Vodič za brucoše

[FOTO] Studenti u vlažnim i derutnim sobama, a nove se iznajmljuju turistima: 'Ovo ne ispunjava uvjete za život'

MojFaks | Nakon predavanja, 12.11.2021., Autor: Vanessa K.Ovo nisu uvjeti za normalan studentski život!
Foto: screenshot via insajder.in, edited in Pixlr.

Studenti koji biraju život u studentskim domovima imaju samo nekoliko očekivanja: da im smještaj mogućava osnovne uvjete za život (toplina, minimalna doza komfora i sigurnost) te podnošljive i uljuđene sustanare. I dok sustanare ne mogu birati, uvjeti u kojima žive trebali bi biti standardizirani.

Život u studentskom domu pravi je ispit karaktera svake mlade osobe koja studira. Osim iznimno skučenog prostora koji dijeliš s ljudima koje tek upoznaješ, često su uvjeti u domovima u vrlo razočaravajućem stanju. Kod nas je situacija ipak bolja, barem po pitanju najvećih studentskih domova u Zagrebu, no, studenti Sveučilišta u Banjaluci nisu te sreće.


"Živim u sobi koja ne ispunjava uvjete za život, puna vlage, toaleti su blagi užas, stolarija je slaba, tako da najavljenu rekonstrukciju očekujemo već dugo, ali ništa od toga. S druge strane, u Paviljonu 4 ima mjesta i za turiste, iako bi studenti trebali biti prioritet", žali se student za Insajder.in.


Foto: screenshot via insajder.in


>>>[FOTO] Gadljivi prizori u čak četiri domske tuš-kade: 'Nadam se da su ovo dlake s glave...'<<<


Naime, studenti koji su se javili u njihovu redakciju nezadovoljni su uvjetima u kojima su smješteni u Paviljonu 3, čija se rekonstrukcija najavljuje već druže vremena, pa ih smeta što je novi Paviljon 4 koji je trebao biti posvećen njima, sada posvećen trećim licima – turistima.Foto: screenshot via insajder.in


Zdravko Špirić je zamjenik direktora Studentskog Centra "Nikola Tesla" koji je za Insajder kazao da nije upoznat s time da se studenti iz Paviljona 2 žale na uvjete smještaja, a kaže da mu nisu ni dostavljene fotografije koje bi mogle svjedočiti tom navodu.


Foto: screenshot via insajder.in


"Podsjećam vas da je Paviljon 2 prethodno renoviran (nakon olujnog nevremena, u prosincu 2017. godine) i da trenutno nema potrebe za dodatnim radovima unutar paviljona", kazao je.


>>>[VIDEO] Odvratno: Pokazala kako izgleda kuhinja koju dijeli s još 11 studenata<<<


"Ovo je apsurdno!"


S druge strane, studenti govore kako se sobe u Paviljonu 4 iznajmljuju svakodnevno turistima, a oni k tome ne smiju ni prići. "Apsurdno je da mnogo studenata živi u sobama bez uvjeta, dok netko tko uopće nije student, slobodno i kada god poželi može iznajmiti jednu od jako lijepo uređenih soba, kako bi prespavao, napravio tulum ili jednostavno tu proveo noć s partnerom", navodi student.


Foto: screenshot via insajder.in


>>>Fuj namještaj u studentskim stanovima: Oprale navlake s kauča starog 40 godina – okrenut će vam se želudac kad vidite vodu VIDEO<<<


Zamjenik direktora Špirić komentirao je i odluku da se turistima mogu iznajmljivati sobe u Paviljonu 4. "Što se tiče soba u Paviljonu broj 4 činjenica je da se iste izdaju u svrhu komercijalnog smještaja, prvenstveno za potrebe studenata na razmjeni koja se organizira unutar Sveučilištau Banjoj Luci, dalje za asistente i profesore koji imaju status gostujućih profesora na Sveučilištu. Ova praksa nije nova, već je naslijeđena od prethodnog perioda (datira od 2006. godine, kada se Paviljon broj 3 izdavao za iste svrhe). Svakako postoje odluke koje su donesene od nadležnih organa upravljanja na osnovu kojih se trenutno mogu koristiti ove prostorije", komentirao je Špirić.


Foto: screenshot via insajder.in


>>>Higijenski užasi u zagrebačkim domovima: I teti čisti dozlogrdilo pa poručila djevojkama #budicura<<<


Inače, na službenim se stranicama SC-a mogu pronaći cijene i sve u vezi najma soba u spornom paviljonu.


Ovako izgledaju sobe za turiste / Foto: screenshot via scnikolatesla.com


izvor: insajder.in


Studentski Centar Nikola Teslastudentski domuvjeti za životvlaga u studentskim sobamaBanja LukaSveučilište u Banja LuciZdravko ŠpirićPaviljon 4Paviljon 3Paviljon 2


Prati nas na Instagramu!