Vodič za brucoše

Baš vam se ne da učiti? Umjesto videa s mačkama, bacite oko na OVE online filmove

MojFaks | Nakon predavanja, 13.01.2021., Autor: MojfaksKina su možda zatvorena, ali filmovi dolaze k vama.
Foto: Prostock-studio, Lysenko Andrii/Shutterstock

Ako ste i vi tip studenta koji najmanje troši na odlaske u kino, a prati sve najvažnije i najnovije filmove – onda je ovo prava prilika za vas!

Sjećate se vremena kad smo mogli otići u kino, stisnuti se uz bolju polovicu ili kordon najbolje ekipe s predavanja i jesti kokice tako da bi pola popadalo na pod, a pola ostalo među sjedalima? Da, ovo je sada samo mutno sjećanje na neka bolja vremena…


Iako su kina nakon prvog lockdowna u ožujku 2020. napokon otvorena u ljetnim mjesecima te iste godine, trenutno smo u situaciji da opet ne smijemo i ne možemo nikamo: kafići ne rade, klubovi ne rade, kina ne rade… U iščekivanju boljih vremena, pouzdamo se u online neumjereno "proždiranje" filmova i serija. Ovom se trendu upravo pridružio i Motovun Film Festival i to sa svojim najnovijim projektom Kino Istra / Cinema Istria.
Da se prisjetimo koliko smo voljeli kina


Kino Istra / Cinema Istria  donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Ideja je jednostavna – Kino Istra nema svoje dvorane, ono gostuje  u mjestima bez stalnog kina, gdje god nedostaje dobrih filmova.  Projekt je usmjeren svima, sve s ciljem da podsjetimo na vremena kad su kina bila voljena i važna. Uz pomno izabrani filmski program, a u pripremi su posebna događanja, filmske radionice i edukacije.


Za dobar početak nove filmske godine, Kino Istra donosi on-line ponudu odabranih filmova.


"Je lektrika ubila štrige" (redatelj: Cristian Criss Kolacio) – dobro poznati dokumentarac i pravi istarski film: od domaćeg autora, do domaćih ljudi koji pričaju legende o vješticama, štrigama. Ovaj film vodi nas u manje poznati, mistični svijet Istre kojim caruju štrige, štriguni, more, štrolige, vile i vukodlaci.


"Bog postoji, njeno ime je Petrunija" (Teona Mitevski) makedonska crna komedija o jednostavnoj djevojci koja, igrom slučaja, muškarcima ispred nosa odnese pobjedu u tradicionalnom crkvenom natjecanju. Ovaj višestruko nagrađivani film jedan je od laureata Motovun Film Festivala 2019.
"Nevidljivi dječak" (Gabriele Salvatores)
je talijanski fantastični film o super-junaku za mlade filmoljupce, o trinaestogodišnjaku koji živi u Trstu, a ima plašt koji ga čini nevidljivim. Ovaj film očarao je publiku širom Europe, a možemo se kladiti da će s djecom pred ekranom završiti i njihovi roditelji.


"Dolina mira" (France Štiglic)
klasični je slovenski dječji film iz 1956. godine, dobro poznat generacijama. Poslijeratna je to priča o dvoje djece koji, nakon traumi i bombardiranja, traže "dolinu mira", a iznimno priznanje filmu je uvrštenje u specijalni program klasičnih filmova na festivalu u Cannesu 2014. godine.
Filmovi će biti dostupni u intervalu od 15. do 24., uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, dok će "Nevidljivi dječak" biti vidljiv i u Italiji. Cijena najma filma na vrijeme od 24 sata je 15 kuna (2 eura), a cijena paketa od 4 filma je 37,50 (5 eura).


Kino Istra OnLine možete pronaći na stranici. Link će biti aktivan od petka, 15. siječnja u 18 h.


Ovaj program je zagrijavanje za projekcije uživo, koje kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni. Prve projekcije projekta Kino Istra započete su prošlog ljeta, no s pogoršana epidemiološka situacija nije pogodovala organizaciji projekata uživo, pa s očekivanjem poboljšanjem stanja najprije kreće on-line program, a potom i program uživo – točan spisak obuhvaćenih mjesta bit će objavljen uskoro.


Nositelj programa je Motovun Film Festival, u suradnji s partnerima iz tri zemlje: Kino otok Izola  (organizator događanja u Sloveniji), Hrvatski filmski savez (organizator edukativnih radionica i pratećih događanja), Live Cinema UK i Filmmakers Academy Bologna (organizatori posebnih projekcija i edukativnih radionica).


Motovun Film FestivalKino Istraonline filmovi