Vodič za brucoše

Olakšaj si studiranje: Facebook grupe u koje bi se svaki student trebao učlaniti

MojFaks | Nakon predavanja, 05.05.2017.Olakšaj si studiranje: Facebook grupe u koje bi se svaki student trebao učlaniti

'Koliko je bodova potrebno za dobivanje smještaja u domu? Što je sve potrebno priložiti u sklopu natječaja za Državnu stipendiju?' neka su od pitanja studenata koji nisu sigurni gdje bi se o ovim temama trebali informirati.

Studenti se ponekad nađu u nekom problemu koji ne znaju riješiti ili su u potrazi za poslom, a nisu sigurni gdje bi se trebali javiti te što prvo napraviti. Biti informiran za vrijeme studiranja je vrlo bitno, a kako ne biste lutali kao guska u magli, morate znati koje studentske grupe na Facebooku pružaju potrebne informacije.

...Super vodič za kretanje po Zagrebu: Evo kako najbrže stići od kuće do faksa (i ne izgubiti se)...


...Dolaziš na faks u drugi grad? Stvari koje obavezno moraš napraviti čim stigneš!...


Društvene mreže više nisu mjesto samo za puko "stalkanje", lajkanje fotki i dopisivanje nego su postale puno više – mjesto informiranja. Upravo zato bi svaki student trebao znati u kojim studentskim grupama može dobiti odgovore na pitanja koja ga zanimaju te o aktualnostima koje se odnose na akademski život općenito.

Osim što se ondje mogu naći korisne informacije, tu možete upoznati druge studente sa sličnim interesima i na kraju krajeva, "spojiti" se s ljudima:

Studentski domovi


Studenti koji već godinama žive u studentskom domu sigurno već znaju za ove studentske grupe, ali svake godine dolaze brucoši kojima to treba otkriti. U tim grupama možete saznati doslovno sve: od toga kako se koriste žetoni za pranje rublja u praonici pa do toga tko prodaje crno vino. Osim toga, tu možete pitati druge studente ono što vas specifično zanima i uvijek se nađe netko tko će odgovoriti i to u vrlo brzom roku. Premda nelegalno, u slučaju da želite kupiti nečiju iksicu ili čak mjesto u domu (ili se zamijeniti) to možete učiniti preko ovih grupa.

Najpopularnije domske grupe u Zagrebu navedene su u nastavku no napominjemo da postoje i grupe drugih studentskih domova (primjerice splitskog "Brune Bušića", studentskog doma Varaždin i td.)

Studentski dom Stjepan Radić (Sava)

Studentski dom Cvjetno naselje (Ekipa s Cvjetnog)


Studentski dom dr. Ante Starčević (Šara)

Studentski centar


Svaki sveučilišni grad ima svoj studentski centar, a studenti bi svakako trebali biti dio ovih grupa ako žele biti pravovremeno informirani o radu menze, cijenama, različitim događajima koji se ondje organiziraju i dr.

Studentski centar Zagreb

Studentski centar Split

Studentski centar Osijek

Studentski centar Rijeka

Studentski centar Varaždin/Čakovec

Studentski centar Šibenik

Studentski centar Pula


Foto: MojFaks

Tražim/nudim studentski posao


Tijekom studija mnogi moraju i raditi, a poslodavci se uglavnom ne libe toga da zapošljavaju studente. Na ovoj Facebook grupi možete pronaći studentski posao za vas te sve bitne informacije o njemu. Osim toga, tako možete doći direktno i do poslodavaca te se sve o poslu lako informirati i dogovoriti.

Studentski oglasnik


Kao što mu i naziv kaže, služi kao mjesto na kojemu studenti oglašavaju proizvode i usluge koje nude. Ako želite kupiti med, vino, mobitel ili nešto drugo, svakako škicnite koje su cijene u Studentskom oglasniku.

Državna stipendija


Stipendija uvijek dobro dođe tijekom studiranja zato je dobro biti aktualan kada je riječ o Državnoj stipendiji. Ova stranica ima odgovore na sva pitanja koja vas muče u vezi prijavljivanja za natječaj za stipendiju, pokazuje koji su uvjeti, koji su vam sve dokumenti potrebni itd. K tome, tu se odmah mogu vidjeti i rezultati natječaja kao i rasprava o aktualnim problemima i pitanjima u vezi dobivanja stipendije.

Stručno osposobljavanje


Vjerovali ili ne, ova grupa će vam možda vrlo brzo zatrebati. Naime, popularnu mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa poslodavci sve češće koriste, a propisi i zakoni u vezi toga se dosta brzo mijenjaju. Tako je primjerice prošle godine u lipnju došao zakon koji kaže da stariji od 29 godina ne mogu koristiti mjeru, a ako ne pratite stranice HZZ-a, onda ćete takve informacije saznati ovdje. Isplate plaća za stručno često kasne, gotovo svaki zaposlenik HZZ-a govori daje informacije pa je odlična grupa za informiranje upravo o tome.


Izvor: Shutterstock

Studentski zborovi i Hrvatski studentski zbor


Studenti iz studentskih zborova trebaju biti predstavnici svih studenata i dionici u različitim važnim stvarima poput onog da su dio radne skupine koja treba izraditi Zakon za regulaciju studentskog rada. Ukratko, oni bi trebali odlučivati o bitnim stvarima kada je riječ o studentima, studentskom životu, kvaliteti studentskog života i slično, ali i obavještavati studente o tome i zato je dobro pratiti i njihove grupe.

Grupa XY fakulteta na Facebooku


Ako ste, primjerice, upisali građevinu tada ćete se učlaniti u Facebook grupu tog fakulteta jer većinom svaki fakultet ima svoju stranicu. Ondje ćete pronaći apsolutno sve informacije o fakultetu, o upisu, kvotama, o tome kakvi su kriteriji bili prošlih godina, koji se kolegiji slušaju, skripte i sve druge bitne stvari.

Grupa eStudent


eStudent je studentska udruga osnovana s ciljem povezivanja najboljih studenata međusobno i s najboljim poduzećima kako bi im pružili nova iskustva, znanja i prilike. Kako i sam njihov opis kaže, misija udruge je okupiti i umrežiti najbolje studente, pružiti im dodatna praktična iskustva i teoretska znanja kroz projekte, razvijati njihove liderske sposobnosti i poticati ih na preuzimanje odgovornosti, te ih povezati s najboljim poslodavcima u Hrvatskoj.

ESN (Erasmus Student Network)


Odlazak na Erasmus je mnogim studentima prilika za odlazak na školovanje u drugu državu te za širenje vidika. Zbog toga mnogi žele ići na Erasmus, a ni ne znaju što im je točno za činiti. Premda postoji ESN grupa na globalnoj razini, dobro je biti upućene i na naše domaće ESN grupe kako ne biste doživjeli neka iznenađenja u drugoj državi.

Erasmus Student Network Croatia

ESN Zagreb

ESN Split

ESN Osijek

ESN Dubrovnik

ESN Rijeka


Dnevna doza prosječnog studentaIzvor: Dnevna doza FOI-jevca

Budući da studentski život ne čine samo odlasci na predavanja i učenje, valja se malo našaliti, opustiti i nasmijati pa to možete učiniti na grupama koje ironično prikazuju studentski život. Smiješne fotke, meme i videi nalaze se tu kako bi svi studenti skupa mogli plakati nad svojom sudbinom. Ali od smijeha.

Dnevna doza prosječnog FPZG-ovca


Prosječni FER-ovac

Dnevna doza prosječnog FFZG-ovca

Dnevna doza prosječnog studenta prava


Dnevna doza prosječnog ekonomista

Dnevna doza prosječnog KBF-ovca

Dnevna doza prosječnog FOI-jevca

Prosječni TVZ-ovac

LIGO

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


studentske grupegrupeFacebook


Prati nas na Instagramu!