Vodič za brucoše

U ovoj domaćoj menzi fritezama rekli baj-baj: Pripremaju hranu s malo ili gotovo ništa masnoća

MojFaks | Nakon predavanja, 12.10.2021., Autor: Vanessa K.Hrana će se pripremati na zdraviji način!
Foto: shutterstock by haireena

Od malih nogu nas uče kako je najzdravije jesti raznoliku hranu, posebno spremljenu sa što manje masnoća jer veće količine nisu zdrave.

Ono što unosimo u svoj organizam utječe na naše zdravlje. Studenti su poznati po neurednim i nezdravim prehrambenim navikama koje, ako se ustale u naš svakodnevni život mogu dovesti i do određenih zdravstvenih problema, viška kilograma, nedostatka vitamina i minerala.


Već smo nebrojeno mnogo puta pisali o inovativnim i zdravim stvarima koje je Studentski centar Rijeka uveo u menze: od vege-menija i sendviča, novih namaza, pa sve do grisa s čokoladnim mrvicama. Ovaj puta, Studentski centar Rijeka uvodi hranu pripremljenu sa što manje ili gotovo ništa masnoća.


>>>Dosta je sendviča iz menze: Vraćaju se namazi, čak 4 vrste, ali morate ih naručiti što prije<<<


"Studentski centar Rijeka priklanja se novim trendovima u pripremi namirnica te u planu uvoditi jela koja su pripremljena s malo ili gotovo ništa masnoća, odnosno ulja", prenose novost na svojim službenim stranicama.


Konvektomati u svim većim hotelima, ali i menzama


Konvektomati ili parno-konvekcijske pećnice spadaju među novije kuhinjske uređaje, a osobito im raste popularnost u hotelskim kuhinjama, kao i u većim restoranima. Svi veći restorani Studentskog centra Rijeka imaju ovakve pećnice, a koje rade na tri načina: konvekcijski, parni ili kombinirano, pojašnjavaju na Svjetioniku.


Detaljnije, u konvekcijskom načinu rada unutar pećnice cirkulira vrući zrak te je ovo idealan način za spravljanje slastica od tijesta i kruha, dok se na parnom načinu spravljaju namirnice poput ribe, riže i povrća.


Trenutno su u tijeku probe razne hrane koja se sprema u takozvanim konvektomatima. Sve probe i pripreme hrane organizirane su u menzi riječkog Pravnog fakulteta u bistrou Pravri jer je upravo ovaj bistro odabran kao referentni "centar" za spravljanje ovakvih obroka.


"Priprema hrane u konvektomatima smatra se zdravom i manje kaloričnom, te je i kvaliteta zadovoljavajuća. Cilj nam je koliko je moguće staviti u svoju ponudu hranu koja se ne priprema u dubokom ulju odnosno fritezama. Svi naši korisnici na vrijeme će biti obaviješteni da li se namirnice pripremile na taj način", kazao je ravnatelj SC-a Rijeka Dinko Jurjević.


Zdravlje studenata na prvom mjestu


>>>Dobro došli u 21. stoljeće: Prva hrvatska menza u kojoj se nude i veganski sendviči<<<


Kardiovaskularne bolesti i povišeni kolesterol samo su neke od najčešćih bolesti koje se povezuju sa dugoročnim konzumiranjem pržene hrane. "Budući da se konzumacija pržene hrane povezuje s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i pretilosti, odlučili smo pojedinu hranu koja se do sada pripremala prženjem u fritezama pripremati na drugačiji način, to jest bez dodatnog ulja ili uz dodatak minimalnih količina ulja. Na taj način želimo dati svoj doprinos  i potaknuti naše korisnike da konzumiraju hranu koja je sa zdravstvenog gledišta prihvatljivija“, kazala je rukovoditeljica Odjela za internu reviziju i kontrolu i HACCP pri SCRI Anita Mavrinac Klarić, koja je ujedno i koordinatorica ovih proba.

izvor: svjetionik.scri.hr


pržena hranastudentska prehranamenza bez uljazdrava menzavege meniPravrikonvektomati u menzamamenza Pravnog fakulteta u RijeciSveučilište u RijeciStudentski centar Rijeka


Prati nas na Instagramu!