Vodič za brucoše

5 TED talks videa koje bi trebao pogledati svaki student

MojFaks | Nakon predavanja, 13.09.2016.5 TED talks videa koje bi trebao pogledati svaki student

Jeste li već upoznali 'TED talks' – popularne videe u kojima stručnjaci na pametan i interesantan način razgovaraju o raznim aktualnim temama?

TED razgovori (TED talks) su odličan način da u nekoliko minuta čujete i naučite nešto pametno i novo, ali se i inspirirate, motivirate i ohrabrite.

Bez obzira zanima li vas poduzetništvo, tehnologija, govor tijela, prokrastinacija ili umjetnost – sigurno ćete pronaći video koji će vas zaintrigirati.


foto: marketplace.csod.com

U bazi vam se nudi preko 2100 TED razgovora na 100 različitih jezika, a osim riječi hvale, moramo vas upozoriti da bi vas gledanje prvog moglo odvući na gledanje drugog pa trećeg pa četvrtog videa... Ali tako je to na internetu.

Zato smo za vas odabrali nekoliko onih koje ne bi trebao propustiti nijedan student.

Misliš da je inteligencija ključ uspjeha? Razmisli ponovo!


Inteligencija je zasigurno važan faktor kad govorimo o uspjehu na fakultetu, ali i životu općenito, ali u svakom slučaju nije jedini ključ uspjeha.

U ovom videu psihologinja Angela Duckworth istražuje ideju da je odlučnost – ono kad zagrizete za nešto i ne puštate ma koliko teško bilo – ključan stav koji će bez sumnje dovesti do uspjeha. Ne kaže se bez razloga: "Ne završavaju fakultet pametni nego uporni."Što možeš danas, ostavi za sutra: Uđite u um prokrastinatora


Odugovlačenje je nešto što je poznato svakom studentu – s ovim porivom borit ćete se tijekom svoje čitave studentske karijere.

Bloger Tim Urban nudi jednostavno i komično objašnjenje globalnog fenomena koji vam je svima poznat: mnogi od nas započinju pisati seminar ili učiti "5 do 12". Osim toga, ističe da je prokrastinacija tim gora ako nas ne pritišću rokovi.Om, om, om: kako zadržati smirenost prije ispita


Život studenta stresan je jednako kao što je i zanimljiv. Zbog toga je jako bitno da se svaki student nauči nositi sa stresom kojem će često biti izložen.

Neuroznanstvenik Daniel Levitin otkriva kako možete zadržati smirenost čak i u jako stresnim situacijama, recimo prije teškom ispita ili roka za predaju seminarskog rada.30 dana izazova: svaki dan nešto novo


Iako se podrazumijeva da će ti odlazak na fakultet otvoriti brojna nova vrata i omogućiti ti da upoznaš nove ljude i isprobaš neke nove stvari, mnogo studenata (pogotovo brucoša) zbog nelagode i straha ne uživaju u tome koliko bi mogli i trebali.


foto: Facebook@TED talks

Zbog toga je softverski inženjer Matt Cutt osmislio strategiju pomoću koje ćete u 30 dana nakon što ju odlučite iskušati doživjeti mnogo novih i zanimljivih stvari. Ovo ne znači da će vam se sve od njih svidjeti, ali će vam svakako proširiti horizonte.Ponekad je dobro ne slagati se s drugima


Studenti tijekom studija uče samostalno raditi i istraživati, ali i surađivati s drugim kolegama u timovima.

Poduzetnica Margaret Heffernan objašnjava da je neslaganje s kolegama i profesorima ponekad dobra i poželjna stvar – ne morate se uvijek slagati sa svime i svakime. Zapravo, suprotstavljenost strana i neslaganje mogu biti ključan sastojak timskog rada i uspjeha.L.B./foto: Pixabay


TED talksrazgovorivideistudenti

Prati nas na Instagramu!