Vodič za brucoše

Zbog školarine postala beskućnica: 'Bila je to igra preživljavanja'

MojFaks | Laganini, 29.04.2016.Zbog školarine postala beskućnica: 'Bila je to igra preživljavanja'

Ova je studentica bila spremna na sve kako bi završila jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu – pa čak i postati beskućnicom.

Bjeloruskinja rodom, 27-godišnja Anna Demidova je uložila sve do zadnjeg novčića u skupu školarinu za studij na Sveučilištu Columbia (takozvanom "ivy league" fakultetu).

Da bi sakupila svih 200 tisuća dolara, morala je za školarinu odvojiti gotovo sve novce koje je imala na raspolaganju, uključujući i one za unajmljivanje stana.

Dulje od dva mjeseca, Demidova je spavala u "Diana centru" u sklopu koledža Barnard, a prehranjivala se samo paketićima šećera i kavom s kampusa.


"Osjećala sam se izolirano, zarobljeno i nevidljivo", izjavila je za The Post. "Bila sam pod strašnim pritiskom zbog plaćanja računa, obaveza na fakultetu i pridržavanja plana koji mi je garantirao da ću uspjeti. Nisam imala prijatelja – to je bila samo igra preživljavanja."

Apsolventica ekonomije došla je u SAD 2011. godine. Na početku je radila neobične i slabo plaćene poslove kako bi uštedjela za školarinu na svom fakultetu iz snova o kojem je čula od svojih prijatelja. "Najbolji od najboljih pohađali su Columbiu", kaže Demidova.

Na elitno sveučilište upisala se 2013. godina, no nije si mogla priuštiti studentski smještaj po cijeni od 875 dolara koji je fakultet nudio. "Stanovala sam kod poznanika, spavala na vrećama na podu", kaže. "Ponekad ipak nisam mogla tamo spavati pa bih otišla na kampus. U centru Diana na koledžu Barnard imaju mnogo stolica koje bih spojila i tako si napravila improvizirani kauč."

No, centar bi se zatvorio u 1 sat, a zaštitari bi ju potjerali kući. "Što ako nemam kuću?", pitala bi ih, ali osiguranje joj nije vjerovalo.

Nakon toga preselila bi se u knjižnicu Butler koja je otvorena 24/7 i pokušavala se održati budnom do jutra. "Bila sam tako neispavana jer sam se stalno morala seliti kako ne bih zaspala. Uvijek sam trčala, gdje god da sam išla."

S obzirom da nije imala novaca za hranu iz menze, a kamoli neku drugu, na kampusu bi napunila torbu paketićima šećera, vrećicama čaja, mlijekom i maslacem za doručak. "Znala sam kad otvaraju i da imaju razne vrste mlijeka, sirupa od vanilije i šećera pa bih to jednostavno pomiješala s toplom vodom i pila", prisjetila se. "Uzimala sam i paketiće šećera koje bih jela za ručak."

Često bi odlazila na razna događanja koja se održavaju na kampusu kako bi se ogrebala za besplatne sendviče ili catering hranu koja se ondje nudila. Tako bi ponekad sakupila zalihu hrane koja bi joj trajala cijeli tjedan.

Unatoč ovako teškom životu, bivša najuspješnija učenica svoje srednje škole ispite je polagala s odličnim i vrlo dobrim ocjenama. Kaže da je radila "milijun poslova: kao garderobijerka, dadilja, konobarica, prodavačica, dadilja kućnih ljubimaca", sve kako bi zaradila za školarinu.

Nakon više od godine dana ovakvog života, kvalificirala se za besplatan smještaj van kampusa, a dobila je i Levin-Goffe stipendiju u vrijednosti 12 tisuća dolara.

"Tek sad učim kako živjeti jer proteklu godinu dana nisam imala život", kaže Demidova. "Neka vas ne ometaju stvari koje ne možete promijeniti. Rođeni ste da postignete nešto veliko. Pokrenite se!"

L.B./izvor: New York Post
foto: Pixabay


Anna DemidovaSveučilište ColumbiaIvy Leagueškolarinabeskućnica


Prati nas na Instagramu!