Vodič za brucoše

Studenti na meti 'virtualnih' otmičara: Roditelji plaćali milijunske otkupnine!

MojFaks | Laganini, 03.08.2020.Studenti na meti 'virtualnih' otmičara: Roditelji plaćali milijunske otkupnine!

Za vrijeme pandemije koronavirusa, kineski studenti u Sidneyu našli su se na meti prevaranata.

Kako piše BBC, prevaranti su se predstavljali kao službenici kineske ambasade i primorali studente da lažiraju vlastitu otmicu kako bi njihove fotografije poslali obitelji i rodbini koji su lažnim otmičarima u nekoliko navrata uplatili ogromne iznose novca.


Prevaranti su studentima prijetili deportacijom, ako ne plate određenu naknadu, te su neke nagovarali da iznajme sobu i lažiraju otmicu, što je na kraju imalo psihološkog utjecaja na studente i dovelo do toga da uistinu prema uputama prevaranata iznajme sobu u hotelu i fotografiraju se zavezani, kao da su oteti.

Otac jedne studentice platio je više od dva milijuna australskih dolara, da bi se na kraju ispostavilo da ju je policija pronašla živu i zdravu u hotelskoj sobi. Kako je otkrila australska policija, koja je u jednom periodu gotovo svaki vikend imala ovakav slučaj otmice, studenti su pristajali na to jer su bili ranjiva skupina tijekom pandemije zbog izolacije i drugih kulturoloških faktora. Do sada je zabilježeno osam slučajeva virtualnih otmica, piše BBC.

A.Z.
izvor:BBC
foto:


studentiotmicaprevarantipandemija koronavirusa


Prati nas na Instagramu!