Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Trajniji od tetovaže, pamte se cijeli život: Ovo su najluđi i najkreativniji NADIMCI vaših profesora

MojFaks | Laganini, 27.11.2020.Trajniji od tetovaže, pamte se cijeli život: Ovo su najluđi i najkreativniji NADIMCI vaših profesora

Što je nadimak? Znak da ste dobro proučili svog profesora i dali mu kodno ime na temelju njegovih karakteristika, mana, stila odijevanja ili govora koje će vama i vašim kolegama dugo ostati u sjećaju i nasmijati vas kad god ga se sjetite.

Već na prvom predavanju počinjemo stvarati impresije o našim predavačima: jesu li nesigurni, imaju li neku upečatljivu crtu lica, jesu li neobično odjeveni ili pak imaju neku govornu manu... Sve su to ključni momenti po kojima ćemo ima dati nadimke i tako ih oslovljavati u krugu kolega, kad nitko drugi ne čuje.

Nadimak je nešto trajnije od tetovaže


Kako to definicija kaže, nadimak je opisno ime koje se daje uz ili umjesto službenog, a koristi se za nekog pojedinca, stvar ili mjesto. Najčešće se stvara skraćivanjem pravog imena kako bi se olakšalo ili ubrazalo njegovo izgovaranje ili pisanje, ali nadimak može biti i hipokoristički, tj. služiti za tepanje i izražavanje naklonosti, a ponekad i deminutivan, odnosno služiti kao svojevrsni pejorativni naziv, odnosno za omalovažavanje.

...Melem za oči u predavaonici: Studenti iz Hrvatske otkrili tko su NAJZGODNIJI profesori na njihovim fakultetima...


Vukajlijin rječnik opušteniji je i dodatno pogađa u srž nadimka. Kaže da je nadimak "nešto trajnije od tetovaže. Pogotovo ako je nakaradan. I ma što god napravio, kako god se ošišao, promijenio, ma što god postao, teško da ćeš dobiti novi. Prati te do kraja života, pa čak i zagrobnog, kada stoji i na tvojoj nadgrobnoj ploči."

Ima i onih među vama koji su pogodili u samu bit davanja nadimka pa su prokomentirali da "nadimke nisu dobili samo oni nebitni pa nisu dobili tu čast."


Profesori i asistenti posebno su pogodan "materijal" za davanje krativnih nadimaka. I dok im ponekad dajemo nadimke iz milja, češće su oni ipak stvar zezancije i provokacije. No, jedno je sigurno – obilježavaju studentske dane i pamte se zauvijek. Nadimci profesora – nešto što ćeš zauvijek dijeliti u sjećanju s najboljim kolegama s godine.

Pitali smo vas koji su najluđi nadimci vaših profesora s fakulteta. Evo što ste nam rekli.

"Džemper", nadimak za asistenta FPZG-a koji mu je nadjenula jedna studentica. Uz "Džempera" imamo i asistenta "Kohortu".

"Profesor Sorry", koji se uvijek ispričava prije nego što ti stisne negativnu ocjenu.

" 'Kornjača' jer sliči na majstora Ugwea iz Kung Fu Pande", dodala je jedna studentica prava. Uz pravo možemo povezati i nadimke "Želja", "Mucimir", "MM".

Za "Shang Tsunga" će znati samo studenti zagrebačke Medicine. A možda će im "zazvoniti" i nadimci "Rikecija", "Snjeguljica" i "Miško". Pa čak i "J. Lo".


O profesoru "Hljebu" govore samo studenti koji studiraju u našem susjedstvu.

 "Šprica" će biti poznatiji studentima tehničkog usmjerenja u Rijeci.

"Gospođica Addams" će vjerojatno zazvoniti budućim kemičarima koji diplomu ganjanju u Osijeku. A onima zainteresiranijima za matematiku mogao bi se učiniti poznatim nadimak "Ementaler".

Kako se da zaključiti, posebno su omiljeni "životinjski" nadimci. Tako imamo "Crvenu vjevericu", "Bambija", "Lignjića", "Pudlicu", "Žabu", "Škampićku", "Glodavca", "Pitona", "T-Rexa", "Darka Bubamarka", "Panteru". Ima doduše i biljnih: "Rotkvica", "Maslačak"...

Ima i onih koji već na neki način odaju svoju veličinu autoriteta, obiteljsku konotaciju ili sveprisutnost poput "Alfa", "Ćaća", "Isus", "Sotona", "Bog Sunce", "Kum", "Djed", "Tetak".

Od ingenioznih kreativnih izmaštanih osobnim imena tako imamo "Matko Spretni", "Stribor Šljivovica", "Predivna žena", "Dragana Mirković", "Brkata Jolanda", "Zdravko", "Bare", "Šaban", "Šeki", "Điki", da nabrojimo samo neke.

 Osim ovih, zapeli su nam za oko i "Lutkica", "Tegla", "Pjofesoj", "Virnjak" (ovo nas je strah pomisliti odakle stiže), "Košarica", "Tihi", "Masni špageti", "Žarulja", "Šteka", "Njonjo", "Zub", "Rotirka", "Sport Billy", "Faktički", "Gru", "Vizirko", "Ludi sin", "Pipničarka", "Crossfiter" i brojni, brojni drugi.


Čini se da nema učenika niti studenta koji nije svojim profesorima dao nadimak ili dva, a ako je suditi po vašim komentarima, češći je scenarij taj da apsolutno svo nastavno osoblje bude obilježeno nadimcima. Ona nas asociraju na profesore čak i kad zaboravimo kako su se zbilja zvali i dovoljan je jedan gif ili asocijacija da se u mislima vratimu u klupe i na predavanja i prizovemo pred očima lik profesora uz kojega vežemo određeni nadimak.

Iako ih ima i pomalo uvredljivih, iz ovog je popisa moguće zaključiti da su ipak uglavnom šaljivog karaktera koji ne bi trebao nikoga naljutiti. Jer jedno je sigurno – otkad je studenata i profesora, bilo je i nadimaka.

L.B./foto: Nikolay Georgiev via Pixabay


nadimcistudentiprofesori