Vodič za brucoše

Zatražila sam propusnicu za 'povratak u mjesto studiranja': Evo kako je to izgledalo i što se dogodilo FOTO

MojFaks | Laganini, 15.04.2020.Zatražila sam propusnicu za 'povratak u mjesto studiranja': Evo kako je to izgledalo i što se dogodilo FOTO

Brojni su studenti još uvijek u nedoumici vezano uz traženje propusnica za povratak u mjesto studiranja te nisu sigurni mogu li u tu svrhu uopće dobiti propusnicu. Provjerili smo možete li i pokazali vam postupak ispunjavanja obrasca...

Propusnice za napuštanje mjesta prebivališta prebačene su u digitalni oblik od 6. travnja. Poslodavci mogu za svoje zaposlenike zatražiti propusnicu ako im je potrebna za odlazak/dolazak na posao, no to nije vrijedilo za zaposlene studente koji zbog posla trebaju napustiti mjesto prebivališta ili stalnog boravka. Inicijativom Hrvatskoga studentskog zbora, propusnice su omogućene pa tako zaposleni studenti preko Student servisa imaju pravo napuštanja mjesta prebivališta ili boravišta u svrhu odlaska na posao.

...Dobre vijesti za one koji rade preko SC-a: Odsad možete dobiti propusnicu za odlazak na posao...


S obzirom da je većina studenata napustila svoje privremene, studentske smještajne kapacitete još prije mjesec dana kada je službeno obustavljena nastava na fakultetima, te se trenutno nalaze u rodnome mjestu, već danima se pitaju mogu li i oni dobiti propusnicu da bi otišli u mjesto studiranja po ostavljene stvari u smještajnom kapacitetu ili pak iz bilo kojih drugih razloga.

Ministar Božinović dao je odgovor i na ovo pitanje. "Koliko je meni poznato nastava na fakultetima se ne odvija, a ukoliko postoji nekakav nužan razlog da se putuje, uvijek postoji mogućnost preko lokalnog Stožera civilne zaštite da se objasni razlog i da se dobije propusnica", kazao je.


...Ministar Božinović odgovorio: Imaju li studenti OPRAVDANI RAZLOG za dobivanje PROPUSNICE kad fakulteti ne rade...


Pitajući se isto, zatražila sam e-propusnicu za jednodnevni odlazak u mjesto studiranja (u ovome slučaju Zagreb) te vam opisala cijeli postupak za dobivanje iste.


Pokušala sam zatražiti propusnicu...


Internetska stranica na kojoj možete zatražiti e-propusnicu je: epropusnice.gov.hr. Kad otvorite ovu stranicu, prikaže vam se izbornik u kojemu odaberete "Ulaz za građane" te slanje zahtjeva za propusnicom.


foto: screenshoot@epropusnice.gov.hr

Nakon toga vas sustav preusmjeri na stranice E-građana gdje potvrđujete autentifikaciju. S obzirom na to da sam student, odabirem prijavu putem AAI računa. 


foto: screenshoot@e-građani

Prijavite se korisničkim imenom i lozinkom. Pred vama je, nadalje, sljedeći izbornik u kojem odaberete "Zahtjev za propusnicom".


foto: screenshot@e-građani

U sljedećem prozoru slijedi popunjavanje osobnih podataka te detalja vezano uz traženje same propusnice. Nakon što popunite osnovne podatke, slijedi odabir razloga. U ovome padajućem izborniku odaberete "Putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga..." kao što je prikazano na fotografiji.


foto: screenshot@e-građani

Navela sam razlog i evo što se dogodilo...


Pod opisom razloga navela sam sljedeće: Odlazak u studentski smještaj radi uzimanja stvari. Nakon toga, odabrala sam relaciju odnosno polazište i odredište. U konačnici, navedeni podaci izgledali su kao na fotografiji u nastavku,foto: screenshot@e-građani

Zahtjev je tada bio u obradi te sam nakon svega 10 minuta dobila povratnu informaciju o statusu zahtjeva na e-mail adresu te u sustavu e-građana u izborniku "Pregled zahtjeva". Moj zahtjev bio je prihvaćen.


foto: screenshot@e-građani

Upozorenje svim studentima - nemojte zlorabiti propusnicu za nepotrebna putovanja!


Ako se i vi, baš kao i ja, odlučite u ovim vremenima na jednodnevni odlazak u mjesto studiranja da biste uzeli neke privatne stvari iz svojeg studentskoga smještaja, to možete uraditi.

Naravno, uz zahtjeve za propusnicama apelira se na sve građane, kao i na studente, da se kretanje umanji što je više moguće te da se aplicira samo ih zbilja nužnih razloga! Ne zaboravimo da na taj način čuvamo druge oko sebe.

V.S.
foto: Shutterstock, edited screenshot@e-građani


e-propusnicapropusnicanapuštanje mjesta prebivalištamjesto studiranjastudentizahtjev


Prati nas na Instagramu!