Vodič za brucoše

Josip Skeja: 'Sramota je da postoje studenti s jačim indeksom od ministra znanosti'

MojFaks | Nakon predavanja, 17.01.2017.Josip Skeja: 'Sramota je da postoje studenti s jačim indeksom od ministra znanosti'

Za studenta Josipa Skeju vjerojatno ste čuli: ovaj mladi zoolog otkrio je novi vrstu skakavca zbog čega ga od milja zovu 'skakavcolog'. Dobitnik je i brojnih nagrada, a još nije ni diplomirao.

Student eksperimentalne zoologije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu pred kojim je svijetla budućnost diplomirat će za dva-tri tjedna, a nakon toga putuje u SAD gdje je dobio priliku pohađati doktorski studij.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić primio je jučer ovog studenta u svoj ured kako bi porazgovarao s njim i uručio mu sitnicu koja će ga podsjećati na njegov zavičaj kad nakon diplome otputuje u SAD na doktorski studij.

"Riječ je o izuzetnom mladom znanstveniku, a posebno je značajno to što je otkrio vrstu skakavaca koja je po njemu nazvana pa bismo tako mogli reći da Šibenik ulazi i u priču o zoologiji. A tko zna, možda će jednog dana i našem mladom znanstveniku biti pridodano Josip Skejo Šibenčanin! Josip je već tijekom studija bio prepoznat i dobitnik je više nagrada, među kojima i one Rektorove", kazao je za Šibenski Burić konstatirajući sa žaljenjem kako će svoju karijeru Skejo, poput mnogih mladih, morati nastaviti obrazovanje i karijeru izvan Hrvatske.foto: Šibenik.hr

Uspješni šibenski student novinarima je objasnio kako se već godinama bavi proučavanjem skakavaca pa ga neki u šali nazivaju skakavacologom, a to radi u suradnji s 25 znanstvenika iz cijelog svijeta.

"Iako je jedna vrsta skakavaca nazvana po meni, ja ću biti prvi koji će opovrgnuti tu vrstu, jer sam pronašao novu. Pripremam i rad s 31 novom vrstom iz Papua Nove Gvineje, a ove godine izdat ću i preglednik svih vrsta skakavaca i zrikavaca u Hrvatskoj", kazao je Josip.

No, unatoč silnim pohvalama i atmosferi svečanog prijema, mladi Skejo uspio se dotaknuti i ozbiljnih problema u našem obrazovanju koji, osim nedostatka financija za ovakve perspektivne buduće znanstvenike, uključuju i pasivnost domaćih znanstvenika i profesora, ali i brojne slučajeve neakademskog ponašanja (kao što je plagiranje).

"Pet godina radim u Hrvatskoj, a objavljujem 3, 5 godine. Imam više objavljenih radova s h-indeksom nego rektor Sveučilišta u Zagrebu i ministar znanosti kojeg prozivaju zbog plagijata. U znanosti je to numerološki lako izmjeriti. Mislim da je sramota da postoje studenti koji imaju jači indeks negoli ministar znanosti", konstatirao je.

Komentirajući zašto odlazi iz Hrvatske, Skejo je istaknuo kako je novac glavni razlog.

"Razlozi su financijskog karaktera. Primjerice, moram otputovati na mjesec dana u Madrid ili Vladivostok obrađivati stare zbirke, a tko će mi platiti taj mjesec dana rada i boravka? S plaćom u hrvatskoj znanosti ne mogu imati tog 'lufta', pogotovo zato što je naša znanost kriminalno organizirana, a najviše na fakultetima gdje je većina vremena nastavna i ne ostavlja prostora za istraživački rad", prenosi njegovo nezadovoljstvo Šibenik IN.

U Hrvatskoj je doktorat ili za podobne ili za ljude dubokog džepa, istaknuo je, jer košta 60.000 kuna, a on ne želi raditi u hrvatskim laboratorijima ono što će mu drugi govoriti, ili nastavljati tuđa istraživanja kad već ima svoju istraživačku povijest, dok mu njegova istraživanja nitko neće platiti.

"Kod nas nije ostavljen prostor za ljude koji otkrivaju. Ja se mogu boriti s cijelim sistemom i biti bezobrazan prema svima, ali to mi se jednostavno ne da jer me više zanimaju moji skakavci nego borba sa sistemom. Iz čiste sujete i hedonizma ne želim ništa mijenjati jer mi već imamo ljude nisu u sustavu, a da jesu, sustav bi funkcionirao",
dodaje Skejo.

Razgovor o ovim važnim i ozbiljnim temama, kako piše Šibenski, prekinuo je šibenski gradonačelnik Burić komentirajući kako ona ne spada u "predmet ovog svečanog primanja".

Stoga je mladom i ambicioznom Josipu darovao knjigu "Zaboravljena Dalmacija na starim razglednicama", vjerujući kako će ga ona podsjetiti na zavičaj, ali i na to one koji su ostali i uspjeli u svojoj zemlji.

L.B./izvor: Šibenski
foto: Facebook@Josip Skejo


Josip SkejoskakavciŠibenikgradonačelnikŽeljko Burićobrazovanjeministar obrazovanjaplagijator

Prati nas na Instagramu!