Vodič za brucoše

Istraživanje otkrilo: Studenti koji cugaju zbog stresa, nakon faksa imaju više problema

MojFaks | Nakon predavanja, 08.04.2019. Istraživanje otkrilo: Studenti koji cugaju zbog stresa, nakon faksa imaju više problema

Svatko tko je studirao zna koliko studentski život ponekad zbog akademskih obaveza može biti stresan. Dok se neki studenti pokušavaju opustiti gledajući omiljene serije na laptopu ili slušanjem glazbe, mnogi posežu za alkoholom i lakim drogama kako bi si olakšali stresnu svakodnevicu.

Kada se razgovara o studentima i studentskom životu, učenje nije jedina stvar koje ljude asocira baš na to. Tulumarenje i ispijanje velikih količina alkohola je odmah druga asocijacija nakon učenja. Osim što se studenti cuganjem i konzumacijom lakih droga, poput primjerice marihuane, zabavljaju, mnogi se tako rješavaju nakupljenog stresa.

Izvor: Unsplash

Najnovije američko istraživanje pokazalo je studenti koji se sa stresom nose ispijanjem većih količina alkohola kasnije imaju većih problema. American Addiction Centers ispitao je 980 bivših i sadašnjih američkih studenata kako se nose ili kako su se nosili sa stresom. Spomenuta organizacija je rezultate objavila početkom godine. Otkriveno je da je 60 posto studenata posezalo za alkoholom kada bi se htjeli riješiti stresa i tjeskobe. Njih 26 je konzumiralo Adderall jer im taj "lijek" poboljšava koncentraciju, ali bez savjetovanja s liječnikom i naravno bez recepta. K tome, gotovo je polovica ispitanih sadašnjih i bivših studenata često kombiniralo ispijanje alkohola s konzumacijom droge.

Studenti koji često cugaju kasnije imaju problema s pamćenjem i ne mogu iskusiti osjećaj zadovoljstva


Lawrence Weinstein, osoba na čelu American Addiction Centersa, kaže da postoji puno razloga zašto se studenti osjećaju depresivno, tjeskobno i pod stresom. Razlog je što imaju puno toga na "plećima" – moraju učiti, raditi, razviti prijateljske i ljubavne odnose, ispuniti očekivanja obitelji kao i vlastita... No, kako Weinstein naglašava, to nisu novi problemi jer se generacije studenata godinama s njima nose. Ipak, postoji razlika jer se nove generacije moraju suočavati s novim problemima. Drugim riječima, svaka generacija nosi nove probleme poput primjerice ovisnosti o društvenim mrežama i sl. Ono što studenti ne znaju jest da eksperimentiranje s alkoholom i drogama u svrhu smanjenja stresa može kasnije imati fatalne posljedice. Kratkoročno gledano, alkohol će studentima pomoći smanjiti stres i student će se osjećati opuštenije. Međutim, mozak nije skroz razvijen dok duboko ne zagazimo u srednje dvadesete.


Upravo zato ti isti studenti koji su probleme i stres "micali" alkoholom ili drogom, kasnije imaju problema s pamćenjem i ne mogu iskusiti osjećaj zadovoljstva. Upravo ovo nabrojeno im kasnije može otežati život te stvoriti nove probleme. Baš zato mnogi američki kampusi nude studentima edukaciju o tome kako se nositi sa stresom, a da to nije cuganje.

Izvor: Pexels

Premda je ovo istraživanje provedeno u SAD-u, ono se može primijeniti i na Hrvatsku pa ako ste student/ica koji/a često "zaviri u čašicu" kako bi zaboravili neugodnog profesora iz metodologije ili na teški ispit koji slijedi na ljeto, odmah prestanite s tim. Kasnije vam u životu neće biti dobro, a i trebali biste cuganje svesti na ispijanje alkohola s ekipom, bez namjere da se opustite zbog faksa nego da se zabavite.

Ivana Petrić
izvor: learningenglish.voanews.com
foto: Unsplash


alkoholstresliječenje stresacuganjedroga


Prati nas na Instagramu!