Vodič za brucoše

IPAK NIJE MIT! Počela kontrola ilegalaca u domu: 'Lupali su na vrata u 6:20, tražili dokumente...'

MojFaks | Nakon predavanja, 07.11.2019.IPAK NIJE MIT! Počela kontrola ilegalaca u domu: 'Lupali su na vrata u 6:20, tražili dokumente...'

Nezakonita prodaja smještaja u studentskim domovima postala je uobičajena praksa koja traje već godinama. Iako se time krši Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, mnogo se studenata upušta upravo u ovaj oblik prodaje i kupnje smještaja na 'crnom tržištu'.


S obzirom na dugogodišnju praksu kupoprodaje soba u studentskim domovima, legitimno je da se provode kontrole da se utvrdi jesu li stanari doista oni koji su ostvarili pravo na smještaj temeljem natječaja ili su ga pak kupili na 'crnome tržištu'. SC je tako ove godine obavijestio sve stanare studentskih domova da "pravo na smještaj u studentskom domu je osobno pravo studenta i nije prenosivo na drugu osobu" te najavio da će "odmah po useljenju studenata u studentske domove obavljati intenzivne kontrole ostvarenog prava i sukladno Domskom redu sankcionirati prekršitelje." 


foto: M. Trbuščić/MojFaks


Velik broj studenata prisiljen na kupovinu smještaja?


Unatoč tome, velik se broj studenata nađe u ovoj situaciji jer su jednostavni prisiljeni i nemaju drugoga izbora. Ovu smo temu već nekoliko puta obrađivali, a za jedan od tekstova anonimna studenica dala nam je komentar ove situacije.

"I naravno, svi samo gledaju i glume moralnu policiju, govoreći kako bi trebalo prestati s tom navikom, no voljela bih te iste vidjeti u situaciji u kojoj se nađu studenti koji kupuju dom. Dok za one koji ga prodaju nema isprike, zato što namjerno nekome uzimaju mjesto samo kako bi mogli zaraditi, totalno shvaćam ove koji kupuju dom. Ako pratite cijene stanova ili soba u Zagrebu, znate da je nemoguće naći nešto što se ni otprilike ne približava 350 kn koliko košta studentski dom na Savi (govorim o cijeni za najveći broj soba). Kad se nađete u situaciji da nemate gdje biti zato što si jednostavno ne možete priuštiti stan, a niste dobili dom, naravno da se više isplati kupiti dom nego išta drugo", komentirala je. 


foto: M. Trbuščić/MojFaks


Tri godine u domu, prvi put doživjela kontrolu


Studentima je već poznato da takva vrste kontrole postoji, no rijetko se koji s njom i susretnu. Ovoga su se jutra s takvom vrstom kontrole susreli stanari Studentskog doma Cvjetno naselje. Naravno, iz svima razumljivih razloga, ovu vrstu kontrole Uprava doma ne najavljuje.

Studentica Izabel jedna je od stanarki koje su jutros otvorile vrata nenadanim posjetiteljima. Misleći da je u pitanju sanitarna kontrola najavljena za 11.11., nije očekivala ovu vrstu kontrole.

foto: arhiva/MojFaks

"Kontrola nije bila najavljena, ima obavijest o sanitarnoj kontroli koja je 11.11. pa smo cimerica i ja mislile da je to, ali nije bilo. Mi smo spavale i dva puta su lupali na vrata u 6 i 20, mi se nismo probudile da otvorimo pa su sami otključali i ušli. Neka plava žena nas je probudila, a dva frajera su stajala ispred vrata, predstavila se kao kontrola. Tražila nas je dokument sa slikom. Bili su vrlo ljubazni", rekla nam je Izabel. Informaciju o tome koje su paviljone, osim 8., posjetili jutros još nemamo. 


Studenti se slažu da su nadzori i ovakve kontrole u studentskim domovima itekako potrebne, no pitaju se je li ovakav način provođenja kontrole korektan? Naime, kucanjem na vrata u 6 i 20 ujutro te otključavanjem i ulaženjem u sobe bez dozvole stanara, remeti se njihov mir i tako dovodi u moguće neugodne situacije. Zbog toga pripremite neki dokument s fotografijom iz koje je jasno da ste to baš vi, dobitnici mjesta putem natječaja i sve će biti u redu.

Nažalost, cjelokupna situacija studente tjera na neželjene radnje, a da će se ovim načinom smanjiti kupoprodaja smještaja u domovima - ne možemo znati. Praksa će pokazati.

V.S.
foto: arhiva/MojFaks


legalni ilegalcikupovina domakontrolaSava

Prati nas na Instagramu!