Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Konačno neka korist od plakanja tijekom faksa: Mlada znanstvenica otkrila kako suze pretvoriti u struju

MojFaks | Nakon predavanja, 17.10.2017.Konačno neka korist od plakanja tijekom faksa: Mlada znanstvenica otkrila kako suze pretvoriti u struju

Skripte i suze idu zajedno jer onaj tko nije barem jednom zaplakao tijekom faksa kao da nije ni studirao. Netko plače od sreće što je položio ispit, netko zbog bijesa ili tuge jer nije. I dok mi brišemo suze, jedna mlada znanstvenica proučava ih, a u tom je proučavanju došla do naizgled neobičnih rezultata.

I sam Nikola Tesla bi zaplakao kada bi čuo za otkriće mlade znanstvenice sa Sveučilišta Limerick. Njeno ime je Aimee Stapleton i otkrila je da, laički rečeno, suze mogu proizvesti struju. Aimee je radila s timom irskih znanstvenika te je otkrila da protein iz suze može biti odličan generator struje. Isti protein nalazi se u slini, mlijeku i bjelanjku jajeta.


Na početku studiranja Aimee uopće nije zanimala znanost... foto: College Times

Kako bi se proizvodnja struje odvila, protein se stavlja pod velik pritisak. Sposobnost da protein generira struju prilikom velikog pritiska naziva se piezoelektricitet. Premda Aimee nije bila zainteresirana za znanost tijekom svog školovanja na fakultetu, tijekom zadnje godine ju je zavoljela i odlučila se njome baviti, a kako kaže, na ovom otkriću je radila četiri godine.

...Je li ovo kraj jutarnjih predavanja? Znanost dokazala kada studenti najbolje uče...


...Otkriće: IQ nije samo mjera inteligencije nego i motivacije...


Neki dani su zahtijevali od nje da bude po cijele dane u laboratoriju, a premda je riječ o timskom radu, ipak je tu naglasak i na individualnom istraživanju. Tvrdi da se posao mladog znanstvenika ne svodi samo na istraživanje, nego iznenađujuće na puno komunikacije poput šetanja po konferencijama i pričanja o svojim otkrićima. K tome, dodaje da ju stalno istraživanje i znanost dodatno motiviraju za rad.


Izvor: Pixabay/Pixlr

Mladim znanstvenicima Aimee savjetuje da budu entuzijastični oko svog posla, osobito njihovog područja izučavanja i istraživanja pa će ih to i učiniti odličnim znanstvenicima. Aimee je tek nedavno doktorirala, a kako kaže voljela bi napraviti neku promjenu koja će pozitivno utjecati na društvo.

Ivana Petrić
izvor: College Times
foto: ilustracija/Unsplash


suzestrujamlada znanstvenicaplakanje