Nije ni čudo da se glas o ovom nevjerojatnom studentu pronio daleko i da je njegov restoran konstanto pun. Jonah Reider kaže da je sve ovo pokrenuo kako bi pobjegao od "visoke kuhinje" i luksuznih restorana, a ne da bi ostvario kulinarsku karijeru.
Joshua je ove godine diplomirao sociologiju i ekonomiju na prestižnom Sveučilištu Columbia u SAD-u, a kuhati je počeo tijekom apsolventske godine. Kaže da je oduvijek voliko pripremati hranu: u srednjoj školi ponekad bi kuhao s prijateljima, ali ovo mu nije ušlo u naviku sve do fakulteta.
"Dogodilo se kad sam počeo stanovati sam, a nisam jeo u menzama na kampusu. Kuhao sam sve više i više i dobro sam se zabavljao pritom. Lakše je kuhati za druge ljude nego za samoga sebe. Svi bismo podijelili troškove namirnica i dobro se najeli", objašnjava svoje početke ovaj zanimljivi student.
izvor: Facebook@Jonah Reider
Pith je nakon toga bio samo nekoliko koraka dalje. Krajem prošle godine Joshua je osmislio obrazac pomoću kojega su se ljudi prijavljivali na večere i druženje. Uglavnom je cirkulirao među njegovim prijateljima i prijateljima njegovih prijatelja. Nakon članka objavljenog u listu Columbia Spectator vijest o njegovom "restoranu" doslovno je eksplodirala.
"Pith je zapravo zamišljen kao anti-restoran. Radi se o mjestu gdje se ljudi mogu družiti, slušati glazbu i uživati u nekoliko slijedova hrane koju još nisu kušali", objašnjava Jonah. Glavna je razlika što u Pithu ne postoji toliko velika razlika između njega kao kuhara i gostiju: iako kuha, dočekuje goste na vratima sobe, jede s njima, razgovara, druži se. Pith smatra multimedijskim iskustvom jer su uz ritual konzumiranja hrane vezani i glazba, umjetnost i druženje.
Sad je na listi čekanja nekoliko stotina ljudi koji žele jesti u Pithu. "Cijela situacija naravno da je jako živcirala moje cimere", dodaje u šali. Isprva je ugošćavao samo studente, no počeli su mu se javljati i bankari, poslovni ljudi iz New Yorka i mnogi drugi. Toliki interes nije očekivao.
slicing beets and searing scallops in a furniture catalogue near you!! lol
Fotografiju objavljuje Jonah Reider (@pithnyc)
No, ipak kaže da cijela stvar nije dugoročno održiva. "Mislim da ne bih mogao nastaviti trošiti da-tri sata dnevno na kuhanje, a da mi se plate samo sastojci. Kao studentu jako mi je drago to raditi, ali razmišljao o načinima da cijelu priču ipak napravim barem malo profitabilnu", objašnjava Jonah.
No, da bi postao profesionalac, priznaje da mu je potrebno još mnogo formalnog obrazovanja i vježbe. Postoji mnogo kulinarskih vještina koje bi trebao savladati. "Kuhanje zahtijeva mnogo fizičke prakse. Možete biti urođeni talent, ali on će izaći na vidjelo tek ako neko jelo pripremite nekoliko puta", zaključio je Jonah.
L.B./izvor: Grub Street
foto: Instagram@Jonah Reider