Vodič za brucoše

Online zadaća na crnoj listi: Ovi studenti pomažu roditeljima i klincima da riješe zadatke i isprave jedinice – brzo i bezbolno

MojFaks | Laganini, 09.04.2020.Online zadaća na crnoj listi: Ovi studenti pomažu roditeljima i klincima da riješe zadatke i isprave jedinice – brzo i bezbolno

Studenti Učiteljskoga fakulteta organiziraju online pomoć u učenju u sklopu projekta 'Online zadaću napiši, jedinicu izbriši'.

Projekt sličan ovome pokrenut je u fizičkom obliku od strane Studenskog zbora Učiteljskog fakulteta prije godinu dana, točnije na obilježavanje 100. obljetnice Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Tada je predsjednik Studenskog zbora bio Borna Nemet koji je sa svojim članovima došao na ideju da se takav projekt ostvari. "Potaknuti novonastalom situacijom u Republici Hrvatskoj i svijetu uvidjele smo potrebu za osmišljavanjem nove inačice ovoga projekta u online verziji", otkrivaju nam studentice Helena Kovač, Marijana Bukvić i Mihaela Tepšić koje su omislile projekt pod nazivom "Online zadaću napiši, jedinicu izbriši".

30 volontera Učiteljskog fakulteta sudjeluje u pomoći pri učenju


Zajedno s organizatoricama projekta, u projektu trenutno sudjeluje 30 volontera koji su studenti Učiteljskog fakulteta u Zagrebu te imaju oko 20 učenika kojima se pruža pomoć u učenju. "Volonteri su naši studenti koji su već prije sudjelovali u sličnom projektu te studenti koji su se naknadno prijavili. Također, u ovaj su projekt uključena i tri kolegija Učiteljskog fakulteta preko kojih se prijavilo još studenata za sudjelovanje", govore nam organizatorice.


foto: Facebook@Zadaću napiši, jedinicu izbriši

Projekt se realizira putem dviju platformi: jedna platforma služi za komunikaciju s učenicima i njihovim roditeljima (Skype), dok učenici putem druge aplikacije (Edmodo) dobivaju radne materijale pomoću kojih će moći uvježbati i ponavljati nastavne sadržaje odslušane putem televizije. Svi nastavni materijali učitani su na aplikaciji za vježbanje i ponavljanje, a prate Predmetni kurikulum, tj. sadržaje na televiziji HRT-a. 

"Svjesne smo da je roditeljima i učenicima dosta zahtjevno koristiti online sredstva za učenje te iz tog razloga volonteri djeluju i preko drugih platformi kao što su WhatsApp, Viber i slične", otkrivaju nam te napominju da rade samo s učenicima razredne nastave.

Volonteri uče s djecom, razgovaraju s njima, ali i s roditeljima


Kako je cjelokupna situacija s odražavanjem nastave na daljinu nova, kako i za učenike, tako i za roditelje, volonteri se trude pomoći im i u obrazovnom, ali i odgojnom smislu. 

"Roditeljima je drago da postoji ovakav oblik pomoći te da se nekome mogu obratiti. Drago im je da su to studenti Učiteljskog fakulteta jer znaju da im možemo pomoći ne samo u obrazovnom, nego i u odgojnom smislu. Roditelji zaista cijene ovakvu inicijativu. Materijali za ponavljanje, snimljeni audio i videozapisi oblici su nastavnih sredstava prilagođeni ovoj situaciji te roditelji možda sami ne znaju kako i gdje ih pronaći. Tu im isto pomažemo. Neki su roditelji zbunjeni i ne znaju kako metodički pristupiti svojoj djeci u procesu učenja pa im dajemo smjernice koje im pomažu u savladavanju svakodnevnih odgojnih, ali i obrazovnih prepreka a koji vode ka jednom cilju. Učenicima je drago jer je ovo ujedno i jedan oblik socijalizacije koji im je prijeko potreban. Svaki učenik može razgovarati sa svojim volonterom o onom nastavnom sadržaju koji baš njima predstavlja problem te taj sadržaj postupno prolaziti, ponavljati i još bolje utvrditi", objasnile su nam organizatorice. 

Za kraj su poručile svim školarcima uspješan završetak školske godine i neka si dobro organiziraju svaki svoj školski dan, ali neka ne zaborave na igru i odmaranje.

Ovaj je projekt odobrio dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Siniša Opić.

Roditelji se za pomoć u učenju mogu javiti putem društvenih mreža: Facebook profila, Instagram profila ili na mail zadacunapisi.jedinicuizbrisi@gmail.com.

V.S.


Učiteljski fakultetstudentiZadaću napiši jedinicu izbrišiprojektpomoćonline učenje

Prati nas na Instagramu!