Vodič za brucoše

Zagorci, Dalmatinci, Slavonci ili ipak? Pitala kojih studenata ima najviše u domovima – jedan odgovor izdominirao

MojFaks | Laganini, 16.03.2021., Autor: MojfaksProvjerite sve detalje!
Foto: V.S., MojFaks

Zagrebačko Sveučilište najveće je u Hrvatskoj stoga ne čudi da u metropolu na studij dolaze mladi iz cijele zemlje, ali i šire.

Studentski domovi pružaju povoljan smještaj jedinstveno iskustvo studiranja uz dijeljenje prostora sa tisućama drugih studenata koji dolaze iz svih dijelova zemlje, ali i susjedstva. Upravo zbog ovoga, svake se godine prate spuštanja bodne granice koju zagrebački SC objavljuje u više navrata nakon smještanja onih koji su pravo na subvencionirani smještaj ostvarili u prvom valu natječaja i uselili krajem rujna i početkom listopada.


>>>500 kreveta manje u Zagrebu! Ogorčena studentica oplela po Vladi: 'Nije vas briga za nas...' Učila cijelu godinu, ima više bodova, ali i dalje nema krov nad glavom<<<


>>>Fotografija iz studentske grupe pokrenula raspravu: Upada li se u domove zasluženo ili PREKO VEZE? Studenti otkrili što misle<<<


Mjesto u domu tražena je roba i na "crnom tržištu" pa nije neobično da studenti među sobom trguju "mjestima", ženskim i muškima jednako. Osim toga, otkad je studentskih domova, postoji i "predrasuda" koje kaže da neki studenti u dom dolaze pomoću "veze". Stoga je tema studentskom smještaja jedna od onih o kojima studenti rado raspravljaju.


>>>'Živim u strahu i smišljam izgovore': Priča studentice koja ilegalno stanuje u domu<<<


>>>'Mijenjam Savu za Šaru': Tko ima prednost pri mijenjanju soba u domu i kako to učiniti?<<<


Zanimljiva rasprava razvila se pod objavom studentice u grupi studenata zagrebačkog doma "Stjepan Radić" koja je postavila anketno pitanje "Koga po vašem mišljenju ima najviše u domu?", uz glavne ponuđene odgovore: Hercegovaca, Dalmatinaca, Slavonaca ili Zagoraca.


Dominacija Hercegovaca


Odgovor koji je odnio najviše glasova, njih čak 1348, onaj je Hercegovaca. Usporedbe radi, Dalmatinci su dobili 192 glasa, Slavonci samo 64, a Zagorci... Zagorci samo 22. Neki su u komentarima pod objavom dodatno obrazložili svoje stavove.


foto: screenshot via Facebook, "Studentski dom Stjepan Radić" - "Sava"


"Isto kao i generalno u Zagebu, Hercegovci su većina", jedan je od komentara ispod anketnog pitanja.


 "Najboljih ljudi naravno... Hercegovaca", još je jedan od komentara.


Neke, čini se, ovo pitanje i tema nisu zabavili pa su u komentarima bili oštriji.


>>>'Nije mi bed jer je sistem bodovanja u banani': Studenti koji žele kupiti sobu u domu otvorili dušu i ispričali svoju stranu priče<<<


"Hercegovaca s hrvatskim papirima. Imaju 0kn primanja u RH, a primanja iz BiH im se ne vide. I tako izbacuju ljude kojima je dom stvarno potreban", piše u jednom od komentara koji je čak naišao i na potvrdu od drugog člana grupe. "Da. Ima nas i nešto sitno koji imamo prijavljene roditelje da rade, al' moram se složit da je većinski tako nažalost. Također i hrvatski porezni obveznici plaćaju ovo sve, ne naši od doli. Al' duboka je rasprava to", napisao je jedan student.


Treći su se pak našalili na račun Dalmatinaca uz zaključak da su to zapravo "morski Hercegovci".


Ovakva ispitivanja "javnog mnijenja" stanara legendarnog doma česta su. Jedna od uspješnijih anketa bila je i ona u kojoj su studenti birali najlegendarnije estradno ime s područja bivše Jugostavije, a koga su odabrali, pročitajte ovdje.


>>>Uvjerljivo 'pomeo' konkurenciju: Svaki treći zagrebački student odabrao baš njega kao TOP 'ex-yu' pjevača<<<


Hrvatskastudentski domoviSavaHercegovciDalmatinciSlavonciZagorcianketa


Prati nas na Instagramu!