Vodič za brucoše

Studentska vizija Zagreba: Ilica postaje 'skillica', a Tratinska ulica alternative

MojFaks | Laganini, 29.05.2017.Studentska vizija Zagreba: Ilica postaje 'skillica', a Tratinska ulica alternative

Studenti prostornog planiranja i regionalnog razvoja s Geografskog odsjeka zagrebačkog PMF-a imaju vlastito rješenje za napuštene objekte u Zagrebu. Naime, oni bi pojedine ulice pretvorili u 'tematske oaze' što bi prema njihovom mišljenju privuklo još više ljudi u metropolu.

Ilica kao zagrebačko središte IT sektora postaje "skillica", Vlaška kao ulica "dobre hrane i pića", Branimirova glavna turistička destinacija u gradu, a Tratinska se usmjerava u svijet alternative... Tako su zagrebačke ulice poznate po napuštenim prostorima zamislili studenti Geografskog odsjeka PMF-a, smjera Prostorno planiranje i regionalni razvoj.


Ovi PMF-ovci imaju svoju viziju metropole... izvor: Večernji list

Ovu skupinu studenata čine Filip Biščević, Marijan Begonja, Doroteja Harjač i Silvija Komes, a oni su uz još 15 studenata, istraživanje proveli uz nadgledanje profesorice Petre Radeljak-Kaufmann. Da bi došli do tih zaključaka, u suradnji sa Sindikatom biciklista obišli su te četiri ulice, mapirali sve prazne prostore, ispitali njihovu povijest i anketirali sugrađane želeći saznati po čemu ih pamte, piše Večernji list.

Imaju vlastitu viziju Zagreba


Istraživati su počeli u proljeće 2016. godine, a ovaj su tjedan prvi put svoje ideje izložili javnosti u prostorijama Zelene akcije. Njihove ideje toliko su se svidjele prisutnima, da su ih već pozvali da gostuju na nekim predstojećim manifestacijama.

...Jer voli život na otoku: Studentica geografije napravila interaktivnu kartu Šolte...


...Super vodič za kretanje po Zagrebu: Evo kako najbrže stići od kuće do faksa (i ne izgubiti se)...


"Članovi Sindikata biciklista Slaven Kliček i Marko Stančec, ujedno bivši studenti Geografskog odsjeka PMF-a, na taj su način htjeli prenijeti praktična iskustva planiranja gradskog prostora i rada u civilnom sektoru. Smatramo da se treba odvojiti od starih obrta, no treba ih usmjeriti onamo kamo su spontano i same 'krenule'. U Tratinskoj su se već sad počeli otvarati tattoo saloni, dućani usmjereni na glazbu, skate shopovi... treba samo nastaviti razvijati dalje taj potencijal", rekli su studenti za Večernji.


Tvrde da je Tratinska ulica krenula u alternativnom smjeru zbog brojnih tatoo salona, glazbenih trgovina te skate shopova...izvor: Večernji list

Velik dio Branimirove mogao bi se "riješiti" uređenjem tvornice Nade Dimić. Tamo bi se, smatraju studenti, mogao otvoriti trgovački centar s hrvatskim proizvodima. U prizemlje bi se smjestio plac koji bi se premjestio s Branimirove tržnice, a na tome mjestu otvorio bi se veliki infocentar, u kojem bi se dobile informacije o svemu što se može razgledati u gradu.

"To bi bila vrata Zagreba, mjesto koje bi turist koji iziđe iz autobusa na obližnjem kolodvoru prvo posjetio", tvrdi student Filip Biščević.

Pučku kuhinju iz Branimirove premjestili bi u prednju zgradu vojne bolnice u Vlaškoj, a stražnja zgrada postala bi centar izvrsnosti za medicinu, svojevrsni medicinski inkubator, koji bi mogli koristiti obližnji Medicinski fakultet i Petrova bolnica, ali i ostale zdravstvene ustanove.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: seimisstake.deviantart.com


PMFProstorno planiranjenapušteni objekti


Prati nas na Instagramu!