Vodič za brucoše

Kad roditelji pitaju: 'Da nema taj tvoj koronu?' Jesu li Erasmusovci postali najnepoželjniji cimeri među studentima?

MojFaks | Laganini, 04.03.2020.Kad roditelji pitaju: 'Da nema taj tvoj koronu?' Jesu li Erasmusovci postali najnepoželjniji cimeri među studentima?

Pred početak novog semestra, nekolicina zagrebačkih studenata koji žive u domovima, počeli su u popularnim grupama na Facebooku zapitkivati studente o njihovim iskustvima s Erasmusovcima.

Nakon što su ih napustili njihovi dotadašnji cimeri, mnogi studenti podijelili su svoje želje za nekim novim 'domaćim' cimerom. Koronavirus, koji je glavna vijest u svijetu već danima, tada nije bio aktualan te Erasmusovci još uvijek nisu potpadali pod neku od tri "rizične" kategorije studenata. Pokušali smo od studenata doznati koja su njihova iskustva sa stranim studentima, kako prije aktualne epidemije, tako i sada, u jeku prebrojavanja svakog zaraženog u zemljama diljem svijeta.


Naša prva sugovornica Ana provela je godinu dana studentskog života dijeleći sobu s djevojkom iz Meksika. 

Na prvoj godini studija, kada sam došla u studentski dom, smjestili su me sa Erasmusovkom iz Meksika i cura je bila odlična, čak se čujemo i dan danas. Ja nisam imala nikakvih negativnih iskustava s njom. Godinu dana poslije sam dobila novu cimericu iz Istre, koja je otišla na Erasmus drugi semestar, i radi toga me tegovala na post jer misli da ću ponovno dobiti nekog Erasmusovca”, govori nam Anamarija. 


foto: Screenshoot @Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava"


Student FER-a, Ivan, također ima iskustvo suživota sa stranim studentom. Njegov novi cimer je iz Azerbejdžana, uredan je, mogu se sve dogovoriti, a svakako je prednost i prilika za komuniciranje na engleskom. 


'Da nema taj tvoj koronu?'


Prema komentarima studenata u grupama na društvenim mrežama, čini se da Erasmusovci 'na prvu' nisu najpoželjniji cimeri, a s razvojem situacije oko koronavirusa, oni studenti koji dolaze iz zaraženih područja, suočavaju se i s dodatnim preventivnim mjerama, ali i s dozom straha kod pojedinaca. 

Ivanov cimer iz Azerbejdžana, godinu dana prije Zagreba, boravio je u Rimu. Naš sugovornik kaže da je majka već zvala i pitala 'Da nema taj tvoj koronu?', ali da on osobno nema strah od novog virusa. 

"Što se tiče korone, kao odrasla osoba, mlađe dobi, ne bi trebao imati više problema nego s običnom gripom. Ali ne znam koliko bih vremena bio nositelj virusa i koliko bi bilo opasno vratiti se doma roditeljima i/ili djedu i baki jer je korona opasna za starije osobe. Tako da, ako bi dobio obavijest da mi dolazi cimer u sobu iz 'rizičnog prostora', ne bih se libio, ipak, u upravi tražiti da ga smjeste na drugo mjesto. Ja sam iz Livna i ne idem doma često, a kad dođem, uvijek obiđem bližu rodbinu i volim vidjeti 'svoje ljude'", govori naš sugovornik. foto: Screenshoot @Šara - Studentski dom dr. Ante Starčević


...Početak blokade domova? Nova odluka Uprave: Zbog koronavirusa nitko vam NE SMIJE doći u posjetu i prenoćiti...


Dobro ili loše iskustvo?


Studenti su jako uporni u pokušaju dobivanja odgovora na pitenje kakav je suživot sa stranim studentima, ali prije nego im se oni usele u sobu. Život u domskoj sobi sigurno podrazumijeva mnogo odricanja i potrebe za kompromisom među studentima, a nekima se čini da su nekad kulturološke razlike prevelike. Tako jedna od studentica na ovakav post komentira: "Teško je i podnijeti Španjolce koji u vrijeme rokova u 2 ujutro imaju potrebu zapljugati cijeli hodnik."

Drugi se pitaju, podrazumijevaju li se i Hercegovci kao Erasmus studenti, jer po označenim ljudima, čine se kao također interesantna skupina studenata za suživot. 


foto: Screenshoot @Studentski dom "Stjepan Radic" - "Sava"

Odgovor na to pitanje se može dobiti vjerojatno kao i u slučaju studenata iz daljih krajeva – tek kada usele u sobu, jer sudeći po komentarima na postove i odgovore studenata – svačije iskustvo je individualno. 

A.Z.
foto: Darko Ba/MojFaks


studentiErasmuskoronavirusživot u domuiskustva s cimerima


Prati nas na Instagramu!