Vodič za brucoše

20 kvadrata za 4 000 kuna: Studenti iz Zadra odlučili bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove

MojFaks | Nakon predavanja, 12.09.2017.20 kvadrata za 4 000 kuna: Studenti iz Zadra odlučili bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove

Borba s pronalaženjem idealnog stana koji će studentima odgovarati, cijenom, izgledom te lokacijom očito nikada ne jenjava.

Nedavno smo prenijeli vijest o tome da su osječki studenti frustrirani zbog toga što više ne mogu naći povoljan stan jer većina stanova, neovisno o lokaciji i samom stanju prostora jer su cijene gotovo iste. Sličan problem imaju i studenti iz Zadra, samo što njih još dodatno opterećuje što tijekom sezone moraju otići iz smještaja i prepustiti ga turistima, taman za vrijeme ljetnih rokova.

U jedan od sveučilišnih gradova na moru, Zadar, svake godine zbog iznimne ljepote te različitih studija, hrli hrpa studenata iz cijele Hrvatske. No, premda naizgled idealan grad za studente, Zadar je postao noćna mora kada je riječ o iznajmljivanju stanova, čiji omjer ponude i cijene nikako ne ide studentima u prilog.


Izvor: Pixabay

U Facebook grupi Sveučilišta u Zadru osvanula je anketa kojom administratori pitaju studente na koje cijene najma stanova pristaju jer su se grupom počeli "dilati" oglasi s vrlo visokim cijenama, a nerijetko su u lošem stanju te na lokaciji koja uopće nije atraktivna studentima. Čitajući komentare može se uočiti da studenti više ne mogu naći stan čija stanarina iznosi 800 kuna što su do prije nekog vremena mogli pa smo o ovom problemu razgovarali s jednim od administratora grupe. Osim što je problem u cijeni, lokaciji te stanju stana, jedna od većih tegoba za zadarske studente jest činjenica da moraju iseliti iz smještaja prije turističke sezone. I to u lipnju kada počinje vrijeme ispitnih rokova.

Stanovi su neopravdano skupi, loše su opremljeni, a najveći problem studentima predstavlja turistička sezona


Kako nam je rekao naš sugovornik, Zadar je posljednjih nekoliko godina doživio turistički boom, što se odrazilo i na život studenata u tom gradu. Tvrdi da cijene iznajmljivanja stanova posljednjih godina polagano rastu, ali da se ove godine dogodio nevjerojatan skok u rastu cijena. Pretpostavlja da je to posljedica dobrih turističkih sezona, medijskih napisa o rastu cijena najma u čitavoj Hrvatskoj, mogućem rastu troškova života općenito ili čisto ljudske pohlepe, za koju, kaže, najmanje želi vjerovati da je u pitanju. On, kao jedan od administratora grupe, svakodnevno svjedoči oglasima za najam stanova koji imaju vrtoglave cijene, a ne nude gotovo ništa.

...Visoke cijene, prljav prostor i dosadne gazdarice: Studenti u Osijeku vode borbu s pronalaskom stana...


"Kao članovi grupe suočili smo se s nevjerojatnim oglasima koji su se po završetku sezone počeli objavljivati u grupi. Većina ih je zapravo neopravdano skupa unatoč lošoj lokaciji (udaljenost od zgrade fakulteta ili kampusa), lošoj opremljenosti (namještaj/bijela tehnika), maloj kvadraturi, nemogućnosti ostanka u stanu tijekom cijele godine; prema komentarima u grupi vidi se da je jedan od problema i narušena privatnost, a u posljednje vrijeme se počeo pojavljivati i polog za stan u visini jedne ili dvije stanarine", priča nam sugovornik.


Zgrada Sveučilišta u Zadru... izvor: ffzg.unizg.hr

Jedan slučaj posebno izdvaja, a to je oglas neke žene ovo ljeto koja je za garsonijeru od 20 kvadrata tražila 4 000 kuna što bi bila suluda cifra i za garsonijeru u centru metropole. Objava je ubrzo izbrisana, a administrator se iskreno nada da je žena povukla oglas jer joj je proradila grižnja savjest.

...Moja kućica, moja katastrofica: Pet tipova stanova u kojima ćete živjeti tijekom fakulteta...


"S obzirom na to da je realna hrvatska plaća daleko manja od prosječne hrvatske plaće, a uz činjenicu da dobar dio studenata dolazi iz kontinentalne Hrvatske gdje je životni standard puno niži (a tu prvenstveno mislim na iznos plaće onih koji imaju tu sreću da rade, a nisu odselili u inozemstvo), pitam se tko može pokriti troškove studiranja djeteta-studenta u gradu na hrvatskoj obali. Ne znam kakva je točno situacija u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku, no znam da se nešto po ovom pitanju mora promijeniti jer će doći do situacije da će, apsurdno, besplatno visoko obrazovanje za koje se moja generacija prije nekoliko godina borila postati nedostupno jer će biti nemoguće platiti troškove života. Ne fakulteta već života! Pa zar smo se stvarno u 21. st. vratili u vremena kada će obrazovanje biti dostupno samo imućnima, kao i prije 50 godina? Što je s ostalima?", pita se administrator stranice.


Izvor: Pixabay

Baš kao i njihovi kolege u Osijeku, i studenti u Zadru više ne mogu naći stan koji ima cijenu koja je u skladu s lokacijom i stanjem prostora, nego su se cijene gotovo izjednačile. No, ipak se najveći problem javlja u vrijeme turističke sezone.

Studenti stanove moraju napustiti za vrijeme ispitnih rokova na ljeto i još u tom cijelom stresu polagati ispite


Zadarski studenti ipak imaju veće probleme od onih u Osijeku jer ljeto uglavnom znači da se moraju pozdraviti sa stanom te ga prepustiti turistima. Naravno, to se odvija u lipnju kada su i ispitni rokovi pa osim što moraju sve položiti na vrijeme, oni se moraju i seliti te otići u uvijek mukotrpnu potragu za stanom.

...Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?...


...Otkrivaju najgore stanodavce: Studenti snimaju grozne stanove koji se iznajmljuju mladima...


"Kao i kolege studenti iz Osijeka, i zadarski studenti se suočavaju sa istim problemima, a razlika je u tome što su cijene najma daleko više i svoje stanove moraju napuštati u vrijeme ispitnih rokova. U čitavom tom stresu još tražiti i stan i seliti se… najiskrenije im se divim zbog toga. Jedino što bih istaknuo kao razliku u opremljenosti unajmljenih stanova u odnosu na osječke kolege jest ta što su zadarski stanovi prosječno vjerojatno bolje uređeni, budući da ih velika većina služi i za iznajmljivanje tijekom turističke sezone. Iako, prema navedenoj dostupnosti u oglasima i priloženim slikama, primjećujemo da i ovdje postoje neadekvatno opremljenih stanova. Jedan od problema jest i kršenje dogovora oko iznajmljivanja i to uglavnom na štetu studenta. Iz komentara smo uočili da često dolazi do situacija kada iznajmljivači najednom dižu cijene, najčešće kako se primiče turistička sezona, jer smatraju kako eto, taj stan u svibnju vrijedi 200 kn više nego u travnju itd. Iz komentara uočavamo i brojne druge situacije, među ostalim i izbacivanje usred noći radi iznajmljivača koji ima psihičkih problema koje začini alkoholom, izbacivanje usred mjeseca jer dolaze gosti iz Australije i slično", ispričao nam je.

Kaže da je spomenuta anketa i rasprava otvorila i jednu drugu temu koja očito muči zadarske studente – problem smještaja u domu koji broji samo 206 kreveta.

Veći broj smještaja u domu je Zadru hitno potreban


Ponukani brojnim lošim kritikama i razočaravajućim komentarima očajnih studenata koji su u nekoliko navrata po komentarima prošuškali kako su cijene i uvjeti užasni, te bezobrazno visokim cijenama stanova koji su se počeli oglašavati, administratori su odlučili postaviti u grupu gornji iznos cijene mjesečnog najma, a sve ostale oglase u grupi brisati. K tome su istovremeno na stranicu grupe postavili anketu i pitali studente koliko su spremni, sami ili  s roditeljima, izdvojiti za mjesečnu cijenu najma u Zadru.

...Kako izgleda tvoja studentska gajba? Zavirili smo u sobe zagrebačkih studenata...


...Pjesmicom do smještaja: Očajni zadarski student ostao bez stana zbog turista...


"Ponuđeni su odgovori bili u rasponima: do 800, do 1 000 , do 1 200 kuna, do 1 500 i više od 1 500 kuna. Prema rezultatima nakon svega 20-ak sati od postavljanja, anketa je pokazala rezultate koji su i administratore iznenadili. Čak 61% studenata je odgovorilo da je u mogućnosti plaćati samo do 1 000 kuna mjesečno za najam! Poražavajuće, s obzirom na to da su prosječne cijene najma u Zadru ove godine oko 1200 kuna, i to je najčešće riječ o stanovima u kojima boravi oko 3-4 studenta. Za jednosoban ili dvosoban stan valja izdvojiti oko 1 500 kuna najma, a za garsonijere i više. Je li realno da je stan od 60-ak kvadrata procijenjen na 4 000 kuna jer u njemu živi četvero studenata koji plaćaju po 1 000 kuna? Postavlja se pitanje što onda obitelji rade i gdje se stišću kako bi namirili razliku između iznosa kojeg mogu pokriti (prema anketi) i iznosa kojeg moraju platiti. Ovaj se problem prelio i na obitelji s djecom i zaposlene osobe koje također unajmljuju stambeni prostor", kazao je.


Izvor: Pixabay

Kako doznajemo od sugovornika, ova je anketa i rasprava otvorila i jednu drugu temu – problem nedostatnih kapaciteta studentskog doma. Zato se nadaju da će ova rasprava potaknuti odgovorne da se pozabave pitanjem proširivanjem kapaciteta u sklopu Novog kampusa, što je najavljeno još prije gotovo desetak godina. Za sada, jedini dom u Zadru prima samo 206 studenata.

Kada je riječ o stanodavcima, studenti i administratori grupe apeliraju na ljudskost i poručuju im da učine cijene stanova realnima i optimalnima. Svjesni su da je argument kako su cijene porasle i u gradovima na obali, no opet poručuju da ta povećanja nisu sukladna i povećanjima cijena stanarine jer studenti nisu turisti.

Pratit ćemo i dalje ovu anketu, a nadamo se da će i stanodavci poslušati ove mlade ljude jer je studentima potreban smještaj, a kao što i sami znamo – studenti su najsiromašnija populacija u zemlji.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


Zadarnajam stanovavisoke cijeneanketazadarski studentismještaj


Prati nas na Instagramu!