Vodič za brucoše

Jesenski rok, pa to je sad?! Studenti nam rekli kakva je situacija s učenjem!

MojFaks | Nakon predavanja, 04.09.2019.Jesenski rok, pa to je sad?! Studenti nam rekli kakva je situacija s učenjem!

Ljeto se približilo kraju, a prije povratka u studentske klupe slijedi naravno jesenski rok. Okej, ima studenata koji su svoje obaveze završili početkom ljeta i pred sobom imaju još dvadesetak dana uživanja, ali nas su zanimali oni koji toliko vole svoj fakultet pa su ostavili nešto i za rujan "da se nađe".

Prvo smo se zaputili do Učiteljskog fakulteta gdje smo razgovarali s nekoliko studenata o tome kako im ide štrebanje. Ana je studentica Ranog predškolskog odgoja, sad je završila treću godinu, i govori nam kako je za jesen ostavila samo završni ispit.  

"Motivirala sam se da riješim ispite u ljetnom roku kako bih imala slobodno ljeto. Ali znam i puno njih koji redovito uče i sve, ali ostave neke predmete jer ne žele sve odjednom polagati.. Teže je sve odjednom riješiti, a ako već nema neke velike potrebe u redu je ostaviti nešto i za jesen", govori naša sugovornica Ana.  


Studentica Ana, Učiteljski fakultet 

Studentica Karla upisuje petu godinu Učiteljskog fakulteta, smjer Učiteljski studij. Karla je za jesenski rok ostavila četiri ispita, i o njima preko ljeta uopće nije razmišljala. Kako to obično biva, ono o čemu ne mislimo na vrijeme, stigne nas kad-tad. 

"Kroz godinu nisam stigla sve obaviti, uz javne i individualne sate i sad je vrijeme da se to riješi, da uđem s očišćenom godinom u petu. Nisam bila opterećena time što sam ostavila ispite za jesen, do prije dva tjedna. Potpuno sam  isključila apsolutno sve što se tiče faksa i sad sam se primila posla. Prije dva tjedna sam počela učiti i za sad mi okej ide. Što sam prijavila do sad, to sam i položila", priča nam Karla a mi joj želimo da u istom tempu i nastavi. 

Njena kolegica Irena, također studentica uskoro pete godine Učiteljskih studija, ima četiri ispita kojima trenutno posvećuje pažnju. 

"Ostavila sam ispite za jesen, jer sam majka studentica pa sam se ove godine htjela pripremiti bolje za više ocjene zbog stipendije. Uzela sam si ljeto da učim i spremim bolje ispite, što mi nije bio neki stres. Tek sad ovi zadnji  dani su mi stresni, jer sam shvatila kako smo ušli u ovaj jesenski rok da je to sad malo "ili ćeš sad ili nećeš". Pomislim i kako bi možda ipak bilo bolje da sam to riješila ranije, ali htjela sam bolje ocjene", za MojFaks govori Irena. 


Studentice Karla i Irena, Učiteljski fakultet

Nakon Učiteljskog fakulteta zaputili smo se do Studentskog centra, kako bismo taman prije ručka studente priupitali kako ide učenje. 

Tu smo sreli Saru koja studira Programiranje na Visokoj školi za informacijske tehnologije. 

"Za jesenski rok ostavila sam tri ispita. U biti ostavila sam najlakše predmete, jer sam u ljetnom roku išla rješavati ove teže i onda to nisam stigla, nije mi se ni dalo. Tijekom ljeta nisam razmišljala o ispitima koje sam ostavila, još uvijek nisam počela učiti. Počinjem učiti ovaj tjedan", govori nam kroz smijeh i ponavlja da to nisu neki teški ispiti. 

Sugovornica Patricija sada upisuje drugu godinu Zaštite na radu u Karlovcu. Našli smo je ispred SC-a na pauzi, između učenja. Možemo reći da nije gubila vrijeme, odgovaranje na pitanje novinarkama je uvijek dobro potrošena pauza. 

"Ostavila sam dva predmeta za jesen. Aktivno sam počela učiti prije tri tjedna. Ovo mi je bilo prvo studentsko ljeto i možda sam se tjedan dana skroz odmorila. Cijelo vrijeme sam nešto radila za faks, jer mi to nije dalo mira", govori nam ona.

 
Studentica Patricija, smjer Zaštita na radu

Student Franjo treća je godina Građevine. Kako nam kaže ostavio je šest ispita koje nije stigao riješiti zbog posla.

"Ljeto kao ljeto bilo mi je nikakvo, mislio sam o roku i ispitima koje moram riješiti.Počeo sam učiti, dobro mi ide", kaže nam Franjo a mi mu držimo palčeve da stigne sve riješiti! 

Na kraju, naišli smo na Emanuelu, koja je isto na kraju skužila da je taj famozni jesenski rok sad. 

"Studiram Geologiju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, završavam petu godinu. Za jesen sam ostavila jedan ispit. Preko ljeta bila sam u Zagrebu i morala raditi, nisam baš nešto učila. I onda sam sad zadnjih tjedan dana skužila kako su rokovi i da treba početi učiti", iskrena je Emanuela. 

Tekst će dobiti na kvaliteti ako nešto na kraju i zaključimo. Pa evo, ne ostavljamo ispite za jesen uvijek jer smo lijeni (ima nas i takvih), ali nerijetko tu si i dosta opravdani i promišljeni razlozi. Želja da bolje spremimo ispite, raspoređivanje obaveza, posao. Jesenski rok je u punom jeku, a mi studentima želimo ispunjene indekse!

Anja Zulić
Foto: Paula Hađur/MojFaksstudentijesenski rokučenjefakulteti


Prati nas na Instagramu!