Vodič za brucoše

Dobila alergiju od tunjevine u pilećem paprikašu: Studentica Mia želi promijeniti obroke u hrvatskim menzama

MojFaks | Nakon predavanja, 17.11.2017., Autor: Ivana PetrićFoto: V.S. / Mojfaks

Odlazak na klopu u menzu svakodnevni je dio studentskog života, a studentima iz doma menza je često i jedina 'kuhinja'. Hrana u menzi nekima je ukusna, a drugima jednolična, no to zapravo i nisu najveći problemi kad ste alergični na određene namirnice.

Koliko god zaposlenici menze pazili, ponekad im se potkrade "neželjen gost" u tanjur poput kukca ili dlake na što studenti naravno negoduju. Ono što zabrinjava studenticu Miu, te je o problemu obavijestila i Studentski zbor, jest netransparentnost kada su u pitanju sastojci u obrocima.

Naime, u našu redakciju došao je njen apel koji je slala i Studentskom zboru jer je doživjela alergijsku reakciju na tunjevinu u menzi - odabravši jelo koje u sebi uopće ne bi trebalo sadržavati tunjevinu: pileći paprikaš. Smatra da bi bilo dobro izvijestiti studente o tome što zapravo jedu jer među studentima ima onih alergičnih na određenu vrstu namirnica, baš kao što je i ona.

Od pilećeg paprikaša dobila alergiju jer je u njemu bilo tunjevine


Studentica je u jelu koje je "obilježeno" kao "pileći paprikaš" pronašla tunjevinu što ne bi bio nikakav problem da nije alergična upravo na tu hranu pa su dvije žlice takvog pilećeg paprikaša izazvale u njenom tijelu alergijsku reakciju.

"Prema procjenama, svaki je četvrti Hrvat na nešto alergičan. I dok dobar dio toga postotka odlazi na pelud i sezonske alergije, zamjetna je brojka onih alergičnih na neku vrstu hrane. Među nama se kreću studenti s alergijom na mlijeko, soju, orašaste plodove, studenti s celijakijom i različitim drugim zdravstvenim problemima. U redu, studenti alergični na soju ne uzimaju sojine medaljone u menzi, ali što kad je soja u ćevapima ili pljeskavicama? Student alergičan na orahe iz poetskog naziva kolača na jelovniku u menzi ne može znati što je u biskvitu i neće znati sve dok ne zagrize, a tada je možda već kasno. Problem se u suštini svodi na to što jedemo, a ne znamo što jedemo. Obično negdje na vratima i na početku reda u menzi stoji jelovnik s jako šturim ili nikakvim pojašnjenjem i općim nazivima tipa 'varivo' ili 'kolač', a često se znalo dogoditi i da ono što piše ne odgovara onome što se poslužuje.", napisala je studentica.

...Menze na udaru studenata s Ekonomije: Probavaju i fotkaju hranu da vi lakše odlučite gdje ćete jesti...


...Studentske kantine u problemima: Hoće li obroci u menzama poskupjeti za 2 kune?...


Mia predlaže da se u menze uvede drugačiji sustav: da svako jelo bude jasno obilježeno s istaknutim popisom sastojaka i potencijalnih alergena. Ističe da to ne bi tražilo ulaganja od strane menze jer zdravi studenti ne bi bili zakinuti niti inkomodirani, a studentima s alergijama i zdravstvenih problemima popis sastojaka u jelu bi olakšao život.

Sljedeći je na potezu Studentski zbor kojem je Mia, u suštini, i slala ovaj apel jer oni su ti koji promiču interese studenata. Osim toga, studentičin prijedlog čini se dobrim i korisnim i to za sve studente.


menzahrana u menzialergijeupozorenje


Prati nas na Instagramu!