Vodič za brucoše

Kome se još uči? Ovi su studenti završili faks 'na bubicu'

MojFaks | Laganini, 27.09.2019.Kome se još uči? Ovi su studenti završili faks 'na bubicu'

Tko god kaže da akademska zajednica ne ide u korak s tehnologijom, zaboravlja na onaj dio studentske populacije koji ispite polaže prepisivanjem. Ima tu i dalje oldschool metoda poput prepisivanja sa skripti, ali većina se ipak modernizirala. Posljednjih godina veoma su aktualne različite vrste bubica i kamerica vrlo dostupnih većini studenata, to su i satovi za prepisivanje i mnoštvo drugih gadgeta.

Nekoliko studenata iz Srbije, za Vice je ispričalo kako su do kraja faksa došli upravo zbog polaganja ispita uz pomoć bubice, i oni u tome ne vide ništa loše, čak naprotiv možda postanu i ministri.


A kako izgleda polaganje ispita na bubicu?


Jedan od Viceovih sugovornika objašnjava da je prvo potrebno precizirati signale s tipom koji će čitati odgovore. To najčešće bude blago kašljucanje koje osobi s druge strane linije signalizira kada da stane, uspori, ili se vrati na prethodnu rečenicu. Slijede klasične provjere baterije, jačine zvuka, podešavanja automatskog javljanja i ostale tehnikalije. 

"Prijemnik koji ide uz bubicu bi trebalo da stoji što bliže njoj, dakle negdje u predjelu vrata, pa preporučuju da se u tim prilikama obuče neki veći duks. Kada sve to funkcionira kako treba, onda se kreće na ispit", pojašnjava sugovornik imenovan kao O1. 

Sugovornik O2 je inače s druge strane žice – on studentima diktira odgovore, govori kako je glavna fora ispričati pitanja svom pomagaču. 

"Najbolje je da iskoristiš gužvu dok se još dijele testovi, da mi ih tada izdiktiraš. Ako tad to ne uradiš, poslije je zajebano", govori on i dodaje kako poslije sve ide lako, baterija traje minimum tri sata i s dobrim tempom diktiranja većina ispita se završi bez problema. 

Vrijeme je takvo da problem može nastati ako se u prostoriji nađe previše studenata koji polažu ispit na bubicu, jer će doći do miješanja signala. Onda slijedi premještanje, ali to već osobu čini sumnjivom. Pucanje veze iako u glavama mnogih studenata djeluje kao najstrašniji scenarij, ovi iskusnjaci ističu kao mali problem – jer je samo potrebno ponovno uspostaviti vezu preko automatskog javljanja. Okej, suglasni su da ometači (spravice za ometanje GSM signala) koje pojedini profesori nose sa sobom mogu da budu problem. Ali i tome se može stati u kraj -  student samo treba da kupi i anti-ometač.

Prije će se sami otkriti nego što će ih profesori skužiti 


"Nije tolika frka da će da te uhvate, koliko sam možeš da zajebeš nešto. Početnici se najčešće uspaniče jer misle da se taj glas koji dopire iz bubice čuje spolja, što je apsolutno nemoguće. Oni tada sami odustaju od ispita. Super je stvar što profesori ne mogu da provale kada neko prepisuje na ovaj način. Ne mogu da vide bubicu, ne mogu ništa da čuju, a ometač utiče samo na telefonski signal. Jedini način da nekog uhvate jeste da taj bude potpuni idiot", govori O3. 

Naravno ako si u duksu u vrijeme ljetnog ispitnog roka, kašljucaš svako malo i mumljaš sebi u bradu – bit ćeš sumnjiv. Iako čini se da u Srbiji, prema sugovornicima, kazne na fakultetima nisu toliko strašne, stariji profesori  prijestupnike najčešće samo izbace napolje, čak ni ne udaraju one zabrane polaganja ispita na šest mjeseci ili godinu dana. 

"Ali zato ovi mladi asistenti mogu da budu nezgodni. Šetaju se kroz amfiteatar kao neki paranoici.  Pokvarene, prljave, ambiciozne budale", piše Vice. 

Situacija u Hrvatskoj nije mnogo drugačija, kako smo već pisali u članku 'James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica', studenti prepisuju, akademska zajednica premlako reaguje. Vrijeme će pokazati koliko dopuštanjem i završavanjem faksa na bubicu gubimo svi kao društvo. 

A.Z.
Izvor: Vice 
Foto: Shutterstock


bubicestudentifaksprepisivanje


Prati nas na Instagramu!