Vodič za brucoše

Studenti odlučili: Ovo je prihvatljiva cijena najma stana za studentski džep - sve skuplje od toga bojkotiraju

MojFaks | Nakon predavanja, 15.09.2017.Studenti odlučili: Ovo je prihvatljiva cijena najma stana za studentski džep - sve skuplje od toga bojkotiraju

Unajmljivanje stanova postalo je prava noćna mora studentima jer, kako smo već pisali, stanodavci dižu cijene najma u nebesa.

Još je veći problem što cijene uglavnom ne odgovaraju uređenju i opremljenosti stana što posebno muči studente u Dalmaciji. Zadarski studenti odlučili su stati na kraj visokim cijenama neadekvatno uređenih stanova pa su proveli anketu o cijeni koja je dostupna i prihvatljiva studentskome džepu.


Izvor: Pixabay

Do cifre su došli pomoću ankete objavljene u Facebook grupi Sveučilišta u Zadru. Anketa je trebala poslužiti kao pokazatelj platežne moći studenata i cijene najma na koju pristaju. Slijedom toga, dogovoreno je da će se oglasi s većom cijenom brisati iz grupe koja služi kao virtualno mjesto okupljanja studenata, ali i informiranja o raznoraznim pitanjima (stanarine, poslovi, ispiti, događanja i sl.).

Od 690 studenata većina pristaje na cijenu najma do 1200 kuna mjesečno


Broj studenata koji su svojim odgovorima izjasnili o cijeni je 690 što nikako nije zanemarivo. Nakon rezultata, ponovno smo razgovarali s administratorom grupe koji kaže da grupa broji 10 tisuća članova pa mnogi sumnjaju u autentičnost rezultata zbog malog uzroka te dodaje da uzorak svakako nije malen. Rezultati su pokazali da je 2% studenata spremno izdvojiti 800 kuna za najam, njih 61% 1000 kuna, 1200 kuna izdvojilo bi 30% studenata i tek 6% je spremno izdvojiti 1500 kuna. Manje od jedan posto izjasnilo se da bi platilo više od 1500 kuna.

...20 kvadrata za 4 000 kuna: Studenti iz Zadra odlučili bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove...


...Visoke cijene, prljav prostor i dosadne gazdarice: Studenti u Osijeku vode borbu s pronalaskom stana...


"Treba uzeti u obzir da na Sveučilištu trenutno studira oko 6000 studenata, a pretpostavke su da je otprilike njih 4000 u grupi. Trećina ih je otprilike iz Zadra i okolice i ne unajmljuju stanove. Iz toga proizlazi uzorak od cca 25% anketiranih, što je svakako indikativno u ovoj situaciji. Kako sam napomenuo, nemalo smo se iznenadili postotkom onih čiji roditelji (ili oni sami) vrlo teško sklapaju kraj s krajem. 60% ispitanih je u mogućnosti izdvojiti najviše 1000 kuna za mjesečni najam stana, a cijene najma stana po osobi znaju biti i preko 50% pod tog iznosa. Uistinu, pitanje je kako roditelji s često minimalnim prihodima uspijevaju školovati dijete u drugom gradu, pogotovo ako su u pitanju i braća školarci i studenti. Mislim da su rezultati ankete u globalu pokazali jednu jako neugodno, ali vrlo bitnu sliku hrvatske studentske stvarnosti. Njoj često svjedočimo i kada se u grupi pojavi oglas Erasmus studenata koji traže stanove ili kuće i pritom napominju kako im cijena nije bitna. Hrvatskom je studentu i njegovom roditelju vrlo bitna i pri odabiru stana često igra presudnu ulogu", kaže nam sugovornik.


Izvor: oglasnik.bazzar.hr

Baš su se zbog toga studenti iz Zadra i odlučili na svojevrsni bojkot oglasa s visokom cijenom najma. Kao što kaže i sam administrator, a to znaju i sami studenti, cijena najma stanova najčešće se danas ne formira prema tržišnoj vrijednosti koja bi u ovom slučaju bila relevantna, već individualno prema nekim aspektima najmodavca.

...Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?...


"Bojim se da je u pitanju često i mentalitet prema kojem se cijena formira u odnosu na cijenu stana kojeg iznajmljuje prijatelj/rođak/susjed, metodom 'ako može on, mogu i ja', a pritom je riječ o dvije različite lokacije, različitim veličinama stambenih jedinica, različitom stupnju uređenosti, dakle različitom bazom za utvrđivanje iznosa najma. Uglavnom, trava je zelena u susjedovom dvorištu, pa će moja biti zelenija. A onda je to vidio treći susjed pa je odlučio da će njegova biti još zelenija. A riječ je o različitim vrstama trava… Inače, ova situacija je analogna onoj koja se događa i preko ljeta, u sezoni – kako bi postigli maksimalnu popunjenost, iznajmljivač će nerijetko ponuditi stambenu jedinicu nekoliko eura jeftinije, ne vodeći pritom računa da će to učiniti i susjedni iznajmljivač, pa i onaj drugi, što rezultira time da se cijene najma stana na izvrsnim lokacijama toliko snize da su gotovo dampinške. Ostatak godina te cijene lete u nebo. Često neopravdano", ističe administrator grupe.


Izvor: zarocroatia.wordpress.com

Valja napomenuti da se ovdje ne radi o stanovima koji uistinu vrijede veću cifru novaca jer tko može taj će si priuštiti "luksuzniji" i opremljeniji stan. Studenti vide problem u tome kada stanodavci vide vlastiti stan kao "penthouse", a podstanar mora donijeti vlastitu grijalicu.

Zadru je potrebno više domskog smještaja za studente


Tema visokih cijena stanova otvorila je problem manjka kapaciteta za smještaj studenata u Zadru koji je sveučilišni grad. Na to se i prošli put osvrnuo administrator, baš kao i ovaj put jer u Zadru postoji samo jedan studentski dom koji može primiti samo 206 studenata.


Izvor: zarocroatia.wordpress.com

"Vrijeme je da se država, ako je još uvijek 'zemlja znanja', pod hitno mora pozabaviti pitanjem nedostatnih smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, jer ovo generira daljnje probleme koje nemogućnost studiranja nosi. Ne samo individualne, već i one bitne za čitavo društvo u cjelini. Naš bojkot traje do daljnjeg, dok se drugačije ne izjasne članovi grupe. U grupi nećemo dopuštati oglase čiji iznos najma iznosi više od 1200 kuna po osobi. Možda nije korektno prema iznajmljivačima koji iznajmljuju skuplje stanove, no trenutno ne vidimo drugi način za borbu protiv često precijenjenih stanova", kazao nam je.

Skupa sa zadarskim studentima i mi pozivamo najmodavce na suosjećanje prema studentima te da usklade cijene sa stvarnim stanjem stana i onoga što nude.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


Zadarbojkotnajam stanovastanovizadarski studenti


Prati nas na Instagramu!