Vodič za brucoše

[IZBORI 2021] Pitali smo zagrebačke studente za koga će glasati u nedjelju: Evo koga su najčešće spominjali

MojFaks | Nakon predavanja, 11.05.2021., Autor: Vanessa K.Neki neće uopće, drugi ne znaju imena kandidata, ali ima i onih s jasnim političkim opredjeljenjem i mišljenjem.
Foto: screenshot via MojFaks, I'm friday via Shutterstock, edited in Pixl

Bliži se nedjelja – dan lokalnih izbora. Za razliku od prethodnih godina, tijekom predizbornih kampanja ovih izbora mnogo se govorilo i pisalo o mladima i njihovome odabiru kad su kandidati u pitanju. Hoće li se ovaj put na izbore uputiti veći broj mladih?

Provjerili smo hoće li studenti izaći na izbore u Zagrebu te koji su njihovi motivi, kako za glasanje, tako i odbijanje davanja povjerenja političarima. Iako mnogi predviđaju zanimljivu i uzbudljivu izbornu noć, podatke o izlaznosti mladih možemo samo nagađati dok ne stignu konkretne statistike.


Neki glasaju jer je to tradicija od doma, neki ni ne znaju tko su kandidati, a neki glasaju samo na temelju fizičkog izgleda kandidata


A.B., brucoš s Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta kratko je izjavio da će glasati za HDZ jer je to kultura u njegovoj obitelji i izlazi na izbore otkad je napunio 18 godina.


Studentica pete godine politologije odlučila je glasati za Tomaševića."Puno obećava, a koliko će ispuniti, vidjet ćemo. Na njemu je da se dokaže", obrazlaže svoj odabir.

 

Marin je student pete godine farmacije, a svoj glas neće pokloniti nikome od kandidata. "Nitko ne zaslužuje moj glas", kaže otvoreno za MojFaks.


Student H.C. na četvrtoj je godini Kineziološkog fakulteta. Slaže se s Marinom i odbija izaći na glasanje, dok student druge godine Građevine kaže kako ni on neće izlaziti na lokalne izbore jer je apolitičan.
Za razliku od njih, Luka G., student završne godine na FER-u ima čvrste političke stavove. "Glasat ću za Tomaševića za gradonačelnika i Možemo! za skupštinu. A zašto? Uvijek sam bio dio lijevog političkog opredjeljenja i smatram da je lijeva politička opcija, koja je prije bila SDP, jako oslabila i jako je loša. To sve što rade izgleda jako amaterski zapravo, pa i ova kampanja za gradonačelnika grada Zagreba. Smatram da se ta opcija jako srozala, ne samo po preferencijama glasača već i po kvaliteti", pojašnjava nam Luka kako trenutno vidi političku scenu.


"Sviđa mi se što su svi suradnici u Možemo! visoko obrazovani ljudi, stručnjaci u svojim područjima u kojima rade i za koje bi zapravo oni trebali davati savjete i upute, a ne kako to inače biva u Hrvatskoj gdje se to svede na nečijeg brata ili sestru ili rođaka koju su kvazi-stručnjaci. Tomašević mi se čini kao normalan kandidat, sviđa mi se kako provodi svoju kampanju, kao i to što imaju tu zelenu komponentu u svemu tome", nastavlja dalje.


"Jedni o vodenim tramvajima, drugi snimaju spotove po skejt parkovima"


Naš sugovornik je usporedio više političkih opcija i njihova predizborna obećanja, a nije štedio nikoga. "Vidio sam nekolicinu reklamnih stvari od Možemo! i mislim da su ta njihova obećanja i realistična, ali i malo prenapuhana, no, po mom mišljenju, ne spadaju generalno u te s 'prenapuhanim političkim obećanjima' jer se sve čini realno, barem na papiru. Sad sve naravno ovisi o tome kako će izgledati grad dok oni dođu, u kakvom će stanju ostati, no mislim da to tek treba vidjeti. Kažem, realističniji su od drugih kandidata koji pričaju o vodenim tramvajima ili reklama Vesne Škare Ožbolt koja se promovira na Tik Toku djeci u skejt parkovima, što je zapravo i smiješno", pojasnio je za MojFaks.


Luka nam s ponosom priča kako su i svi njegovi prijatelji politički aktivni mladi ljudi. "Što se tiče društva, moram priznati da su moji prijatelji dosta angažirani. Svi smo tog nekog liberalnog opredjeljenja, dio te liberalne mladeži gdje, koliko shvaćam, svi nekako težimo prema Možemo na ovim lokalnim izborima. Mi ćemo izaći svi na glasanje jer relativno aktivno pratimo političku scenu s obzirom na sve obaveze koje još imamo u životu. Ponekad i sjednemo i prokomentiramo političku scenu, pa mislim da smo zapravo dosta politički angažirani kao takozvani predstavnici ove skupine", zaključuje za kraj.


"Vrijeme je da se Zagreb vrati Zagrepčanima"


Svoje mišljenje s nama je podijelio i V.S., student četvrte godine na FFZG-u. "Planiram glasati za Tomaševića, ponajviše zbog toga što ima entuzijazam i konkretne ideje što i kako treba i želi promijeniti. Nema bog zna kakvu karizmu, ali bitnije mi je da ne baca kojekakve floskule poput ostalih kandidata, već da daje konkretne informacije, brojke i planove. Vrijeme je da se Zagreb vrati Zagrepčanima", poručio nam je kratko i jasno svoje stajalište.


Student S.D., inače student treće godine FFZG-u komentirao je kako će glasati "za onu što sliči Kolindi". Iako joj se nije mogao sjetiti imena, spomenuo je kako je vidio njene reklamne spotove i postere po gradu te kako smatra da bi "ona bila dobra gradonačelnica koja bi uvela promjene koje grad treba", kazao je za MojFaks.


M.B., studentica Hrvatskih studija koja inače rodom dolazi iz malog slavonskog sela, po prvi puta može glasati u gradu Zagrebu jer ovdje sada službeno ima i prebivalište, a i živi ovdje godinama. "Glasat ću za Možemo! jer su me se dojmili tijekom parlamentarne kampanje. Djeluju mi kao jedini kolektiv koji zna prepoznati problem i riješiti ga. Veselim se ovim izborima jer po prvi puta glasam za Zagreb", rekla je za MojFaks.


>>>Student, 'youtuber' i političar: Upoznajte Lea, studenta računarstva s velikim planovima za lokalnu politiku<<<


Također, prije nekoliko tjedana studenti su započeli i raspravu i raspravu u Facebook grupi Studentski dom "Stjepan Radić" – "Sava" iako je autor ankete odmah na početku pozvao svoje kolege da se "ne svađaju u komentarima jer je anketa čisto informativnog karaktera kako bi se vidjele preferencije mladih ljudi."


"Izbori u kojima se može najviše utjecati na živote običnog čovjeka. Izbori u kojima možete spriječiti, ili bolje reći - smanjiti - lopovluk. Izbori u kojima možete dovesti u svoj kvart vrtić, igralište, park, fitness park itd. Izbori u kojima se najviše vidi tko je spreman raditi u interesu čovjeka, a tko za svoj džep. Izbori koji nam trebaju biti od najveće važnosti!2 započinje svoj post.
„Svrha ove objave je pokušaj buđenja svijesti mladih ljudi u važnosti izbora i savjetovanje istih da izađu i da daju svoj glas nekome jer im glasovi neće sigurno propasti! Ako natjerate veće stranke na koaliciju s nekim drugim strankama onda manja stranka može kontrolirati dijelom ovu veću i spriječiti samovolju i jednostranačje. Ako smo već pobjegli iz tog sustava 90-e godine i odlučili se na demokraciju, vrijeme je da je počnemo i koristiti",
pojasnio je motive za provođenje ankete, ali i svoje viđenje važnosti lokalnih izbora.Kojeg su opredjeljenja studenti sa Save za ove lokalne izbore? / Foto: screenshot @Facebook Studentski dom Stjepan Radić - Sava


Prema ovoj anketi, MOST ima najjaču potporu studenata sa Save. Foto: screenshot@Facebook Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


OD LGBTQ zajednica, parkova, javne rasvjete do trolova i Wonder Woman koja podržava SDP


Studenti koji žive u studentskim domovima nisu iz Zagreba, stoga se većinski nisu pisali kandidati za gradonačelnike i načelnike, osim tri ponuđene opcije: Fokus (Davor Nađi, s kojim smo popričali, koji je najmlađi kandidat za gradonačelnika grada Zagreba), opcija "nezavisni kandidat" te Željko Kerum za Split.


Prema glasovima studenata MOST vodi s 328 glasova, dok se iza njega nalazi stranka Možemo! sa samo 20-ak glasova manje. Valja napomenuti kako se 241 student izjasnio s opcijom: "Nisam se odlučio/la kome ću dati glas". Prema trenutnoj anketi, HDZ vodi za nekoliko mjesta ispred SDP-a, Živog zida i HSS-a koji se s pet glasova pronašao na posljednjem mjestu.


Studenti nisu poslušali autora ankete nego su pokrenuli vrlo živu raspravu dugu 200-tinjak komentara u kojima raspravljaju o vlastitim stajalištima, a među komentatorima pronašao se i Nađi s kojime smo, tim povodom, i porazgovarali.


>>>[VIDEO] Najmlađi kandidat za gradonačelnika Zagreba bez dlake na jeziku o protukandidatima, ali i o svojim studentskim danima<<<


U komentarima se pronašlo svega, među ostalim i konstruktivne rasprave o programima koje su kandidati objavili,dapače, pojedinim točkama iz programa, dok su se drugi šalili i nabrajali koji fiktivni likovi bi glasali za koju stranku.


Neke potvrđene podatke, barem one izlaznih anketa možemo priželjkivati tek u nedjelju nakon 19 sati, kada ćemo zapravo saznati jesu li mladi izlazili, koliko ih je izašlo, i na samom kraju, tko nosi pobjedu lokalnih izbora 2021. godine.


Slažete li se s autorom koji misli kako bi Wonder Woman glasala za SDP? / @Facebook Studentski dom Stjepan Radić - Sava


 
 


izbori 2021studentilokalni izboriTomaševićMožemoMostglasanjemladipolitička angažiranostZagreb