Vodič za brucoše

Priče studenata koji su nakon tjedana učenja u zadnji tren odustali od izlaska na ispit: Odgovor jedne cure je za svaku pohvalu

MojFaks | Laganini, 13.02.2020., Autor: Anja Z.Priče studenata koji su nakon tjedana učenja u zadnji tren odustali od izlaska na ispit: Odgovor jedne cure je za svaku pohvalu

Ispitni rokovi su dio života svakog studenta i neizbježan stres. Nekada nas ne interesiraju previše pa se i ne potrudimo, a nekada zaista damo sve od sebe kako bismo spremili dobro materiju i položili taj ispit.

I dok štrebamo, prolazimo kroz različite faze. Od nespavanja, umora, prejedanja/nejedenja, predoziranja kofeinom i svime onim što nas može održati koncentriranijima i budnijima, u mislima dozivamo taj sudnji dan – dan ispita!

Datum na koji smo zakazali ispit, označen je crvenom bojom u našoj glavi i čitav život će nakon njega imati novi smisao. Ili će se bar vratiti na stari. Uvjereni smo da nam nakon tog silnog procesa učenja, onda kada dođe ispitni dan ništa neće poći po krivu – ali nažalost, pođe

...'Više od pola faksa proveo u kafani, a neki dan je i diplomirao': Kafići postaju sve popularnija mjesta za učenje među hrvatskim studentima?...


Razgovarali smo s nekoliko studentica, koje su nam ispričale zašto su nakon vremena i truda uloženih u spremanje ispita, na kraju ipak odustale od izlaska. I to sat vremena prije, ili čak za vrijeme ispita. Ne možemo se, a ne zapitati gdje su te motivacijske poruke kada su nam najpotrebnije? 

Mislila sam da je ispit težak, ali uopće nije bio!


Studentica Aleksandra borila se s jednim ispitom na Fakultetu političkih znanosti nekoliko rokova. 


foto:Freepik

"Jedan sam ispit uporno prijavljivala za svaki rok, učila za njega, ali mi je trebalo jedno 3 propuštena roka da prvi put i stvarno izađem na njega. Radilo se o jednom kolegiju koji je u mojoj glavi djelovao jako teško, profesor se činio jako zahtjevan i strog i koliko da sam god učila, nikad nisam imala osjećaj da sam spremna. Zato sam uvijek u zadnji tren, doslovno taj dan kada je bio, ipak odustajala jer nisam htjela gubiti vrijeme, spremati se i ići do faksa...a mogla sam to isto vrijeme iskoristiti za učenje za drugi ispit koji je sljedeći dan. Svaki sam se put osjećala loše jer nisam otišla. Kad sam napokon stvarno izašla na njega, ispostavilo se da uopće nije toliko težak”, govori nam Aleksandra. 


Inače ne odustajem od ispita... osim u slučaju paničnog napada!


Studentica Lea s Filozofskog fakulteta, nije navikla na odustajanje od ispita, ali i najjačim se dešava. 

Inače nisam tip koji odustaje od ispita, ali eto, jednom jesam jer sam doživjela psihički slom. Učila sam 5 dana za taj ispit i kako se bližio sam dan roka, sve sam se više pitala jesam li naučila dovoljno. U pitanju je bio usmeni ispit pa mi je to zadavalo još veću brigu, s obzirom na to da se na usmenim ispitima ne smije dogoditi da nešto ne znam. Dan prije sam cijeli dan panično plakala, nisam se mogla nikako smiriti. Plakala sam roditeljima preko telefona i govorila da ništa ne znam nakon tih 5 dana učenja i da odustajem. I tako sam, plačući, odustala od ispita...Bilo mi je žao jedino zato što nisam stigla na vrijeme odjaviti ispit pa mi je jedan rok propao”, ispričala nam je  Lea 


Zvuk crijeva zvao je upomoć!


Studentica Karla nije uspjela izbalansirati između svoje nestrpljivosti i vremena potrebnog za odgovaranje na ispitu. 


Bio mi je to zadnji ispit na prvoj godini koji sam odlučila izaći u devetom mjesecu. Spremala sam ga minimum mjesec dana, jer sam se posvetila materiji, bio mi je zanimljiv i htjela sam visoku ocjenu. Nadobudno sam spremila i dodatnu literaturu, koja je kod te profesorice uvijek bila uvjet za dobivanje najviše ocjene. I tako na dan ispita, imala sam malu tremu, ali to mi se uvijek događa – nevezano koliko sam dobro spremila ispit. Profesorica je ispitivala usmeno, i ulazila su po tri studenta u kabinet. Ja sam ušla s još dvije djevojke, i bila sam druga po redu za odgovarati. Sve smo izvukle pitanja, i imale vremena za napisati koncept. Prva kolegica nakon desetak minuta započela je sa svojim odgovorom. U međuvremenu, s obzirom na to da sam znala odgovore na sva pitanja, koncept sam brzo završila i čekala sam red da odgovaram. Nažalost, to se nije događalo. Profesorica je preko pola sata ispitivala kolegicu koja je zaista bila upućena u materiju, a moja trema pretvorila se u nervozu. U vrijeme ispitnih rokova malo bih jela, a obroci su mi bili ogromne količine kave, tako da su moja crijeva čekajući ispit već počela glasno reagirati i taman kada sam mislila da je kraj i moj red, počela ju je ispitivati dodatnu literaturu. To mi je bila prva godina faksa, i još sam bila nestrpljiva te sam nakon što se crijeva nisu stišavala odlučila ustati i odustati od ispita. Profesorica je na trenutak prekinula kolegicu da me pita što se događa, jer je vidjela da sam ispisala koncept. Objasnila sam da sam postala prenervozna od čekanja i da su me umor i glad uhvatili, te da ću izaći na idući rok. Još nekoliko puta me pitala jesam li zaista sigurna, i nakon mojih potvrda odustala od mene. Ja sam izašla iz kabineta, nisam bila sretna ali uskoro sam bila sita. Idući rok me profesorica pozvala prvu i dobila sam 5”, prisjeća se studentica Ekonomije, Karla. 


foto:Freepik

Možda sam pretenciozna, razapnite me!


Studenti Medicine uvijek su neka zasebna sorta. A toga je svjesna i naša sugovornica Vanja, koja nam je ispričala kada ona i zašto odluči odustati od ispita. 

Meni je bitno da naučim dobro to gradivo, ja u većini slučajeva ne učim samo da bih položila ispit, nego da znam to što učim, jer sam paranoična i ipak ću s pacijentima raditi. Tako da, u zadnji čas odustanem jer nisam zadovoljna svojim znanjem, želim da imam bolje razumijevanje toga što treba da naučim, jer će mi svakako trebati i treba tijekom cijelog školovanja i nakon njega  možda je to malo pretenciozna ali jebiga ja tako funkcioniram, ne volim polovično, eto razapnite me studenti”, poručila je naša sugovornica Vanja. 


I koliko god mislimo da imamo taj ispit pod kontrolom, iz primjera ovih studentica i zasigurno mnogih drugih, često se uvjerimo kako se situacija vrlo brzo okrene. Nekada nam treba još malo vremena, ne nužno da bismo učili – već da bi sve došlo na svoje mjesto.

foto: Pixabay


studentiispitiodustajanjerazlozi


Prati nas na Instagramu!