Vodič za brucoše

'Zapalio sam pljugu previše, otvorio knjigu premalo, faks vidio na slikama': Brucoš koji će pasti godinu moli za savjet

MojFaks | Laganini, 01.02.2017., Autor: Lidija B.Nije se snašao na prvoj godini faksa...
Foto: mooremedia via Shutterstock

Život jednog kolege, kako sam kaže, otišao je u krivom smjeru pa će najvjerojatnije pasti prvu godinu faksa. Neovisno o razlozima koji su do toga doveli, zamolio je druge studente da mu pomognu svojim savjetom.

Korisnik Reddita pad_sistema našao se u nezavidnoj poziciji: njegov životni stil nije mu olakšao prvu godinu studija pa je sada uvjeren da će pasti. Baš i nije neki početak studiranja, zar ne?

Anonimni kolega kaže da ne krivi nikoga osim sebe za to: "Zapalio sam pljugu previše, otvorio knjigu puno premalo, a faks vidio jedino na slikama."

Osim toga, nije se snašao na faksu, a nije mu potpuno jasna ni daljnja procedura što se studiranja i prava na studiranje tiče. Stoga nije ni čudno da predviđa da će pasti prvu godinu na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.


Sad se pita što dalje: treba li razmišljati o alternativi, kako se izvući iz kolotečine lijenosti i "zajebancije"?


Savjeta dosad ne nedostaje, a većina njih ide u smjeru da ipak nastavi sa studijem, ali naravno uz veću dozu ozbiljnosti.

"I ja sam pao jednom, dođe ti kao dobar šamar. Danas gotovo svaki fakultet može završiti svaka budala, samo treba truda. Uči KONTINUIRANO, makar to bilo pola sata. Nagradi se nakon učenja sa 15min na redditu, čokoladom itd.", savjetuje jedan korisnik Reddita.

"Huh, guess what, i ja sam roknuo prvu godinu na tvz-u, 3 predmeta, istina i bog nisam preko labosa nego sam jednostavno popado ispite. Krenuo na burzu lagano, skužio da nema šanse da idem radit, posudio 5.5k i platio godinu ponovo. Riješio dva predmeta na zadnjim rokovima, a treći upiso ponovo zajedno sa svim ostalim predmetima iz druge godine, jbg. Te godine sam skupio 70ak ectsa i vratio se u utrku i upiso treću godinu opet džabe. Nije lako, al eto vidiš da se da, samo treba barem dolazit na sve šta je obavezno, i malo naučit/pripremit se za prepisivanje kod ispita i onda ladi jaja kad sve riješiš na vrijeme", podijelio je svoje iskustvo drugi kolega.

"...činjenica: nije kraj svijeta ako ne završiš fakultet. Bilo bi super da ga završiš, ali nije kraj svijeta...Moj savjet: Nemoj odmah odustajati od fakulteta, ali nemoj se ni previše zamarati oko toga ako ga ne uspiješ završiti. Da, istina je da je dobro imati diplomu, i apsolutno se vrijedi potruditi oko toga. Ali puno je važnije da učiš ono što te zanima i stvaraš projekte koje ćeš moći pokazati potencijalnom poslodavcu. Iskoristi to vrijeme na faksu da se networkaš, zabaviš i nešto naučiš, i ne brini se previše oko diplome. Potrudi se završiti faks koliko smatraš da se vrijedi truditi. Ako uspiješ, super, ako ne, nastavljaš drugim metodama. Not a big deal", dodao je i svoj savjet treći korisnik koji je prošao sličan put kao i nesretni student s početka priče.

Savjeta je stiglo mnogo, a većina je pozitivna i stiže od kolega koji su prošli slične situacije ili su dovoljno optimistični pa vjeruju da bi, unatoč manjku bodova i svih aktivnosti na faksu, kolega pad_sistema ipak mogao proći čak i ovu godinu.

Ako si i ti prošao/la kroz slične probleme ili jednostavno imaš savjet za kolegu, možeš mu pomoći ovdje.


Tehničko veleučilište u ZagrebuRedditpad godinesavjeti


Prati nas na Instagramu!