Vodič za brucoše

DOKAZANO na studentima: Stres je itekako koristan ― provjerite u čemu

MojFaks | Nakon predavanja, 14.05.2021., Autor: MojfaksDOKAZANO na studentima: Stres je itekako koristan ― provjerite u čemu

Kada se nalazimo pod stresom, prisiljeni smo brže razmišljati, što ujedno utječe i na naše donošenje odluka.

Činjenica je da su studenti neprestano izloženi stresu i stresnim situacijama, a u prilog tome idu i brojna istraživanja koja dokazuju da studenti studiranje doživljavaju ― stresno. Studij predstavlja aktivni i turbulentni period života u kojem se rijetko koji student ne suočava sa stresom. S obzirom na sve veću količinu stresa u našim životima, znanstvenici su stres oduvijek smatrali nečim lošim. Vjerovalo se da stres uzrokuje probleme sa srcem, krvnim tlakom, rastom kolesterola, nesanicom i mnoge druge zdravstvene tegobe. No, izgleda da stres ima i drugu, bolju stranu.

Naime, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da stres zapravo može biti vrlo koristan. Sharot je na primjeru studenata pokušala dokazati, odnosno opovrgnuti činjenicu da studenti bolje razmišljaju i brže donose odluke kada su pod stresom.

Naime, studentima je bilo rečeno da će morati održati govor pred velikim brojem ljudi, koji će ujedno biti sniman. S obzirom na to da javni nastup pred velikim brojem ljudi većini studenata predstavlja vrlo stresni događaj, kod njih su se počele događati promjene. Porasla im je razina kortizola u krvi, a otkucaji srca bili su mnogo brži nego inače.


Promjene u mozgu utječu na brže razmišljanje


Kako donosi BBC, kada se nađemo u stresnoj situaciji, kod nas je potaknuta određena fiziološka promjena koja uzrokuje prepoznavanje i brže reagiranje na novonastali (ili tek potencijalni) problem.

Razlog tome je neurološki signal koji je u našem mozgu zadužen za proces učenja, a zasniva se na dopaminu ― važnom neurotransmiteru u mozgu. Na neki smo način "prisiljeni" reagirati brže nego što bismo to napravili u normalnom okruženju.

Foto: Shutterstock by Marcos Mesa Sam Wordley


stresstudentirazmišljanjeučenjeistraživanjestudiranjestresno


Prati nas na Instagramu!