Vodič za brucoše

'Hrana je bila užas, osoblje neljubazno...' Zloglasna menza konačno zatvorena, ali tek sada kreću problemi. Evo što studentima poručuje gradonačelnik!

MojFaks | Nakon predavanja, 02.03.2020.'Hrana je bila užas, osoblje neljubazno...' Zloglasna menza konačno zatvorena, ali tek sada kreću problemi. Evo što studentima poručuje gradonačelnik!

Početak veljače donio je loše vijesti za bjelovarske studente. Obavijest o neočekivanom zatvaranju menze koja je pristigla iz tvrtke Moslavka d.o.o. koja s Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima ugovor o pružanju usluge subvencionirane studentske prehrane, neugodno je zatekla sve studente i djelatnike Veleučilišta u Bjelovaru.

Menza je zaključno s 29. veljače prestala pružati usluge, a prethodno je raspisan Javni poziv za novog pružatelja usluge za ukupno 268 redovnih studenata. Kako je javni poziv završio 25. veljače, pristigla je samo jedna ponuda i to od strane trgovačkog društva KTC d.d. Povjerenstvo za javnu nabavu Veleučilišta u Bjelovaru je na sjednici održanoj 26. veljače donijelo odluku o odabiru davatelja usluge studentske prehrane (trgovačko društvo KTC d.d.), kazala je Tatjana Badrov, prodekanica za razvoj pri Veleučilištu za Bjelovar.live.

Sada je sve na Nacionalnom povjerenstvu koje će obaviti nadzor na odabranoj lokaciji, odnosno restoranu "Snježana" koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra KTC, a sve s ciljem utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za pružanje subvencionirane studentske prehrane.

foto: Facebook@Veleučilište u Bjelovaru

...NEOČEKIVANI PROBLEMI: Još jedna menza zatvara svoja vrata. Skoro 300 studenata ostaje bez prehrane!...


Trenutno se samo postavlja pitanje koliko će cjelokupna procedura potrajati, a dotad studenti, nažalost, neće imati mogućnost subvencionirane prehrane.

Gradonačelnik otkriva: od jeseni menza u sklopu Veleučilišta


"Možemo biti sretni da nam se itko javio pod ovim uvjetima tako da dobijemo na vremenu i da možemo riješiti vlastitu kuhinju u studentskom domu i riješiti problem Glazbene škole. Osobno ću se prebaciti na taj projekt i do jeseni planiramo napraviti svoju kuhinju unutar studentskog doma, a vjerujem da će studenti tih 6 mjeseci izdržati i da shvaćaju da mi ne možemo ići protiv javne nabave. Da smo znali da će nam hotel otkazati tako brzo, mogli smo možda nešto i učiniti, ali do jeseni je to nemoguće", govori za naš portal gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak.

foto: Facebook@Veleučilište u Bjelovaru

Nezadovoljstvo studenata bjelovarskom menzom bilo je već otprije poznato, a novonastala situacija nimalo nije poboljšala njihova već narušena mišljenja. Student Veleučilišta u Bjelovaru, Robert, svoje nezadovoljstvo bjelovarskom menzom ne sakriva, a vjeruje da ni menza koja će svoja vrata otvoriti nakon bivšeg studentskog restorana u Hotelu Central, neće popraviti standard bjelovarskih studenata.

Bivša menza nije bila na nivou, a kršio se i Zakon...


"Hrana je bila užas. Osoblje je bilo neljubazno, bezobrazno. U ponudi 2 jela (ako smo imali sreće taj dan), znalo se događati da dođemo i hladno nam kažu 'nema više'. Ako smo htjeli popiti sok, to se nije moglo kucati na iksicu, nego se plaća puna cijena našim novcima. Na iksicu smo mogli dobit to jedno jelo i to je to, ništa drugo na iksicu nije išlo, ni jedan tekući jogurt nismo mogli kupiti na iksicu. Bjelovar se promovira kao studentski grad, bez doma za studente i bez menze, BRAVO BJELOVAR!", podijelio je svoje mišljenje student Robert za naš portal ukazujući ovdje na brojne propuste kojima se, ukoliko je prehrana doista bila organizirana na ovaj način, krši Zakon o pružanju subvencionirane prehrane studentima (broj menija dostupan studentima, raznolikost prehrane i sl).

S obzirom da smo već upoznati o svim problemima privatnih restorana kojima se rijetko kada financijski isplati pružati uslugu, ova vijest nažalost stiže kao još jedna u nizu, a koja ukazuje na širok i sveprisutan problem s kojim se susreću studenti (posebice raznih veleučilišta) diljem Hrvatske.

Nova menza udaljena par kilometara od centra...


...Nema mamine kuhinje za te pare! Privatni ugostitelji ne žele hraniti studente – otkrivamo i zašto...


Iako je ovim problemima trenutno odzvonilo, pojavile su se pak nove poteškoće. Naime, restoran "Snježana" u sklopu KTC-a udaljen je otprilike 5 kilometara od centra Grada Bjelovara. "Gradskog prijevoza do tamo nema, a ako ga i ima, tko će ga plaćati da dođe do menze?", pita se student Robert. Udaljenost do nove menze ističe kao osnovi problem, a kako govori, studentima bi u pauzi od predavanja koja nekad traje svega 30 minuta, trebalo biti dovoljno vremena da u 15 minuta dođu do menze, najedu se i dođu natrag. 

Provjerili smo udaljenost od Veleučilišta u Bjelovaru do Restorana "Snježana" pomoću Google karata. Prema Googleu udaljenost ovih lokacija iznosi 2,5 kilometra, javnoga prijevoza nema, kao što potvrđuje i student, dok vam je pješke potrebno svega 20 minuta. No, i ovih je 20 minuta puno ukoliko imate samo 30 minuta za pauzu za ručak.


Udaljenost od Veleučilišta do restorana "Snježana"... foto: screenshot/Google karte

Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati nove vijesti iz Bjelovara, a dotad se nadamo da će studenti u što je skorijem roku ipak moći trošiti sredstva s iksice na subvencionirani topli obrok.

...Epidemija problema s menzom! Ni studenti u Orahovici nemaju gdje koristiti iksice: Je li problem u pravilniku Ministarstva?...V.S.
foto: Facebook@Veleučilište u Bjelovaru


Bjelovarmenzastudentska menzaVeleučilište u Bjelovaruprehrana


Prati nas na Instagramu!