Vodič za brucoše

'Htjela sam napustiti faks i vratiti se kući': Što kad te u domu uhvati nostalgija za domom?

MojFaks | Nakon predavanja, 29.03.2017.'Htjela sam napustiti faks i vratiti se kući': Što kad te u domu uhvati nostalgija za domom?

Kažu da je 'dom tamo gdje je srce', a s time će se sigurno složiti i studenti koji žive u studentskom domu jer im je 'homesick' osjećaj stalni gost. Premda se čini da nam nostalgija ponekad stvara knedlu u grlu, ona uglavnom prođe uz prijatelje i zabavu.

Oni koji su iz svog mjesta otišli studirati u neki drugi grad su ili u stanu ili u domu, a ono što ih veže osim studiranja i mladosti jest nostalgija za svojim domom. Premda nitko ne roni suze 0-24 zbog toga što mu "nedostaje njegova soba, mamina kuhinja i obiteljski pas", nekada nas stisne nešto u grudima i jednostavno želimo ići kući i živjeti "stari" život.

Iako osobno nisam živjela u domu, znam dobro što znači nostalgija jer je bila velika promjena doći iz Osijeka u metropolu te ovdje početi studentski život. Puno puta mi je nedostajala obitelj, mačka, prijatelji pa čak i neke riječi i izrazi koje u Zagrebu nisam mogla čuti. I dalje mi nedostaju neke stvari, ali nakon više od pet godina življenja s purgerima zavoljela sam i Zagreb pa ga bez razmišljanja mogu nazvati domom.

...Početak samostalnog života: Što trebate znati pri useljenju u studentski dom?...


...Što ne smiješ zaboraviti ponijeti u studentski dom?...


No, kada bih pala u mini depru zbog nostalgije za domom uglavnom bih nazvala mamu, s njom se ispričala, rekla joj neka mi pošalje sto fotki mačke na WhatsApp. Ako ni to ne bi upalilo tada bih pitala prijateljicu smijem li joj se uvaliti na par sati na gledanje filma ili na nekoliko piva kako bi počela razmišljati hoću li se uspjeti vratiti tramvajem kući, ali to je drugi par rukava.Uvijek sam se pitala kako je ljudima u domu i kako se oni nose s tom cijelom situacijom jer su mi se činili kao mala zajednica, odnosno obitelj. Ovu nostalgiju najčešće osjećaju brucoši jer oni su tek poletjeli iz obiteljskog gnijezda pa kako bi vam pružila barem malo utjehe pitala sam već "stare" stanare doma kako se oni nose s homesick osjećajem:

"Živim u sudentskom domu Ante Starčević poznatiji kao 'Šara'. U Zagrebu sam od svoje 14 godine jer sam išla ovdje i u srednju tako da sam se skroz navikla na grad. Od kada sam na faksu ne idem bas tako često kući jer imam previše obaveza te mogu reći da mi nekad baš bude teško. Smatram da su osobe koje žive i studiraju u Zagrebu puno opuštenije. Nemaju toliko briga kao osobe koje su u domu. U domu se bas moraš prilagoditi na svašta. I skoro sve što mi je na početku bilo čudno i užasno, postalo mi je normalno. Jednostavno se vodim time da baš i nemam toliko puno izbora. Mislim, život u domu ima prednosti i mana. Najveća prednost je što smo samostalni. Nekad mi baš bude teško pa zovem sve žive kod kuće i trudim se ne pokazivati da mi je baš tak' loše", otkriva studentica I.F. s fitomedicine na Agronomskom fakultetu.

...Podsjećaju na obitelj i prijatelje: predmeti koji studentima pomažu kad presele u novi dom...


"Prve tri godine bila sam u domu na Savi, a sada sam u domu na Šari. Iako ne rado, na početku je bilo lakše jer si došao u novu okolinu - novi grad, ljudi i obaveze pa nekako ta nostalgija za domom i nije bila toliko izražena kao na drugoj godini kad se je taj početni šok smirio. Tada su krenule nevolje, bilo mi je baš teško. Često sam plakala mami preko telefonom kako više ne mogu i da mi je preteško na faksu. Htjela sam napustiti faks i vratiti se doma; razmišljala sam 'Samo da sam u svojoj kući, u svojoj sobi i krevetu, s obitelji bi sve bilo lakše...' no, upravo me je obitelj hrabrila najviše da ne odustanem i da izdržim. Mama uvijek kaže: 'Ajde još malo pa ćeš doći za vikend...' . U periodima kad mi dom više nedostaje pokušam unatoč puno obaveza - kolokvija,seminara i ispita, češće otići doma ili ako to ne uspijem pozovem nekoga od doma ovdje u Zagreb makar na par sati", kaže studentica K.B. s pete godine veterine.


Izvor: Pixabay

"Igrali smo odbojku svaku večer do kasnih jutarnjih sati kad bi bila topla noć i bilo lijepo vrijeme....ja sam znao otići na nasip i na Jarun trčati...znali su biti neplansko druženje pa se popilo na klupicama i bilo do jutra ...to se znalo zaredati uglavnom ne može ti biti dosadno u domu vidiš uvijek poznate ljude upoznaješ nove. Radio sam i preko student servisa, ali uvijek se našlo vremena za druženje u domu i život u njemu", otkrio je student prometa R.I.

...Projekt koji će ovjekovječiti duh kultnog zagrebačkog doma: Klikom po Savi...


"Iz Šibenika sam, studiram u Zadru i tamo sam u domu. Sada sam četvrta godina anglistike i naviknula sam na život u domu, ali kada sam prvo došla bio mi je šok. Nedostajala mi je moja obitelj i to da mogu koristiti kupaonicu koliko god dugo želim i da ju ne moram dijeliti s hrpom nepoznatih ljudi. Ponekad mi je jako nedostajala sestra iako smo se stalno čule, ali nikada nije 'to to'. I dalje mi nedostaje obitelj, ali sam navikla. Nekada bih tu nostalgiju tjerala tako što bih se s cimericom išla van plesati, eto to može biti jedno od rješenja", otkrila je studentica A.B.

Kako se sve nositi s nostalgijom za domom?


U slučaju da se osjećate očajno i na rubu ste da doslovno pobjegnete iz doma na kolodvor i to usred tjedna (dišite, to nije dobra ideja!) ovdje je i nekoliko savjeta kako se nositi s tim osjećajima koji vas vuku doma.

*ako ste u mogućnosti odlazite češće kući (ovo može pomoći i tako što ćete biti prečesto doma pa vam možda dosadi jer #NikadNeZnaš)

*imajte redovite video pozive Skypeom, WhatsApp-om ili nekom drugom aplikacijom. Premda tako nećete fizički biti s obitelji i prijateljima, svakako ćete ih vidjeti i bolje komunicirati nego porukama, a i moći ćete vidjeti svoje kućne ljubimce


Izvor: Shutterstock

*nađite vremena za stjecanje novih prijatelja među kolegama na faksu, cimerima u domu i drugim stanarima jer svi prolazite kroz iste stvari

*bavite se nekim aktivnostima i to ne zato da smetnete s uma nostalgiju (to je nemoguće) nego zato da se više upoznate i povežete s ljudima pa preko zajedničkih aktivnosti oformite svoju vlastitu malu obitelj koja dođe kao grupa potpore

Ivana Petrić
foto: Pixabay


domstudentski domnostalgija


Prati nas na Instagramu!