Vodič za brucoše

Kakvo iznenađenje! Skromna studentica tražila malo domaćeg voća i povrća, a onda je uskočila ova OPG-ovka: 'I ja sam studirala, znam kako je teško…'

MojFaks | Laganini, 21.10.2020.Kakvo iznenađenje! Skromna studentica tražila malo domaćeg voća i povrća, a onda je uskočila ova OPG-ovka: 'I ja sam studirala, znam kako je teško…'

Najviše studenata za vrijeme fakultetskih dana prehranjuje se u studentskim restoranima, a s obzirom na skromni budžet, nisu sigurni imaju li zdraviju i kvalitetniju alternativu...

Iako su studentski restorani izbor broj jedan većine studenata, velik broj njih voljelo bi obogatiti svoju prehranu kvalitetnim i zdravim namirnicama, po mogućnosti domaćeg porijekla. No, nisu sigurni jesu li im takvi artikli dostupni, s obzirom na skromni budžet od kojih samo jedan dio izdvajaju za prehranu.

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s kulinarskih stručnjakom Matom Jankovićem ljetos je provelo istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima. Rezultati su pokazali da čak 41% studenata smatra da ne konzumira dovoljno voća i povrća! Zanimljivo je da je, prema analiziranim podacima, čak 92% studenata spremno izdvojiti do 50 kuna dnevno za prehranu, s obzirom na to da je trenutno prosječani iznos menija u menzi 10 kuna. Ovo pokazuje da studenti cijene kvalitetu namirnica i da su spremni investirati u kvalitetniju prehranu.


Jedini problem je što neki nisu sigurni mogu li si priuštiti kvalitetu sa svojim budžetom. Zbog toga se, među OPG-ovcima na Facebooku, studentica odlučila raspitati koliko bi, među hrvatskim poljoprivrednicima, koštala košarica domaćeg voća i povrća za dva studenta.  "Tipa 3-4 glavice luka, dvije kile krumpira, kila mrkve, paradajz/paprika ako je još ima, par glavica salate, pol' kile jabuke, 2 kile mandarine, pola limuna, par tikvica,... ne znam što je točno u sezoni", napisala je ona komentirajući da "studentski budžet i plac ne idu baš skupa uvijek".

Košarica puna netretiranih, svježe ubranih proizvoda


Mnogi su joj se javili u komentarima i s ponudama, a nekadašnja studentica doma na "Savi" odlučila je pokloniti košaricu studentici. Njen je komentar izazvao salvu pohvala i odobravanja članova grupe, a mi smo joj se javili kako bismo provjerili je li pripremila košaricu i zbilja je uručila studentici koja je zatražila ponudu domaćih poljoprivrednika.

"Tijekom studentskih dana živjela sam u SD-u Stjepan Radić i vrlo dobro znam kako je teško bilo kao studentu priuštiti si sve što studentski život zahtjeva. Na sreću, uvijek sam imala mogućnost kvalitetne prehrane, jer se moja i suprugova obitelj generacijama bave poljoprivredom, a kao diplomirani kineziolog i sportaš, imala sam svijest o važnosti iste", govori nam Milijana Medak, vlasnica OPG-a "Medak".

foto: privatna arhiva

Kako kaže, košaricu će pripremiti i pokloniti studentici. U njoj će se naći pesticidima netretirani proizvodi OPG-a "Medak" koji svoj put do stola nađu niti 24 sata od branja: mandarine, limune, šipak, suhe smokve, bademe, kiwi.

Svi studenti imaju pravo na popust


"Kroz posao i volontiranje, nailazila sam na ljude koji si nisu mogli priuštiti ni osnovne prehrambene namirnice pa već godinama doniramo svoje proizvode potrebitima. Oni se nalaze u svim sferama društva i svim dobnim skupinama pa sam i ovog puta na onako lijep i skroman post mlade djevojke i studentice morala reagirati", govori nam Milijana zašto se odlučila na taj lijepi čini.

Ostale studente koji žele zdravu košaricu vjerojatno će zanimati podatak da im - uz predočenje iksice ili indeksa - OPG "Medak" daruje 15% popusta na svježe voće. Potražiti ih možete na prodajnim mjestima u City centru na Žitnjaku i Jankomiru te Arena centru.

A.Z.
foto: MojFaks/privatna arhiva


studentiprehranamenzakošaricaOPG Medak


Prati nas na Instagramu!