Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Diplomirao s najvećom ocjenom, a danas stoji u redu za obrok u pučkoj kuhinji: 'Sram me je zemlje po kojoj hodam, fakulteta i gimnazije'

MojFaks | Nakon predavanja, 16.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: By Alexandros Michailidis / Shutterstock

Kristijan Vujčić (26) jedan je od 250 korisnika pučke kuhinje 'Optimisti' u Prijedoru (BiH).

Ovaj mladić svaki dan dolazi po obrok za sebe i majku, i to valjda ne bi nikome bilo čudno, da Kristijan nije junak priče bosansko-hercegovačkih 'lovaca na oluje' i nekadašnji student koji je s najvećom ocjenom diplomirao na temu reforma javne uprave u BiH.

Od diplomiranog ekonomiste, smjer javna uprava, do javne kuhinje je trnovit put o izgubljenim snovima i nadanjima, a za lokalni medij jedva je pristao podijeliti svoju priču. Kako piše Info Prijedor, Kristijan je prije jedanaest mjeseci izgubio posao skladištara zbog pandemije koronavirusa.

"Nisam jedini koji je ostao bez posla. Svjestan sam da je moja pozicija na toj nekoj društvenoj skali sada na samom dnu. Ako se pitate da li me je sram zbog toga, ove slike iznad (Kristijan s diplomom u pučkoj kuhinji op.a.)  i ovog apela ispod teksta, priznajem jeste. Sram me je, zemlje po kojoj hodam, onog fakulteta, gimnazije a posebno prijatelja i rodbine. Ova godina mi je uzela sve što sam godinama pokušao da održim na nogama, a evo danas i ugled", govori Kristijan.

Ogledalo kakav je položaj mladih


Kristijan u razgovoru ističe da njegov slučaj nažalost nije izuzetak u Bosni i Hercegovini.

"Moja generacija je većinom na Zapadu, a kao mali smo maštali i gradili snove o svojim uspjesima i boljem životu ovdje. Nažalost evo svakim danom je sve teže i lošije", kaže ovaj 26-godišnjak koji za ovih 11 mjeseci nije sjedio skrštenih ruku, već je aktivno i nažalost bezuspješno pokušavao pronaći bilo kakav posao.

"Tražio sam posao, ali bezuspješno. Negdje kod 60-te aplikacije sam prestao da brojim, a odgovor sam dobio tek na pet. Nisam bio izbirljiv, aplicirao sam i u struci i mimo nje", govori Kristijan koji je u tom razdoblju radio sve i svašta kako bi preživio.

"Bili su to poslovi na dnevnicu, od poljoprivrednih radova tijekom sezone, berbe voća do rada na pilani i sječi stabala. Volontirao sam čak i u humanitarnim udrugama. Kako je vrijeme postajalo hladnije tako su se prilike za nadničenje prorijedile, pa sam bio primoran da se obratim pučkoj kuhinji 'Optimista' kojima se ovom prilikom također zahvaljujem. Nekako se taj naziv pučke kuhinje pogodio s mojim načinom razmišljanja. Usprkos svemu što me snašlo, ja sam ipak optimista iako sam ove godine radio sve najteže poslove o kojim kao akademski građanin nisam ni sanjao. U tom sam vidio lekciju. Valjda je život htio da me nauči nečem novom, da mi pokaže prave vrijednosti", uvjeren je Kristijan.

Država bez mladih je mrtva


Onim koji budu ovo čitali želi da prenese i poruku, da bez obzira kakav stav imali o članku, njemu lično, njegovoj situaciji, želi da kaže da je država bez mladih mrtva.

"Kao i društvo. Demografska slika je neumoljiva. Prijeti nam nestanak i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima. Krajnje je vrijeme da se zapitamo gdje smo to pogriješili. Završio bih uz riječi da je moj život u ovoj državi i ovom gradu pakao. No, koliko nas je još, ljudi koji su u mnogo težoj situaciji, kojima sam i sam pomagao dok sam bio zaposlen. Koliko je bolesne djece koja se liječe preko humanitarnih akcija i sl. To je ono na što pomislim svako jutro kada se probudim. Pomislite i vi", poručuje Kristijan onim do kojih će doprijeti ova njega priča.

Kristijan, kako piše Info Prijedor, brine i o svojoj bolesnoj majci. Manji ljekarski zahvat trebao bi i njemu, da se riješi ranijih i zapuštenih zdravstvenih problema, koji nažalost imaju svoju cijenu, pa zato svi oni koji mogu da pomognu Kristijanu mogu da ga kontaktiraju na broj telefona +387 66 606 545…. Ili da sredstva na ime pomoći uplate na broj računa:

Devizni Račun:
IBAN BA395514902857829741
SWIFT BLBABA22
Tekući Račun Broj računa:45459389000
Transakcijski račun: 5514902547996124

Svoje donacije možete uplatiti i na ovaj LINK koji su otvorili njegovi prijatelji!

Biće vam zahvalan, no najveće hvala dobili bi oni koji bi mu pomogli da se zaposli i da svojim radom sebi i majci osigura sredstva za život. Za čovjeka s desetkom u diplomi, koji se 'igra' računarima i iz hobija 'olujama' to je tako malo što možemo istog trena učiniti.


izvor: Info Prijedor


Kristijan Vujčićekonomistaobrokpučka kuhinjaposlovi