Vodič za brucoše

Ovo je KRALJICA zagrebačkih domova! 'Tuče' već 8 godina domskog staža: Njena 4 savjeta za useljavanje morate pročitati

MojFaks | Nakon predavanja, 01.10.2020.Ovo je KRALJICA zagrebačkih domova! 'Tuče' već 8 godina domskog staža: Njena 4 savjeta za useljavanje  morate pročitati

Većina studenata koja iskusi čar života u domu može se pohvaliti s 3-4 godine iskustva stečenoga u ovakvom stanovanju. No, ima i onih koji skidaju rekorde i broje već 8 godina...

Anamarija je studentica treće godine dizajna na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i među mnogobrojnim je studentima koji trenutno tragaju za savršenim cimerom/icom. No, ono što ovu djevojku razlikuje od velike većine studenata kkoji su trenutno na tržištu potencijalnih cimera njen je domaški staž. Anamarija, naime, broji već osmu godinu stanovanja po zagrebačkim domovima.

Kako je to sažela, ovo joj je već osma godina u domu što je super jer ima svoje sušilo za robu i 3252345 zdjela i tavi, redovno čisti i ostale piz***** koje obično fulaš kad si prvi put u domu. Nismo mogli odljeti, a da ne saznamo malo više o tome kako je to tući toliko godina po najlegendarnijim i najvećim domovima u našoj metropoli.

foto: privatna arhiva

Nije imala radni stol, ali je zato uživala u TV-u


Anamarija je iz Varaždina, a prije dizajna studirala je pravo. Ove godine će joj biti osma godina kako živi u zagrebačkim studentskim domovima. Kako nam govori što se tiče početnog iskustva života u domu i prilagodbe, za nju je tada veći šok bilo što joj od jedne strane grada do druge treba jednako koliko od Zagreba do Varaždina. 

"Uz to su došle i sve nove obaveze koje dolaze sa studiranjem pa me sama prilagodba na život u studentskom domu i nije toliko dotakla. Pošto sam prve dvije godine provela na Savi (prije obnove), najviše me pogodilo što nemam hladnjak pa sam sve kvarljive proizvode tijekom zime držala na vanjskoj klupi prozora. Danas uživam u blagodatima paštete koju smijem pojesti u dva navrata, a ne da moram pojesti cijelu jer će mi ju vrane odnijeti s prozora", započinje svoju priču Anamarija.

Kao što je napomenula, staž je počela "tući" na Savi, prije njene obnove. Bilo je to vrijeme kad se na TV u sobi gledalo ispod oka i sa dozom zavisti."Nisam imala radni stol u sobi, ali sam zato imala televizor zbog čega su svi gosti uvijek bili ljubomorni. Najveći plus Save je stalna dinamika i neko zbivanje, uspiješ doživjeti neke stvari koje si do tada gledao u američkim filmovima o fakultetu. Najveći minus je dijeljenje kupaone s još 50 cura na katu", opisuje iskustvo života u legendarnom zagrebačkom domu naša sugovornica.

Nakon Save uslijedila je Šara, mirnija i ugodnija po reputaciji, što nam je i ova studentica potvrdila. "Posljednjih 5 godina sam živjela na Šari i ugodnost je puno veća, što zbog vlastite kupaonice, što zbog puno mirnijeg života više okrenutom akademskog dijelu studiranja. Rijetko kad su se odvijali glasni tulumi i druženja kao što se to događa na Savi", govori nam. 

Učenje na krevetu...zašto ne? Čitajte do kraja! Foto: privatna arhiva


Ove godine iskusit će čari života na Cvjetnom po prvi, a čar stanovanja s neznancem po drugi puta!


Ove godine će prvi put boraviti na Cvjetnom, a s obzirom da joj je ovo vjerojatno posljednja godina u domu, odlučila je iskušati i taj luksuz. Kada su u pitanju cimeri, Anamarija je sedam godina sobu dijelila sa sestrom blizankom, zbog čega joj je prilagodba na život u domu prošla lakše nego drugima. "Jedan semestar, tijekom obnove Save, živjela sam s cimericom koju sam 'izabrala' preko oglasa i to mi je bio semestar u kojem sam najviše izlazila, družila se i upoznala hrpu novih ljudi. Ove godine je moja sestra diplomirala (jej!), zbog čega sam ponovno u prilici iskušati život s neznancem", veseli se ova iskusna domašica.


Što će ove godine propustiti brucoši koji će prvu domsku godinu provesti u "pandemijskim" prilikama?


Osim života s novom, nepoznatom osobom, Anamarija će u domski staž moći dodati i život u domu za vrijeme epidemije koronavirusa. Kako nam govori, nju nova pravila neće toliko pogoditi jer nikada nije previše tulumarila u domu I dovodila goste.

"Vjerujem da će brucoši propustiti neke čari prve godine odvojenosti od roditelja i činjenice da možeš imati ekipu svaki dan u sobi do 3 ujutro, a da te nitko ne naziva s pitanjem 'znaš li ti gdje ti je kuća?'. Ipak, mislim da će se velik dio tog aspekta studiranja samo prebaciti na javne površine, kao što je već krenulo s okupljanjima pred HNK", govori nam ona.

foto: privatna arhiva

TOP SAVJETI ZA ONE KOJI PO PRVI PUTA USELJAVAJU U DOMSKU SOBICU


S obzirom na svoje bogato domaško iskustvo kojime se ne može pohvaliti mnogo studenata, izdvojila i nekoliko savjeta za sve studente kojima će ovo biti prva godina u domu.

1. Nemoj nositi 426 tona hrane od doma jer ju nećeš pojesti (neće ti se dati) pa će ti se upljesniviti i onda ćeš odgađati očistiti taj tupperware i morati ćes ga nakon 2 mjeseca baciti. Mama će biti ljuta jer je to zadnji veliki koji ima s poklopcem. 2. Nemoj učiti u sobi nego u učioni, knjižnici ili na faksu. Ispitna anksioznost nastanit će ti se u sobi i teško ćeš se moći opustiti i spavati kada rokovi napokon prođu.

foto: privatna arhiva

3. Nađi cimera/cimericu s kojom ćeš ići u menzu, ljepše je stajati u dugom redu ako imaš nekoga s kim bi popričao o tome što se dogodilo na faksu ili barem o tome što ti izgleda super na meniju.

4. Nemoj gomilati zimsku i ljetnu robu u sobi. Za dom se pakiraj sezonski jer ćeš inače patiti pri iseljavanju kada će uz roditelje morati dolaziti i susjed sa svojim autom da bi sve stalo u jednom putovanju.

Iako ovih savjeta nema dovoljno za TOP 5 listu, s obzirom na višegodišnje iskustvo ove studentice svakako poslušajte sva četiri. Vrijede kao 10-ak drugih.

Anja Zulić
foto:privatna arhiva/MojFaks


studentistudentski domživotcimeridomski staž

Prati nas na Instagramu!