Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Potres u Agrokoru osjećaju i mladi: Konzum nekim studentima duguje plaću za travanj

MojFaks | Laganini, 08.06.2017.Potres u Agrokoru osjećaju i mladi: Konzum nekim studentima duguje plaću za travanj

Ova godina u Hrvatskoj bit će obilježena 'padom' Agrokora te aferom vezanom uz poslovanje Ivice Todorića. Izgleda da muke s Konzumom, osim dobavljača i radnika, neće biti pošteđeni ni studenti.

Na Facebook stranici Tražim/nudim studentski posao osvanuo je interesantan Konzumov "plakat" namijenjen djelatnicima. Plakatom se zaposlenike nagovara na vrbovanje poznanika s ciljem da se i oni zaposle u Konzumu, a obećava im se i bonus ukoliko u uredu poslovođe preporuče novog zaposlenika.


Izvor: Facebook@Tražim/nudim studentski posao

Iako je Konzum još otprije "poznat" po isplati bonusa, božićnica pa čak i dugovanja partnerima u bonovima, danas plijeni pozornost javnosti zbog velikog dugovanja Agrokora za koje još uvijek nije pronađeno adekvatno riješenje. Povrh svega toga, Konzum traži nove radnike i obećava bonuse dok neki studenti još uvijek čekaju isplatu plaće za travanj.

Studentima od travnja nisu isplatili plaću, a dijele stimulacije i traže nove zaposlenike


Ova Konzumova obavijest razljutila je neke studente, a jedna studentica informacijskih znanosti je prokomentirala da joj plaću nisu isplatili već dva mjeseca. Ondje radi preko godinu dana i tvrdi da joj od travnja duguju 1380 kuna te je ističe da više nije sigurna treba li se tom novcu nadati.

...Kruži među SC-ima: 'Crna lista' poslodavaca postoji, ali nije dostupna studentima...


...Poslodavci se žale na mlade na stručnom: 'Okreću očima kad nešto treba napraviti'...


"Radim u Konzumu već godinu i pol dana, i ako je raditi na blagajni poprilično mučno i treba imati odlične živce, odgovara mi to što zbog rasporeda na faksu (4 puta tjedno imam faks od 8 do 18 sati), jer studiram informacijske znanosti i imam dosta vježbi, nemam baš previše izbora s obzirom na to da se većina oglasa za studentski posao bazira na traženju nekog tko može raditi 5 puta tjedno po 8 sati, što ne mogu. Isplata je bila redovita, s razlikom 2-3 dana najviše. Međutim, kad je počela ova cijela afera u javnosti, što je bilo krajem ožujka, plaća za ožujak nije došla sve do negdje 29.4., što je zapravo dva tjedna kašnjenja. Na upite na mail na koji se kao možemo svi slobodno obratiti, nitko nije odgovorio. Za travanj mi duguju 1380 kn, koje više ne znam kad im se trebam nadati, ali ono što je fascinantno što se kupce privlači u trgovine dajući im 15%, 20% popusta; 100 kn popusta itd, a nema se za platiti tri studenta koja su ostala u velikom Konzumu u kojem radim, a na početku nas je bilo 13-15 uvijek. Ali i dalje nas uporno zovu da dođemo raditi, iako ne samo da smo trebali biti plaćeni za travanj, nego uskoro i za svibanj", prepričava studentica.


Izvor: Jutarnji/pixlr

Za kraj je prokomentirala da je vrlo tužno to što studenti koji su voljni raditi odvajaju svoje vrijeme kako ne bi bili na teret roditelja, a na kraju ih ponovno moraju "žicati" za novac, knjige i hranu.

Iz Konzuma kažu da redovito podmiruju plaće za zaposlenike i studente i da su plaće za travanj isplaćene


Na naš upit upućen Konzumu o tome zašto studentske plaće nisu još uvijek isplaćene za travanj odgovorili su nam da "redovito podmiruju obaveze prema svojim zaposlenicima". Tvrde da je isti slučaj i sa zaposlenim studentima i radnicima koji rade preko studentskih ugovora i ističu da su sve plaće za navedeni mjesec isplaćene studentskim servisima po dospijeću. Studentica s kojom smo razgovarali tvrdi suprotno te nam je ustupila prikaz uplata plaće preko zagrebačkog SC-a kroz mjesece. Plaće za rad u Konzumu sjedale su 15. u mjesecu dok je plaća za ožujak započela "sezonu kašnjenja".


Plaća za siječanj sjela je 15.2.... izvor: privatna arhiva


Plaća za veljaču sjela je 15.3... izvor: privatna arhiva


Plaća za ožujak sjela je 28.4., a za travanj još uvijek nije... izvor: privatna arhiva

Za ožujak plaća je sjela 28.travnja, a za travanj još uvijek nije. Kada smo joj rekli da iz Konzuma kažu da su sve plaće isplaćene za navedeni mjesec, studentica to opovrgava i kaže da je i njena prijateljica u istoj situaciji što se Konzuma tiče.

...Top zarada, ali samo pod ovim uvjetima: Evo što studenti misle o ponudi sezonskih poslova...


Hoće li studenti dobiti svoju plaću koju su trebali dobiti još prije dva mjeseca pokazat će vrijeme, a do tada ćemo se potruditi rasplesti ovo klupko te provjeriti s nadležnima u SC-u je li im Konzum uplatio plaće za studente.

Ivana Petrić
foto: konzum.hr


Konzumneisplata plaćestudentski posao