Vodič za brucoše

Istraživanje pokazalo: Mladi su uvijek na vibri – stalno 'vise' na mobitelima pa im zvonjava ne treba

MojFaks | Nakon predavanja, 31.08.2021., Autor: Vanessa K.Zvonjava i pozivi polako odlaze u povijest.
Foto: DisobeyArt via Shutterstock

Također smatraju da je bolje slati poruke nego uputiti telefonski poziv...

Mobiteli već dugo nisu samo luksuz, nego svakodnevna potreba, jer većina ljudi preko njih komunicira s drugima, dobiva informacije, traži informacije i organizira si život.


Mobitel je svojevrsni tehnološki produžetak nas samih, pa nije ni čudo kako se često provode istraživanja o mladima i korištenju pametnih uređaja. Korištenje mobitela ograničeno je značajkama koje ima određeni model, no, istraživanjima se potvrđuje kako postoje određene značajke mobitela koje se "generacijski" koriste.


Samo 15% mladih smatra da su telefonski pozivi važni


Drugim riječima, generacija mladih osoba u rasponu godina od 16 do 24, prema istraživanju o kojemu je pisao Yahoo Life, ne koristi više zvuk niti zvukovne notifikacije za dolazak poziva. Točnije, mobilna glasnoća je gotovo nepostojeća, sve obavijesti su utišane samo na vibracije. Uz spomenuto, samo dio mladih u dobnoj skupini od 16 do 24 misli da su telefonski pozivi važni, drugima su na prvo mjesto zasjeli drugi oblici komunikacije (tekstualne i vizualne poruke i sl.).


Istraživanje Ofcoma iz 2017. godine pokazalo je kako samo 15 posto mladih spomenute dobne skupine smatra telefonski poziv najvažnijim oblikom komunikacije, dok ostali najvažniji oblik komunikace smatraju tipkanje poruka.


>>>Mladi student izumio uređaj za lakše skrolanje po mobitelu za vrijeme hodanja<<<


Poruka čak i ako se osoba s kojom komuniciraju nalazi u istoj prostoriji


Upravo ova generacija mladih stalno je na svojim pametnim telefonima, ne razgovaraju na pozive, već šalju poruke. Isto istraživanje pokazalo je da je skoro pola ispitanika (49 posto) više preferira slati poruke, pisani oblik komunikacije, čak i ako se osoba kojoj pišu nalazi u istoj prostoriji kao i oni. Kako navode, preferiraju WhatsApp ili bilo koju drugu aplikaciju za dopisivanje.


Upravo zato jer su mladi stalno na svojim mobitelima, nemaju potrebu imati uključene zvukove koji bi im dojavili nove notifikacije ili dolazni poziv, stoga je velikom udjelu mladih mobitel stalno na vibraciji. Također, ispitanici su rekli da čak preferiraju dobivati pozive i/ili poruke na svoje pametne satove jer tako ni roditelji ni učitelji/profesori zapravo ne znaju što se događa.


>>>A kako ti 'skrolaš'? Način na koji držiš mobitel u ruci otkriva kakva si osoba<<<


Uz spomenuto, Yahoo Life spominje još jedno istraživanje gdje čak 80 posto generacije od 16 pa sve do 40 godina smatra da je pisanje poruka bolja vrsta komunikacije s drugima, a ne pozivi.


mobiteliistraživanjepametni telefoniporukepzivivibracija telefonapametni satovigeneracija vibracijezanimljivosti


Prati nas na Instagramu!