Vodič za brucoše

Znate li za 'efekt cimera'? Osoba s kojom dijelite sobu utječe i na vaš prosjek ocjena – evo koga bi definitivno trebali izbjegavati

MojFaks | Nakon predavanja, 11.03.2021., Autor: Lidija B.Cimer utječe i na neke neočekivane aspekte života...
Foto: DGLimages via Shutterstock

Cimer nije samo osoba s kojom dijelite životni prostor, frižider i radijator nego može utjecati i na vaš akademski uspjeh, zdravlje i društvene stavove.

Ovo nije čudno ako uzmemo u obzir da student u prosjeku provede više vremena s cimerom nego s prijateljima, a o članovima obitelji da ne govorimo. Zbog svega toga, osoba s kojom ćete dijeliti životni prostor tijekom studija imat će utjecaj na mnogo aspekata vaše svakodnevice, a da toga možda i niste svjesni.


Kad je cimer dobar…


Ako se zvijezde nasmiješe pa vas sudbina spoji s odličnim cimerom, vjerojatno ćete steći i prijatelja, ali ne samo to. Dobar cimer mogao bi vam osigurati i bolji prosjek na faksu, bolje zdravlje i formu, ali i šire vidike kad je prihvaćanje različitosti u pitanju, piše College Choice.


...Gore od prekida s dečkom! Zbog priča o cimericama ovih zagrebačkih studentica i vi ćete se rasplakati...


* Za svaki puni bod koliko se studentu povisi prosjek ocjena na faksu, njegovom cimeru uspjeh poraste u prosjeku za 0.11 bodova, pokazala su neka istraživanja. Stoga je svaka dobra ocjena vašeg cimera direktni ulog i u vaš bolji prosjek.


* Šanse da ćete se veseliti zbog svakog prijatelja kojeg vaš cimer stekne povećavaju se za 9% ako se dobro slažete. Ovo vrijedi i za vašeg cimera koji će se iskreno veseliti svim vašim novim poznanstvima.


* Istraživanja su pokazala da se cimeri različite boje kože lakše upoznaju i druže s pripadnicima druge boje kože, ali i upuštaju u podršku manjinama ili drugim rasnim ili etničkim skupinama.


Loš spoj donosi i neke loše posljedice


No, često se ne dogodi "klik" između osoba koje dijele domsku sobu. Ako se nađete u lošem "spoju", ocjene na faksu mogle bi patiti, a mogli biste se odati i nekim ne tako bajnim navikama kao što je, primjerice, konzumiranje alkohola.


...Potraga za SAVRŠENIM cimijem još traje? Ovih 8 pitanja morate postaviti svima s kojima mislite da biste mogli živjeti...


* Istraživanja pokazuju da djevojkama uspjeh na faksu pada za 0.12 boda ukoliko za cimera dobiju osobu koja često pije, a kod muških kolega ovaj je pad u bodovima veći i iznosi 0.28 bodova.


* Šansa da ćete posegnuti za čašicom povećava se za čak 8.6% ako vam cimer redovito i često pije.


* Prosječni student čiji cimer igra video-igrice provede pola sata manje učeći i ima 0.2 boda manji prosjek na faksu u usporedbi sa studentima čiji cimeri nisu gejmeri.


Dobrog cimera nije lako naći


Kad krene sezona useljenja u domove, oglasi u kojima se traži najbolji cimer preplave društvene mreže i grupe namijenjene studentima. Domaći studenti koji stanuju u domovima često daju oglase u kojima nude zamjene soba kako bi ipak na kraju završili sa željenom osobom, a neki su čak spremni i platiti samo da ne završe s lošim cimerom.


...Studenti otkrili najgora cimerska iskustva: 'Sobu u domu dijelio sam s tipom koji nije zatvarao vrata kad je obavljao nuždu'...


U SAD-u već 70% fakulteta slobodnije pristupa ovom problemu pa nude studentima da sami odaberu cimere na kampusima, uz malu pomoć internetskih grupa, aplikacija i sličnih opcija koje omogućavaju mladima da ipak završe s osobom s kojom su kompatibilni.


Nemoj biti OVAJ cimer


No, čak i kad se pobrinete da ste završili s osobom za koju smatrate da će vam olakšati suživot tijekom faksa, izaz0v nije gotov nego tek počinje. Preživljavanje studentske svakodnevnice nije lako stoga pokušajte ne postati jedan od ovih tipova studenata.


1. Cimer s puno "izvannastavnih" aktivnosti


Tip osobe koja u sobu često dovodi posjetitelje koji prespavaju, najčešće u sitne, noćne sate.


...Ono kad živiš s osobom koja priča s monitorom: Studenti otkrili najčudnije navike svojih cimera...


Dobro je unaprijed dogovoriti koliko često možete primati posjete. Ako je potrebno – napravite i raspored.


2. Cimer koji diplomira na pivu


Tip studenta koji najradije sluša kolegije kao što su "Uvod u teoriju kako popiti što više" ili "Praktična nastava: kako popiti što više". Uz omiljeni izborni "Kako tulumariti kao da sutra ne postoji".


Suživot se temelji na kompromisu. Ako vama odgovara popiti koju više srijedom jer četvrtkom nemate obaveza na faksu, ovo ne mora vrijediti za cimera. Stoga je i tu potrebno unaprijed najaviti slične aktivnosti koje bi mogle smetati cimeru ili ga držati budnim večer prije važnog ispita ili izlaganja na faksu.


3. Noćna ptica


Osoba koja živi tek kad padne mrak, bez obzira uči li noću ili radi bilo što drugo.


Ovdje u pomoć stižu lampice sa usmjerenim svjetlom koje neće smetati cimeru, a i dogovor o obaveznom periodu u kojemu svjetla moraju biti ugašena. Ako vam za učenje treba muzika – obazeno koristite slušalice.


4. Kradljivac


Ova osoba vodi se motom: što je moje, moje je, što je tvoje – moje je.


...Mislite da je vaš cimer grozan? Ova studentica je tražila DNK test kako bi saznala koja joj je cimerica popila jogurt...


Postoji fina granica između posuđivanja bilješki i "posuđivanja" hrane iz frižidera, četkice za zube, novca iz novčanika, dečka ili djevojke… Uvijek prvo pitajte i pomirite se s time kad odgovor bude: "ne".


5. Prljavac


Prljavi veš po podu, hrana skorena na posuđu, komadi čipsa po krevetu.


Ok, ne morate biti opsesivno-kompulzivno čisti, ali pravilo je da iza sebe počistite bilo kakav nered koji napravite. Ne morate biti bakteriofob niti slagati sve pod pravim kutem, ali sve što bi moglo izazvati zdravstvene probleme ili higijenske katastrofe – mora se počistiti i pospremiti.


Ukoliko se držite jednostavnih pravila, život s dobrim cimerom bit će još bolji, a samim time i vaš uspjeh na faksu, ali i zadovoljstvo životom općenito.


cimerisuživotefekt cimerautjecaj na prosjekzdravlje


Prati nas na Instagramu!