Vodič za brucoše

Kad se predavanja presele u dnevni boravak: Zavirili smo u kućne 'online predavaonice' studenata - evo kako sada 'slušaju' nastavu! FOTO

MojFaks | Laganini, 10.04.2020.Kad se predavanja presele u dnevni boravak: Zavirili smo u kućne 'online predavaonice' studenata - evo kako sada 'slušaju' nastavu! FOTO

Nakon što su sva predavanja na fakultetima u Hrvatskoj prebačena u online domenu, studentske su predavaonice ostale puste. No, zato su studentske sobe u kućnoj atmosferi prepune bilježnica, skripti, markera dok su računala postala jedini izvor kontakta s profesorima, kolegama i gradivom.

Pri kraju je četvrti tjedan održavanja nastave na daljinu na svim fakultetima u Hrvatskoj, a već smo pisali o tome kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće. Nekima su prezentacije jedini oblik online nastave, dok je drugima obavezno sudjelovanje putem raznih platformi te video-veza. I dok su se neki snašli dobro, a poneki lošije, činjenica je da se studentske obveze moraju odraditi, ali sada isključivo unutar četiri zida.

...Provjerili smo kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


...Pustoš u predavaonicama: Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta prelazi na online predavanja...


Da bi studenti koncentrirano i bez distrakcija obavljali svoje obveze i u miru pratili online predavanja, potrebno je da si učinkovito organiziraju radni prostor kako bi vrijeme provedeno u učenju bilo što ugodnije i zabavnije.

Kako uistinu izgleda radni prostor studenata u doba kada su sve fakultetske obveze prebačene u svega par kvadrata sobe ili radnoga stola, provjerili smo sa studentima raznih domaćih fakulteta.

Studentici Fakulteta političkih znanosti online predavanja neizostavna su uz dnevnu dozu kave i kutiju cigareta. Kako nam uz smijeh govori, ovo je učestala praksa prije početka predavanja, a bilo bi šteta kvariti režim.


foto: privatna arhiva

Ovoj studentici markera, flomastera i olovaka, srećom, ne nedostaje. Vjerujemo da će joj ovo ponavljanje za kolokvij uz šarenilo boja proći što uspješnije!

foto: privatna arhiva

Studentica Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta u Zagrebu žurno je pospremala svoje radno mjesto prije nego li je s nama podijelila fotografiju. Sada će u miru i redu učiti za ispite.

foto: privatna arhiva

Književnosti kod ove studentice kroatistike ne nedostaje. Uz skripte i knjigu, svakodnevno prati najnovije prezentacije koje profesori stavljaju na platformu za učenje na daljinu.

foto: privatna arhiva

I kod ove je studentice Omega postavljena u favorite jer ipak, kontinuirano praćenje nastave, donosi manje posla za kasnije. Bilježnica je također spremna za korištenje.

foto: privatna arhiva

Dok pojedini studenti vole učiti u miru, nekima pak društvo ne smeta. Studentica nam nije otkrila što točno uči, no vjerujemo da je mačak dobro upoznat s gradivom.

foto: privatna arhiva

Ovo je radno mjesto spremno za početak rada.

foto: privatna arhiva

Ni noćne ptice nisu ostale zapostavljene. Laptop, bilježnice i skripte spremne su za početak rada. A gdje je student?

foto: privatna arhiva

Radni stol ove studentice Pravnoga fakulteta u Zagrebu netom prije fotografiranja bio je, prema njezinim riječima, zatrpan papirima, no prema svim organizacijskim trikovima, ipak je najljepše učiti ili raditi u očišćenom ambijentu.

foto: privatna arhiva

Studentu Ekonomskoga fakulteta nužan je rad uz dva računala, kao što možemo vidjeti na fotografiji.

foto: privatna arhiva

Studentica Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta klasični radni stol zamijenila je stolićem na balkonu, a noćnu svjetiljku zrakama sunca. Iz ove pozicije, kaže, prati nastavu i predavanja.

foto: privatna arhiva

Vidimo iz priloženog da su studenti spremno dočekali sva online predavanja te da su im radni prostori organizirani i uređeni. Nismo sasvim sigurni jesu li takvi i inače, no poneke je studente ovo fotografiranje natjeralo da ih učine takvima.

V.S.
foto: collage/privatna arhiva, objavljeno uz dopuštenje


studentionline predavanjaučenjeonlineradni stolradni prostor


Prati nas na Instagramu!