Vodič za brucoše

Micelarna, sprej ili gustin? Problemi s popularnim čizmicama izazvali more komentara: Evo kako se riješiti ovakve ‘zimske’ mrlje

MojFaks | Laganini, 04.12.2020., Autor: Anja Z.Micelarna, sprej ili gustin? Problemi s popularnim čizmicama izazvali more komentara: Evo kako se riješiti ovakve ‘zimske’ mrlje

Prvi snijeg ove godine u srijedu je oduševio mnoge te su neki od njih u neadekvatnoj obući i bez puno razmišljanja je li ona za snijeg – pohrlili u mokro...

Jedna studentica tek nakon izlaganja svojih voljenih Uggs čizmi snijegu, shvatila je da se one ipak nisu osušile s očekivanim rezultatom. Naime, na prednjem dijelu ostala je mrlja zbog kojih čizme djeluju kao da su i dalje mokre, iako nisu. S obzirom na to da su grupe na društvenim mrežama mjesta na kojima je moguće u rekordnom roku doći do informacije koja nam je potrebna, ova je djevojka odlučila potražiti pomoć u jednoj popularnoj Facebook grupi za traženje studentskih poslova. 

Zanimalo ju je jesu li druge djevojke imale slično iskustvo sa svojim Uggsicama, i ako jesu, što su učinile? Iako, njeno pitanje nije usko vezano uz prvenstveni cilj grupe, u ove hladnije danae udobne i tople čizmice su također bitna stavka života, a i činjenica da se radi o čizmicama koje "ili voliš ili mrziš", komentara ispod njene objave nije manjkalo. Dapače! Od onih "posprdnih", zločestih, ali i onih u kojima su se djevojke solidarizirale i pružile korisne savjete, ova je naizgled banalna objava izazvala pravu raspravu, koja se razgranala u više smjerova. Koliko se tema zakotrljala, govori i činjenica da je vlasnica Uggsica morala isključiti komentare na objavu, a kasnije je čak i uklonila svoju objavu.

I što su joj rekli kako da riješi problem?


"Unutra nagurati WC papir da upije vodu i osušiti fenom ili pored radijatora", jedan je od savjeta, međutim kako govore s tom opcijom treba biti i na oprezu, jer su nekima od fena dodatno stradale čizmice.

"Ja sa svojih nisam uspjela skinuti, nosila oko kuće jednu zimu i završile u kanti za smeće", pesimistična je jedna bivša vlasnica Uggsica.

Pojedini su napisali da je to zbog snijega koji je po i uz ceste izmiješan s uljem auta i solju te da se obavezno trebaju impregnirati sprejem prij nošenjae. Pozitivni iskustava uklanjanja mrlja, po savjetima ipak ne manjka. Od specijalnih sprejeva baz za ovaj brend čizmica, do profesionalaca koje će to napraviti umjesto vas.

"Ja sam svaki put skinula. Imaš kupiti set za čišćenje... Kap tog šampona staviš u vodu i prođeš s krpom, istrljaš lagano. Nakon toga ih očetkaš i ostaviš u hladnoj prostoriji da se osuše do sutra i kao nove", poručuje jedna vlasnica Uggsica.

"Imaš gumene četkice za kupiti, iščetkaš malo nježno i postoji bezbojan sprej za osvježenje boje. Ili kemijsko čišćenje za Ugg, čini mi se da košta oko 80 kuna", poručila je još jedna studentica. Drugi su se nadovezali i da određene kemijske čistionice zaista uspijevaju riješiti taj problem. 


"Prošle godine sam imala problem s masnim flekićem preko cijelih Uggsica, nećeš vjerovati, ali ostavi gustin na tom dijelu nekih sat vremena i nakon tog pažljivo obriši nekom pamučnom tkaninom. Mrlja se neće uopće vidjeti. Svim svojim frendicama sam rekla za ovo i stvarno djeluje, pa se nadam da će i tebi".

Problem su Uggsice na hrvatskom tržištu?


Jedna studentica piše kako su njene čizme kupljene vani te se niti smoče niti prljaju toliko. "Samo ih pošpricam UGG sprejem za impregnaciju. Tamo su i rekli da su one potpuno vodootporne. A ove za hrvatsko tržište su uglavnom 50% živi očaj", podijelila je svoje mišljenje još jedna curka. Ostale su dodale da sve ovisi o modelu i da su one skuplje ipak kvalitetnije. Vlasnica namočenih Uggsica koja traži pomoć nadovezala se komentarom da ni njene nisu bile jeftinije, zato se i iznenadila mrljom. Bilo je još onih koji su prokomentirali da su, s obziorm na cijenu čizama, ipak očekivali malo konkretniju kvalitetu.

Micelarna je rješenje?!


Otkako su se pojavile na tržištu, diljem svijeta dijele ljude u dva tabora: one koji ih preziru i one koji ih obožavaju. Nije drugačije ni s "jačim spolom" koji često kritizira izgled ovih čizama i ne preferiraju ih vidjeti na djevojkama, a ni ova objava nije ostala bez komentara u tom kontekstu. No, iako dečki ne nose Ugg čizme, a pojedinima su one i "obrve iz Painta" najgore što mogu vidjeti na djevojci, ima i onih koji su se uključili detaljnim "znanjem" o tome kako očistiti mrlje s njih. Nije potrebno dodati da je komentar urnebesan. "Ne trebaju ti cure za ovo. Slušaj fino, kupi micelarnu (bez ulja, najbolja ona Mullerova, njihova marka, dovoljno je snažna za ovo), stavi ju u špricaljku, kao za pranje prozora. Prije toga samo neka špricalica bude čista i suha. Našpricaj Uggsice, tenisice, sjedište od auta (ja time čistim tenisice i sjedište od auta, kauč, itd). uzmi četkicu za zube koju više ne koristiš, i dobro iščetkaj, sve te mrlje će nestati ujednačiti će se. Kad se osuši imat ćeš istu boju kao prije.

Dakle sljedeći je proces: 1) našpricaš (sve, ne samo mrlju) 2) iščetkaš dok se ne zapjeni 3) obrišeš suhom mikrofibra krpom ili ručnikom 4) nije potrebno ispirati 5) kad se osuše zaštiti sprejem za impregnaciju kože (on će ti doduše malo zatamniti čizme) sve možete čistiti micelarnom i ne morate ispirati... Micele su idealne molekule jer za razliku od klasičnih surfaktanta u recimo sapunima i gelovima, vole i vodu i ulja, te su super efikasne za ovakve popravke. Tenisice će vam ako su od bijele kože na primjer biti kao iz dućana", napisao je ovaj član grupe i dodao da ga svi mogu "pratiti za još recepata" uz neizbježni savjet da kolektivno moramo prati ruke.

S obzirom na broj i raznovrsnost savjeta, nadamo se će djevojka uspjeti očistiti svoje čizmice, tim više što nam se bliži Sveti Nikola.

foto: Screenshot @YouTube Clean My Space


Uggs čizmesavjetiflekepomoć studenata

Prati nas na Instagramu!