Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ima prestižnu titulu i želi promijeniti navike hrvatskih studenata: Studentica potiče mlade da ne bacaju hranu

MojFaks | Nakon predavanja, 06.03.2017.Ima prestižnu titulu i želi promijeniti navike hrvatskih studenata: Studentica potiče mlade da ne bacaju hranu

Dok jedemo fini ručak i gledamo svu tu hranu na blagovaonskom stolu ne razmišljamo previše tko se pobrinuo da dođe do nas. Za to su zaslužni agronomi koji će jednoga dana riješiti i glad u svijetu, a jedna od njih je i studentica Ana Poštek.

Ana je studentica prve godine diplomskog studija Ekološke poljoprivrede i agroturizma na zagrebačkoj Agronomiji, a ujedno je i u Studentskom zboru svog faksa te je ujedno i njegova predstavnica u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu. K tome, uključena je u projekt Studenti tutori na Agronomskom fakultetu u kojim studenti starijih godina mentoriraju i pomažu kolegama brucošima . Ono što ovu studenticu još čini posebnim jest to što je prva Hrvatica potpredsjednica najveće udruge studenata agronomije u svijetu naziva IAAS.

"Cilj udruge je poticanje razmjene iskustva, znanja i ideja te poboljšavanje međusobnog razumijevanja i suradnje među studentima agronomije i srodnih znanosti u cijelom svijetu. Uz to, organiziramo međunarodne sastanke, seminare i 'soft skills' treninge za naše članove te promičemo načela održive poljoprivrede, ekonomije i proizvodnje hrane u cijelom svijetu. Također, radimo na popularizaciji agronomije kao struke i znanost među mladima", objašnjava studentica.


Ana u Grčkoj na skupu Exchange Coordinators... foto: privatna arhiva

U IAAS se učlanila prije tri godine te brzo nakon toga postala potpredsjednica za komunikacije i razmjenu na nacionalnoj razini. Nakon što je tu funkciju obavljala dvije godine odlučila se prijaviti za istu poziciju, ali na svjetskoj razini. Prošle godine je na kongresu u Indoneziji i izabrana za to mjesto, a kaže da to puno znači za domaće studente agronomije. Naime, IAAS im donosi mogućnost za obavljanje stručne prakse te odlaske na kongrese u cijelom svijetu, a upravo Ana brine da za to svi saznaju.

Odgovorna je za projekt No Food Waste te pokušava osvijestiti i mlade o tome koliko se hrane baca


Ana je trenutno odgovorna za važan projekt No Food Waste koji je započeo 16. listopada na Svjetski dan hrane. Tim projektom pokušava se povećati svijest o količini hrane koja se baca te o načinima kako to spriječiti. U sklopu No Food Wastea pokrenuta je i kuharica u kojoj svaka država članica pruža recept za pripremu tradicionalnog jela s prijedlozima kako još pripremati te namirnice umjesto baciti ih.

...Otvoren Centar za podršku studentima i karijerno savjetovanje na Agronomskom fakultetu...


...Najuspješniji mladi poljoprivrednik: Ključ uspjeha je u radu...


"U travnju započinjemo s projektom Women in Agriculture, kojim će se poticati aktivnost mladih, ali i starijih žena u agronomiji. U sklopu projekta, djevojke i žene iz cijelog svijeta moći će objaviti svoje inspirativne i motivirajuće priče, ali i dati prijedloge o načinima smanjenja rodne nejednakosti kako u agronomiji, tako i u ostalim područjima. Planirano je nekoliko konferencija, radionica i okruglih stolova na tu temu, a sve sa ciljem upoznavanja javnosti s tim izazovom i stvaranja zajedničkog rješenja", otkriva Ana.


IAAS Španjolske u Madridu... foto: privatna arhiva

Studentica kaže da nije samo problem manjka žena u agronomiji nego mladih općenito koji misle da se radi o prljavom poslu jer nisu dovoljno informirani. Ono što ih vjerojatno najviše odbija je pomisao na rad na selu što s agronomijom ne mora biti slučaj.

"Mnogi smatraju da je agronomija prljav posao, vezan direktno za selo, no agronomija također obuhvaća rad u laboratorijima, raznim kontrolnim tijelima, ministarstvima i slično te uz malo inovativnost može postati vrlo unosan i zanimljiv posao. Smatram da rodna nejednakost nije problem samo agronomije već postoji i u drugim strukama, a među mlađima bi se trebala razviti svijest o tome", kaže Ana.


Agronomija ju je privukla jer ju smatra najpotrebnijom profesijom


Premda je Ana iz Zagreba, u djetinjstvu je vikende provodila kod bake i djeda u Zagorju te im je pomagala u polju, vrtu, voćnjaku i vinogradu pa je vrlo brzo shvatila važnost poljoprivrede u svakodnevnom životu. Upravo zato se i odlučila za studij agronomije i smatra ju najpotrebnijom profesijom.

...Jer voli život na otoku: Studentica geografije napravila interaktivnu kartu Šolte...


...Kandidat za volonterskog Oskara: Zagrebački student u misiji pomaganja djeci...


"Za studij agronomije sam se odlučila jer smatram kako je to je najpotrebnija profesija jer još uvijek svi mi trebamo hranu svakodnevno, a poljoprivrednici i agronomi su zaslužni za to. Do 2050. godine svjetska populacija će doseći brojku od 9 milijardi ljudi te će biti vrlo bitno osigurati hranu za rastuću populaciju. Odgovorni za rješenje tog problema na lokalnoj, ali i na globalnoj razini bit će budući stručnjaci u području agronomije i proizvodnje hrane, odnosno današnji i budući studenti. Oni su ti koji će spriječiti svjetsku glad i posljedice trenutne poljoprivredne proizvodnje na okoliš", rekla je studentica.


Ana na svjetskom kongersu u Leuvenu u Belgiji gdje se predstavljao godišnji rad IAAS-a Hrvatska... foto: privatna arhiva

Kaže kako bi stanje agronomije u Hrvatskoj trebalo biti bolje te smatra da bi više mladih ostalo na selu kada bi država pokrenula bolje mjere za poticanje ostanka mladih na selu. Ono što ju svakako veseli jest to što interes studenata iz godine u godinu raste kada je u pitanju agronomija te joj je drago što mladi shvaćaju vrijednost navedene struke.

Čini se kako se još uvijek ne zna dovoljno o agronomiji kao struci te o štetnosti bacanja hrane, ali zato je tu Ana mladima ukazuje na važnost agronomije i njenog potencijala za budućnost.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


bacanje hranehranaAna Poštek