Vodič za brucoše

I tako svaki rok! Student objasnio kako se 2-3 lekcije učenja dnevno pretvore u 10-11 i STRES večer prije ispita

MojFaks | Laganini, 29.07.2020.I tako svaki rok! Student objasnio kako se 2-3 lekcije učenja dnevno pretvore u 10-11 i STRES večer prije ispita

Ljetni ispitni rok je iza nas, ali mnogi već planiraju kako najesen u što manje vremena riješiti sve zaostatke. Sada sve izgleda lagano: kad bismo krenuli s učenjem odmah i kontinuirano radili svaki dan - imali bismo dnevno par stranica za pročitati i sigurno bi sve mogli spremiti za odličan. Ali, realnost je malo drugačija...

Fakultet je dobar pokazatelj koliko se čovjek može promijeniti u četiri godine. Sazrijeti, steći radne navike, osamostaliti se od roditelja i njihove pomoći... S druge pak strane, čini se da se neke stvari ne promijene niti nakon par godina studiranja. Na primjer, ona da se početkom svake godine uvjeravamo i "nabrijavamo" da će baš ova godina biti TA godina: godina kada ćemo aktivno sudjelovati na predavanjima, javljati se, pisati bilješke, štrebati, na vrijeme riješiti sve što se može kolokvirati i na kraju redovno učiti da izbjegnemo napadaje panike večer pred ispit.

I iz godine u godinu – taj plan uporno pada u vodu.

"Najbolji osjećaj na svijetu je kad gledaš šta ćeš kad da polažeš, pa računaš koliko lekcija na dan, to izađe neki sitan broj 2-3 na dan, ti sav srećan, već ti se čini ko da si završio godinu, brojiš tu neke 10-tke jer tko još ne može da nauči 2-3 lekcije na dan", započeo je anonimni student na popularnoj stranici Ispovesti većini poznati scenarij.

I iako nam se čini da nema jednostavnije stvari nego na taj način riješiti ispite, relanost je ipak da najčešće odugovlačimo pa čekamo zadnji tren za učenje.

"Onda na kraju dana budeš u fazonu 'ma što da učim tako malo na dan krenut ću od sutra pa ću po 3-4 lekcije'... Na kraju dođe do 10-11 lekcija na dan, al tu i dalje imaš mišljenje da će s 10-kama završiti... Onda dođe noć pred ispit gdje moliš za 6 sve Bogove za koje znaš i nasumično biraš par lekcija, pa ako te ubode pitanje ubode, praviš kombinacije svakojake i ljutiš se na sebe što nisi učio 2-3 lekcije na dan... Sljedeći ispitni rok, sve ispočetka", napisao je ovaj student.

Ovaj fenomen sveprisutan je i među njegovim poznatim i nepoznatim kolegama studentima. Sudeći po komentarima, samo su rijetki oni koji se uspiju držati plana svakodnevnog učenja. Jedan od njih je i ovaj student koji se pohvalio izvanrednom vještinom – učenjem kada je mamuran.


Ima i endemskih biljki među studentima!


"Nisam neki ekstra student i ne mogu se pohvaliti da imam devetke i desetke, ali nisam nikad dozvolio da dođem u takvu situaciju. Od početka sam jednostavno sam sebi zapovjedio da svaki dan učim redovno i u isto vrijeme i konstantno apsolutno svaki dan. Čak i mamuran natjeram se bar pola sata al ne dozvoljavam da prođe dan da nisam učio. Hvala Bogu nisam nikad u stresu i ide mi, rijetko padam a i kad padnem nije mi frka jer sve se to da ispraviti ako se redovno uči", napisao je on. Ipak većina je kao ova studentica.


Je li sustav kriv?


Neki pak imaju komentar da je to do samog sustava obrazovanja koje je "prepristupačno" svima.

"Ovakav je mentalitet kod nas jer je studiranje pristupačno i vlada mentalitet da je ok ako padneš par puta godinu. Ja sam studirao u Francuskoj i tamo mi je stipendija pokrila mali dio troškova života. Ostalo sam zarađivao kao konobar i fizikalac, a moji su mi slali 200-300e mjesečno. Tada grabiš da što prije diplomiraš jer ti treba diploma za normalan posao, a padanjem gubiš sve pogodnosti. Mali postotak bogatih je mogao da bude opušten i da pada ispite...", glasio je jedan od komentara.

Većina je ipak u ovome kolegi pronašla srodnu dušu


"Hahahah točno tako, i prije svake godine sam u fazonu 'do sada sam bila previše opuštena, sad ću malo zategnuti pa ću bolje da prođem' i naravno svake godine ista priča", pojadala se još jedna studentica.

Pojedini pišu da se i oni četiri godine bore s tim problemom i usprkos onom vječitom pitanju pred ispit "zašto nisam ranije krenuo učiti?", ništa se iz godine u godinu ne mijenja.

Ovakve rasprave znaju ići u nedogleda. Jedni su lijeni, drugi ne, neki zaista bolje pamte kada se nakupi gradiva, a kod nekih je sve samo "stvar adrenalina".

"Nije mi to to ak' me ne spuca adrenalin u busu pred ispit.... Pa se uhvatim knjige", napisao je jedan student.

A.Z.
foto: arhiva/imgflip.com


studentiispitiodlaganje učenjaplanovi