Vodič za brucoše

Otkrivaju najgore stanodavce: Studenti snimaju grozne stanove koji se iznajmljuju mladima

MojFaks | Laganini, 20.07.2017.Otkrivaju najgore stanodavce: Studenti snimaju grozne stanove koji se iznajmljuju mladima

Osim učenja za ispite, pisanja seminara te redovitih izlazaka srijedom ili četvrtkom, studentski život u drugom gradu obilježava i traženje idealnog stana. Pod 'idealan' ne mislimo na neku 'fancy gajbu' nego na čist stan s kućanskim aparatima koji rade i gazdom koji ne radi probleme.

Studenti članovi studentskog zbora UCD-a (University Collegea Dublin) i Trinity Collegea Dublin došli su na genijalnu ideju kako pomoći kolegama koji su u potrazi za stanom. Naime, oni su se zaputili u obilazak stanova kao potencijalni budući stanari, snimaju kakve sve stanove ljudi iznajmljuju mladima te to objavljuju na društvenim mrežama.

...Ponosi se svojim najprljavijim stanom: Studentica živi u hrpi neopranog suđa i smeća...


...Moja kućica, moja katastrofica: Pet tipova stanova u kojima ćete živjeti tijekom fakulteta...


Ovi dečki se trude pronaći čiste i održavane stanove kako bi dublinski studenti odmah znali gdje mogu useliti. U videima koji su objavljeni do sada, mladići su bili u četiri stana. U jednom od stanova se mogu vidjeti žice koje vire na sve strane, u drugom strop koji se mrvi te nehigijenski toalet koji je poslužio nekome kao špajza za skladištenje hrane. U dva različita videa vlasnici stanova od studenata traže da polog i da student unajmi stan bez da je potpisao ugovor. Osim toga, neki vlasnici stanova htjeli su smjestiti 15 studenata u kuću s jednom kupaonicom i toaletom."Odlučili smo otkriti stanodavce koji studentima žele bezobrazno naplatiti smještaj, a stan je u rasulu. Mislim da slika govori više od tisuću riječi pa zato to i radimo, a premda stalno možemo čitati članke o tome kako je studentima teško naći smještaj, mislim da je preko videa lako vidjeti zašto je to tako. Kada vidite da najmodavac želi studente zeznuti odmah u startu pa želi polog bez da kasnije potpišete ugovor ili vam ne želi dati ugovor, tada ondje nećete ići. Ovi videi nisu potpaljivanje vatre nego otkrivanje istine", rekao je jedan od irskih studenata koji snima videe.

...Kako izgleda tvoja studentska gajba? Zavirili smo u sobe zagrebačkih studenata...


Ovi dečki, ali i studenti s University Collegea i Trinity Collegea u Dublinu nadaju se da će ove snimke doći i do vlade pa da vide koliko je problem mladima pronaći smještaj u gradu, a da ne budu nasamareni.To je osobito poruka ministru stanovanja Eoghanu Murphyju koji bi trebao hitno riješiti ovaj problem mladih.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: College Times
foto: web-blind/SWNS


Dublinstudentivideigrozni stanoviiznajmljivanje


Prati nas na Instagramu!