Vodič za brucoše

'Nismo ni svjesni kak' nam je bilo dobro': Studenti otkrili koje im svakodnevne fakultetske aktivnosti nedostaju u izolaciji

MojFaks | Laganini, 16.04.2020.'Nismo ni svjesni kak' nam je bilo dobro': Studenti otkrili koje im svakodnevne fakultetske aktivnosti nedostaju u izolaciji

U vremenima karantene i potpune izolacije, studenti su se prisjetili uobičajenih fakultetskih aktivnosti te otkrili što im u ovim trenucima najviše nedostaje...

Umjesto predavaonica i klasičnih predavanja, studenti već mjesec dana 'slušaju' predavanja iz vlastitih domova. Kako su se u tome snašli u samim počecima, otkrili su nam u razgovoru za naš portal. Iako je većina prihvatila i već navikla na ovaj način nastave na daljinu, pojedini su pak nezadovoljni načinom (ne)održavanja nastave jer tvrde da pravih online predavanja nema, već pojedini profesori šalju isključivo prezentacije iz kojih onda samostalno uče.


...Kad se predavanja presele u dnevni boravak: Zavirili smo u kućne 'online predavaonice' studenata - evo kako sada 'slušaju' nastavu! FOTO


...Provjerili smo kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


No, u vremenima kada studenti ne obitavaju na fakultetima i ne slušaju klasična predavanja, ipak im ponešto nedostaje od uobičajenih aktivnosti sada kada su čvrsto prikovani u karanteni. Studenti domaćih fakulteta otkrili su što im pak najviše nedostaje u 'stvarnome' studentskom životu. 

Ispijanje kava i druženje prioriteti na studentskoj ljestvici nedostajanja


Skoro diplomirani studenti nisu baš zadovoljni kako je posljednji semestar u njihovom fakultetskom obrazovanju naglo okrenuo ploču. "Nedostaju mi predavanja, a najviše kavice nakon predavanja s ekipom. Pogotovo jer mi je ovo zadnji semestar i nismo ga zamišljali ovako", u pomalo tužnom tonu otkrila nam je studentica završne godine kroatistike na Sveučilištu u Zadru.

S njom se slaže i student, također završne godine, koji nije očekivao da će zadnji semestar provesti doma. "Pošto mi je ovo zadnja godina na studiju, najviše mi nedostaje što nakon predavanja ne mogu s prijateljima sjesti na kavu da se žalimo jedni drugima koliko posla imamo", kazuje nam kroz smijeh Fran. 


foto: Facebook@Limb

A da ispijanja kave u pauzama od predavanja ili nakon predavanja najviše nedostaju studentima, potvrđuju i ostali sugovornici kojima je upravo druženje s kolegama i ispijanje kava trenutno najbolnije sjećanje na 'normalno' studiranje. "Nedostaje mi druženje s kolegama, najviše taj socijalni segment", priznaje studentica Danijela. "Uff, definitivno najviše nedostaje ispijanje kava", govori studentica Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu. "Kave između predavanja", kratko i jasno otkrila je studentica FFZG-a.

...THE BIRTIJE oko zagrebačkih fakulteta: Ovo su mjesta na kojima ćete sjediti ČEŠĆE nego na PREDAVANJIMA...


'Nismo ni svjesni kak' nam je dobro bilo'


Da ne bismo ipak stvorili sliku o studentima kao o probisvjetima koji u slobodno vrijeme samo ispijaju kave, nekima nedostaju, začudili biste se, predavanja i kolokviji. "Sve mi nedostaje! Od društva, pa čak i kolokviji. Mislim da nismo ni bili svjesni kak' nam je dobro dok nije došlo do ovoga", priznaje Ivana, studentica varaždinskoga FOI-a. 

Dok Ivani nedostaje pisanje kolokvija, Marineli, studentici Pravnoga fakulteta u Zagrebu, nedostaju 'normalna' predavanja. "Ovak' mi je bezveze, kao da nemam faksa doslovno", otkriva uz smijeh ova studentica. Istog je mišljenja i Danijela kojoj nedostaje slušanje predavanja uživo. 

"Najviše mi nedostaje ljudski kontakt u smislu odlazaka na kave s prijateljicama i druženje u studentskim domovima, ali mi bome nedostaju i profesori i prava predavanja (smijeh)", otkriva nam još jedna studentica.

"Čak mi i fale predavanja jer me to uvijek motivira za učenje", kaže nam Ana, studentica ERF-a


foto: Shutterstock

Uza sve, nekima nedostaje i menza. Studentica zadarskoga sveučilišta prisjetila se ukusne hrane iz velike menze te bi u ovom trenutku rado naručila nešto iz nje. "Možda bih se odlučila za neko pohano meso, kupus, pohanu cvjetaču i gljive. I može jedna 'euforija'", govori nam ona, dok zagrebački studenti još uvijek pate za 'euforijom', ona nam govori da zadarska menza nikada ne oskudijeva ovim slasnim jogurtom. Zavide im brojni zagrebački studenti! 

Ipak je socijalni segment ono što studentima najviše nedostaje u 'stvarnom' studentskom životu, no svi se pomalo tugaljivo prisjećaju i govore da im nedostaju predavanja uživo, profesori pa čak i kolokviji.

Nadamo se da će njihova trenutna prisjećanja ubrzo postati ponovne uobičajene i svakodnevne aktivnosti na fakultetima. 

V.S.
foto: Shutterstock, edited


studentikarantenaizolacijafakultetstudiranjenedostaje


Prati nas na Instagramu!