Vodič za brucoše

Požalio se da ga fakultet živcira: 'Jel' ovo studij ili Super Mario?' Dosta mu je skupljanja bodova na ovaj način

MojFaks | Nakon predavanja, 01.02.2021., Autor: Anja Z.Foto: By Kononov Oleh / Shutterstock

Provođenje nastave po bolonjskom procesu sa sobom je donijelo i ispunjavanje predispitnih zadataka, putem kojih skupimo određene bodove i umanjimo si dio gradiva koje polažemo na ispitu. Ili bi to barem tako trebalo biti…

Mnogi studenti žale se na veliki broj pisanih radova koje u sklopu kolegija trebaju poslati profesorima. Nakon što ulože trud i vrijeme u istraživanje, ili se pak uopće ne potrude već prekopiraju sadržaj s interneta, nerijetko ih zbuni broj bodova koje dobiju. Naročito ako iste bodove ima i onaj koji je pošteno napisao rad, kao i kolega koji je išao "lakšim putem". Upravo se zbog toga studenti već godinama pitaju čitaju li uopće profesori njihove radove?


...Brucoš zabrinut i izgubljen: Odlikaš u srednjoj, a sad pada kolokvije – evo što mu savjetuju stariji kolege...


Jedan student, putem popularne stranice Ispovesti, požalio se kaku mu je dosta fakulteta i skupljanja bodova. Kako kaže, nije u igrici.

"Fakultet me počeo užasno nervirati. Nervira me taj cijeli koncept. Milijun nekih eseja koje nijedan profesor ne čita, a studentu samo oduzimaju vrijeme i ne donose nikakvu korist. I još uz to kao imaš 'bodove'. Nisam u Super Mariu, pobogu", napisao je ovaj student, a sudeći po komentarima kolega, mišljenja su podijeljena.

Jedni uvjereni da profesori radove ne čitaju


"Doslovno, ja sam promašio vrstu materijala koju sam trebao pisati, i on napisao da sam dobio uvjet da izađem na ispit. Nije ga ni čitao", podijelio je svoje iskustvo jedan student. Ima ih još koji su suglasni s njim. "Sjećam se kod jednog profesora ja i još 2 studenta donijeli seminarske. Jedan od njih pisao svojom rukom, ovaj drugi fotokopirao taj rad. Doslovno ista rada, jedan ručno pisan drugi kopiran. I ništa... Tad vidiš koliko je sati", poručuje još jedan student.


Drugi su se nadovezali, pored što profe ne čitaju radove, studentima na kraju uvijek nedostaje taj jedan bod zbog kojeg ponovo upisuju sporni kolegij i plaćaju ECTS-e. "Studiramo po 'bolonji' pa nam se studiranje doslovno svodi na zbrajanje ECTS bodova. Samo to je bitno i samo to se gleda (i plaća ako ih nemaš dovoljno)", dodaju u komentarima.

Nitko te ne tjera da upišeš fakultet


Argumenti koji idu u korist "bolonje" i prikupljanja bodova najviše se vrte oko toga da nitko nikoga ne tjera da studira, kao i da se radovi pišu zbog sebe i usvajanja znanja, a ne zbog profesora, bodova  ili fakulteta.

"Nije fakultet tu zbog tebe, već ti zbog njega. Nitko te ne tjera da studiraš, a studij naravno podrazumijeva da radiš vježbe, učiš to što si upisao, milijun puta sazvačeš isto gradivo kako bi ga savladao itd. I sve to radiš zbog sebe, a ne da bi se bavio time da li je netko pročitao ili ne, to njemu na čast. Radiš to da bi završio to sšto valjda želiš i bio dobar u svom poslu kasnije. Ako ne želiš, lijepo se ispišeš i svima dobro. Ne razumijem hejt prema nečemu što si sam izabrao", jedan je od komentara.


...Treba li slušati savjete o studiranju od ljudi koji nisu išli na faks? Solili mu pamet da se samo zafrkava, evo što im je odgovorio...


Drugi dodaju da je pisanje radova samo jedna od brojnih obaveza akademskog građanina. "Istina da ti oduzima vrijeme, ali to je tvoja obaveza kao akademskog građanina, ako nećeš seminarski, idi izvanredno ili ne studiraj. Imaš tu opciju. Ne određuješ ti pravila. Stvar je modela praćenja, a ne kao dobila sam lošeg profesora. Zaboli me za prof. Ja to pišem jer moram, a usput nešto naučim ili se poboljšam u pisanju rada za završni. Oduzima mi vrijeme, ono stalno će ti nešto oduzimati vrijeme, život je takav. Kreni pisati pa će brže proći", savjetuju u komentarima.

A što vi mislite? Pišete li seminarske nepotrebno ili imate neke koristi? Osim bodova.


studentifakultetseminarski radpisanje radabodoviBolonjaprofesori


Prati nas na Instagramu!