Vodič za brucoše

Student 'cinkao' kolege jer misli da su izvor zaraze: 'Prijavio sam ih nadležnima i sad su u izolaciji!"

MojFaks | Nakon predavanja, 03.03.2020., Autor: Anja Z.Foto: / Pixabay

U Hrvatskoj je do danas 231 osoba testirana na koronavirus, a potvrđeno je devet slučajeva zaraze. Tijekom vikenda objavljeno je kako se jedan student nalazi u samoizolaciju u jednom od zagrebačkih studentskih domova, dok su se danas, prema pisanju medija, u istoj situaciji našla i dva Erasmus studenta Sveučilišta u Rijeci.

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za postupanje u odgojno-obrazovnim ustanovama, među kojima su i fakulteti i studentski domovi. Prema preporukama postoje tri kategorije studenata na koje treba obratiti pozornost, a riječ je o studentima koji dolaze iz zaraženih područja, studentima koji su bili u kontaktu s oboljelima te studentima koji imaju simptome bolesti.

...NOVI POTEZ! Sveučilište otkazalo sva predavanja: Ne rade knjižnice, čitaonice, studentima ograničen ulazak na kampus...


Češko Sveučilište Mendel u Brnu otišlo je i korak dalje u mjerama predostrožnosti. Po odluci rektorice, nastava je obustavljena, zatvorene su knjižnice i čitaonice te zabranjena sva masovna događanja i okupljanja na području Sveučilišta. 

I dok nadležne institucije, poduzimaju preventivne mjere, pojedini studenti očito nisu zadovoljni njihovim djelovanjem, te su se odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Na popularnoj stranici Ispovesti, jedan anonimni student podijelio je svoje iskustvo u vezi Erasmus studenata i aktualnog virusa.
 
"Na mom fakultetu nekoliko studenata se vratilo s Erasmusa iz virusom pogođenog područja. Nisu prošli nikakve kontrole na granici. Radi sigurnosti cijelog fakulteta i grada, prijavio sam ih nadležnima i stavljeni su u izolaciju. Osuđujte koliko želite, ali mislim da sam napravio pravu stvar. Ako su sami neodgovorni da se prijave liječniku, a ljude na granici nije briga, morao sam preuzeti stvar u svoje ruke", napisao je za Ispovesti ovaj student. Njegovo priznanje prikupilo je gotovo 4500 odobravajućih lajkova, dok je onih koji ga, barem u virtualnom svijetu osuđuju, bilo (samo?) 312.

...Učenici bez sapuna, a studenti?! U jeku epidemije, provjerili smo koji su fakulteti opskrbljeni, a na kojima nema sapuna ni papira! FOTO...


Redakcija portala MojFaks jučer je bila na terenu i razgovarala sa zagrebačkim studentima koji su se u većini slučajeva ipak opušteniji i dobronamjerni kad su kolege Erasmusovci u pitanju, kao i sam strah od zaraze. Tvrde da nemaju strah od koronavirusa, ali i da su pojačali mjere opreza – koje uključuju učestaliju primjenu higijenskih navika.


No, unatoč tome, čini se da je kod nekih studenata, prijavljivanje studenata za koje smatraju da potpadaju u jedno od tri kategorije, navedene u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, također jedna od mjera prevencije zaraze.

Biste li vi prijavili kolegu za kojega smatrate da je potencijalan izvor zaraze koronavirusom?


studentikoronaviruspreventivne mjereoprezcinkanjeprijavaErasmus studenti


Prati nas na Instagramu!