Vodič za brucoše

Kontrolori ZET-a još jednom 'oduševili' i osramotili se: Aparati za provjeru karata sada imaju još jednu magičnu moć!

MojFaks | Nakon predavanja, 11.11.2019., Autor: Lidija B.Za studente neće biti nekog drastičnog poskupljenja, tvrdi Jović
Foto: / Shutterstock

Već smo u nekoliko navrata pisali o tehnološki naprednim odlikama aparata za provjeru voznih karata koje sa sobom nose kontrolori ZET-a. No, baš kad pomislimo da smo sve čuli, javi se student koji nas razuvjeri.

Jedno se mora priznati zagrebačkim kontrolorima – genijalni su u svojim pokušajima da preplaše studente: od prijetnji da aparatom mogu skenirati osobne iskaznice čak i ako se nalaze duboko u torbi i novčaniku studenta koji nema prijevoznu kartu do mogućnosti da tim istim aparatom kontaktiraju službenike Policije...samo je mašta granica!

...'Daj dokumente ili ću ti skenirati osobnu': ZET-ovi kontrolori studentima prijete uređajem iz budućnosti...


Aparatima odsad mogu zvati Policiju...


Student J.P. tek je prva godina preddiplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a već se imao prilike uvjeriti u tehnološku sofisticiranost aparatića po kojima prepoznajemo kontrolore u javnome prijevozu. Kako nam je ispričao, nije imao kartu u tramvaju kod Autobusnog kolodvora pa se uputio put izlaznih vrata kad je ugledao kontrolora.

"Međutim stigao me i pitao za kartu, na što sam ja rekao da izlazim i da nema potrebe", kaže nam ovaj student. No, cijela se scena nastavila kada je izašao iz tramvaja jer ga je kontrolor odlučio slijediti. "Kad sam izašao iz tramvaja, kontrolor je krenuo za mnom i stavio aparat za kontrolu karata na uho praveći se da zove policiju i krenuo me opisivati", prisjetio se kroz smijeh. Nakon toga mu je zaprijetio da će se vidjeti na sudu, kad već nije htio surađivati.


...a bome i snimati počinitelje prekršaja...


Kako tvrdi, nije bio jedini bez karte. U istom tramvaju našlo se još nekoliko putnika koji su se švercali, ali i kontrolor koji je svoj uređaj koristio pak u drugu svrhu – snimanja počinitelja prekršaja. "Još dvojica koja nisu imala kartu već su bili u punom sprintu preko ceste dok je drugi kontrolor vikao svom aparatu 'Kamera 2'", kaže nam J.P.

...Moraš li doista pokazati osobnu iskaznicu? Razbijamo sve mitove vezane uz ovlasti kontrolora ZET-a...


Kako smo to već odlučili provjeriti s tadašnjim glasnogovornikom ZET-a, Tomislavom Jurićem, u slučaju kad kontrolor studentu "zaprijeti" svojom imaginarnom spravom, nismo došli do odgovora treba li sankcionirati kontrolore koji na ove načine obmanjuju studente. Jedino što smo uspjeli doznati jest da "studenti u svakom trenutku vožnje trebaju činiti jest – imati kartu."


Podsjetimo - što kontrolori smiju, a što ne smiju raditi?


Ako ju pak nemaju, treba imati na umu da vas može legitimirati (od vas tražiti osobnu iskaznicu) samo policajac. Dužnost je kontrolora da zatraži dokument kojim će utvrditi identitet osobe u prekršaju, ali na putniku je hoće li ju pokazati ili ne. No, putnik mora biti svjestan da kontrolor zbog toga ima pravo zvati policijskog službenika kako bi utvrdio identitet osobe. Ukoliko se odluči na ovaj potez, ne smije zadržavati putnike u vozilu, niti van njega. Jednom kada izađete iz vozila na vama je hoćete li zaista pričekati policiju s kontrolorom na stanici ili samo otići dalje svojim putem.

...Studenticu u tramvaju tražili kartu za predmet koji je nosila: 'Mislila sam da se kontrolor šali'...


Također, kazna na licu mjesta se ne naplaćuje. Prema čl. 38. točka 1. Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu za prekršaj da je putnik zatečen u vozilu bez valjane karte propisana kazna je od 500 do 800 kuna. Ako se u roku od 8 dana plati iznos od polovice propisanog minimuma novčane kazne, odnosno 250 kuna, ne vodi se prekršajni postupak.


ZETkontroloriaparat za kontrolu karataovlasti kontrolora


Prati nas na Instagramu!