje nam kako pluća izgledaju nakon pušenja 20 cigareta: pocrnjeli dušnik i pluća tamnije boje – nakon samo jedne kutije!

Studenti medicine zorno su pokazali kako pušenje cigareta utječe na naša pluća. Stavili su ovaj organ u staklenu kutiju i spojili ga na cijev koja je u pluća dovodila dim cigareta. Nakon "pušenja" kutije Marlboro mentol cigareta, toksini su stigli u "zdrava" i neoštećena pluća, a pravi šok uslijedio je kad su razrezali dušnik i otkrili da je prekriven tamnim slojem katrana. Nakon toga zarezali su pluća i otkrili da su i ona promijenila prvotnu boju.

Znanstvenici su izračunali da svaka popušena cigareta skraćuje život za otprilike 11 minuta, a kad se radi o prosječnom životnom vijeku, kod pušača je on 6,5 godina kraći nego kod nepušača.Iako pokus zorno pokazuje što štetne stvari iz cigareta rade našim plućima, eksperiment ima i svoje manjkavosti zbog čega ga ne treba shvatiti doslovno, a kako su napomenuli korisnici Facebooka koji su film pogledali. Naime, ovdje su pokazani učinci pušenja 20 cigareta jedne za drugom, bez pauze, što čak ni najstrastveniji pušači ne rade. Drugi je problem taj što tijekom provođenja eksperimenta, dim cigareta nije ni u jednom trenutku bio "ispuhan" iz pluća – eksperimentom nisu simulirani izdisaji udahnutog dima.

Unatoč ovim manjkavostima (koje su razumljive jer se ipak radi o simulaciji za potrebe provođenja eksperimenta), štetni utjecaji pušenja dobro su poznati svima, kao i pozitivni učinci na zdravlje ukoliko odlučite prestati pušiti. Nakon izbacivanja cigareta iz svoje dnevne rutine, osjetit ćete da lakše dišete i manje kašljete jer će vam se u samo devet mjeseci kapacitet pluća popraviti za 10%.

Nakon 2 do 12 tjedana bez cigareta, popravit će vam se cirkulacija što će dovesti do pojačane osjetljivosti i boljeg seksa. Uz osjete okusa i mirisa, poboljšat će se i plodnost.

Treba li vam još koji razlog?

L.B./izvor i foto: Facebook


studenti medicineMEDspirationeksperimentplućapušenje


Prati nas na Instagramu!