Vodič za brucoše

Za njegova predavanja traži se mjesto više: Ovo je jedini profesor prava životinja u Hrvatskoj

MojFaks | Laganini, 24.09.2019.Za njegova predavanja traži se mjesto više: Ovo je jedini profesor prava životinja u Hrvatskoj

Kad je predložio pokretanje kolegija Prava životinja, jedinstvenog u Hrvatskoj, profesor upravne znanosti na osječkom Pravnom fakultetu Boris Bakota nije ni slutio da će studenti hrliti na njegova predavanja. Dok su u prvoj generaciji kolegij slušala samo tri studenta, za tri godine broj zainteresiranih porastao je na 60...

Prije pet godina, kada je Boris Bakota, profesor upravne znanosti, stao pred vijeće osječkog Pravnog fakulteta i rekao im da svoj dotadašnji izborni predmet želi zamijeniti kolegijem Prava životinja, nekolicina kolega bila je zatečena. No jednoglasno su odlučili i uveli jedinstven kolegij u Hrvatskoj, objavljuje tportal.


Dok se u prvoj generaciji studenata tek njih pet odlučilo za ovaj izborni predmet, u tri godine broj zainteresiranih je eksplodirao. Sada ih je već 60 koji žele naučiti nešto više o tome.


...Krzno na skriptama: Studenti nam pokazali kako izgleda učenje kada imaš kućnog ljubimca – FOTO..."Zanimalo me kako će to prihvatiti studenti. Odaziv je odličan. Kolegij smo ponudili i sveučilištu jer svaki fakultet mora ponuditi dva izborna predmeta koje mogu upisivati i studenti s drugih fakulteta. Pitanja stoga pokušavamo promatrati i obraditi s nekih drugih aspekata", kaže ovaj profesor.Iako je riječ o pravu o kojem se sve glasnije i češće raspravlja, vrlo je malo stručnjaka koji se bave tim područjem. I sam je krenuo pretražujući internet, a sada je već član Europskog udruženja profesora prava životinja EGALS, ali i Centra za etiku životinja u Oxfordu koji okuplja najvećim dijelom pravnike, ali i veterinare, ekonomiste, psihologe, pa čak i teologe, jezičare i filozofe. S europskim kolegama redovito se godišnje sastaje, razmjenjuje i raspravlja o slučajevima. Iako svaki od njih u temelju predaje neki drugi predmet, poput rimskog ili građanskog prava, umrežila ih je ista stvar – ljubav prema životinjama.


...Za pravnu i pravu dobrobit svih čupavaca: Studenti vode prvu inačicu pravne klinike za životinje...


"Dao sam si truda i preko interneta pregledavao kakva je situacija s pravima životinja u drugim državama. Shvatio sam da je toga jako malo", govori Bakota, dodajući da je ljubav prema životinjama naslijedio još iz roditeljskog doma.


"S godinama sam promišljao o tome kako s jedne strane jedemo životinje, a s druge se brinemo o njima. Radeći na Pravnom fakultetu, počeo sam razmišljati i o tome kako stručno znanje povezati s ljubavi prema životinjama. I, eto ga", otkriva ovaj pravnik, dodajući da smatra kako Hrvatska ima dobar Zakon o zaštiti životinja, ali se istovremeno pita koliko se on u potpunosti primjenjuje, a ljudi kažnjavaju zbog njegova kršenja.


...Pet friendly akademska destinacija: Prvi fakultet u Hrvatskoj otvorio svoja vrata kućnim ljubimcima – izdana i prva pseća iksica!...


Više pročitajte ovdje.


L.B./izvor: tportal

foto: Facebook@Prijatelji životinja


Boris BakotaPrava životinjaPravni fakultet u Osijeku


Prati nas na Instagramu!